Navijači Crvene zvezde dugo se ponose fotografijom koja Majkla Džordana sa jednim crveno-belim detaljem.

Dugo je već jedna od najvećih misterija bila zastavica Crvene zvezde u sobi Majkla Džordana, a u poslednjim epizodama ‘Poslednjeg plesa’ – serijala koji oslikava karijeru ‘letećeg Majka‘ dobili smo odgovor i na to pitanje.


BOGATSTVO ZA ‘DŽORDANKE’: Patike koje je Majkl Džordan nosio u prvoj NBA sezoni prodate za više od pola miliona dolara!

Tih godina vrlo često najbolji koledž timovi igrali su sa evropskim klubovima i nacionalnim timovima mečeve u SAD, ali i širom Evrope, a tim utakmicama smanjivan je ‘jaz‘ između košarke na dva kontinenta.

Daleke 1983. godine Crvena zvezda je nastupala u Solunu na turniru protiv Univerziteta Severna Karolina, u kome je glavna zvezda bio Majkl Džordan, a učestvovale su i ekipe Grčke i italijanskog Berdena.

Finalni meč u kome su se našle ekipe Crvene zvezde (koja je u narednim sezonama u periodu SFRJ imala izuzetno značajnu ulogu) i Severne Karoline koju je predvodio legendarni trener Din Smit, a na parketu , Sem Perkins, Bred Doerti… pratilo je čak 5000 gledalaca.

Severna Karolina (osvajač NCAA turnira 1982. godine upravo koševima Džordana protiv ekipe Džordžtauna) je na kraju slavila posle dva produžetka 105-104, a Majkl Džordan je utakmicu završio sa 32 poena. U ekipi crveno-belih najefikasniji su bili Rajko Žižić sa 19 i Slobodan Nikolić sa 18 poena, a ovaj meč očigledno je ostao u lepom sećanju Džordanu koji je samo godinu dana kasnije izašao na draft kao treći pik… sve ostalo je istorija košarke.

Crvena Zvezda: Milosavljević 2, Nikolić 18, Janković 4, Karadžić 12, Bogosavljev 7, Radović 17, Milićević 5, Žižić 19, Kovačević 12, Avdija 8.

Severna Karolina: Baz Peterson 6, Majkl Džordan 32, Stiv Hejl 10, Smit 6, Popson 4, Sem Perkins 18, Met Doerti 8, Bred Dogerti 8, Sesil Eksjum 11.

FOTO: KK Crvena zvezda