0
Evrobasket 2022

FOTO: KSS

IGOR KOKOŠKOV: Pozvao sam one koji su u najboljoj formi, tu je i nekoliko ‘beba’…

Objavljeno: 17.02.20 u 15:35

Novi selektor Srbije Igor Kokoškov održao je prvu konferenciju za novinare povodom kvlafikacionih mečeva za Eurobasket protiv Finske i Gruzije.

Selektor koji je prethodno Evropsko prvenstvo osvjio sa Slovenijom sada želi isti uspeh da ponovi sa Srbijom. Prvo se zahvalio legendarnom Dušanu Ivkoviću koji je vodio pregovore i Vladu Divcu koji ga je pustio da na kratko napusti Sakramento.

– Ostvario sam san svakog trenera, a to je da vodim reprezentaciju Srbije. To je važan momenat u mom trenerskom životu. Zahvalio bih se legendi Dušanu Ivkoviću koji je sve vreme bio uključen u pregovore i koji je uticao da dođem. Takođe, velika zahvalnost Vladu Divcu koji mi je ispred Sakramenta dozvolio da dođem i budem ovde od početka kvalfikacija – rekao je Kokoškov.

Cilj je plasman na Eurobasket 2021, a taj zadatak ne bi trebalo da bude preterano težak za ‘orlove’.

– Svi timovi žele pobede. Zato moramo da budemo bolji. Ono što mogu da obećam je da ćemo stručni štab, grači koji nose dres i ja dati sve od sebe. Iskoristićemo znanje, iskustvo i energiju koju imamo da napravimo dobar rezultat. Bacićemo sve na teren i neće biti kalkulacija. Dobre stvari se dese kada imaš takav pristup.

Igor Kokoškov je 20 godina u NBA ligi, ali već 12 radi u FIBA takmičenjima i nije se odvikao od evropske košarke.

– Dvadeset godina sam u NBA, ali kao selektor u FIBA takmičenjima sam 12 godina, pa sa Željkom još dve. Nikada nisam napustio evropsku košarku i nisam otišao sa ove košarkaške teritorije. Sebe sam uvek doživljavao kao srpskog trenera koji radi u SAD. Daleko od toga da sebe smatram NBA ili američkim trenerom. SVaki dobar tim se bazira na igračima. Ići ćemo svaku utakmicu na pobedu.

Kako kaže pozvao je najbolje na koje može da računa, a tu su i ‘bebe’.

– U konsultaciji s ljudima iz Saveza i stručnog štaba, bazirali smo se na igrače koji imaju dobre sezone, koji igraju dobro. Koji su u najvišim tačkama karijere. Imamo nekoliko ‘beba’, tako ih zovemo, igrače u kojima prepoznajemo potencijal i talenat. Možda nisu trenutno u najboljih 14, ali su na našem radaru. Prepoznajemo igrače koji mogu svojim talentom da vode reprezentaciju u budućnosti. Imamo i veterane koji mogu da unesu iskustvo potrebno da se dobiju utakmice. Imamo dobar miks koji nam je potreban da se dobro odradi posao – rekao je Kokoškov.

Problem je svakako mali broj treninga do prve utakmice sa Finskom u gostima.

– Malo je treninga pred nama. Večeras radimo, a sutra već idemo u Finsku. Dobro je što ćemo tamo imati dva treninga. Tu su i momci koji su sinoć igrali Kup ‘Radivoja Koraća’. Čestitam Parttizanu na osvojenom peharu. Meč je bio dokaz da imamo dobru klupsku košarku.

Stručni štab Srbije čine Dejan Milojević, Vladimir Jovanović, Jovica Antonić i Bogdan Karačić.

– Svako od njih donosi kvalitet, nešto unikatno. Verujem svojim saradnicima, ja sam neko ko donosi odluke, ali sam jako otvoren za njihove predloge.

Na kraju o Finskoj, prvom rivalu u kvalfikacijama.

– Pazite, mi prvi trening imamo večeras, fokusiram se na nas, želim da kroz nekoliko treninga saznamo – ko smo mi. Dok sam bio na klupi Slovenije, bio sam u grupi sa Finskom, poznajem Gruziju. Imaju odličnu podršku publike, imamo predstavu ko su oni, ali u ovom trenutku smo najvažniji samo mi – zaključio je Kokoškov.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter