0
Košarka

FOTO: KK Partizan

HOTSPORT ANALIZA: Stranci su ‘večiti’ problem u KRK – koga će ovog puta precrtati Partizan i Zvezda?

Objavljeno: 07.02.20 u 13:52

Pred nama je novo izdanje Kupa Radivoja Koraća, a najveća dva srpska kluba u svojim rosterima imaju nikad više stranaca.

Konstantna je polemika u srpskoj košarkaškoj javnosti koliko bi stranaca trebalo da bude dozvoljeno ovdašnjim klubovima, ali budući da se tokom cele sezone takmiče u regionalnoj ligi, to je nemoguće ograničiti.

Jedini koji čuva ‘draž’ domaćih igrača jeste Kup Radivoja Koraća u kom je godinama postavljena granica od četiri stranaca i tu uvek nastaju problemi, najviše za Partizan i Crvenu zvezdu.

Ove sezone ih u taborima ‘večitih’ rivala ima nikad više – ukupno 16! Među crveno belima je osam igrača sa stranim državljanstvom, budući da Čarls Dženkins ima srpski pasoš, dok je u Partizanu sedmorica, gde Markus Pejdž ima srpski pasoš.

VEĆ JE POČELO: Budućnost krenula sa ‘igricama’ van terena uoči meča sa Partizanom!

Krenućemo od branioca ‘Žućkove levice’, Partizana, koji bi prema nekim procenama trebalo da bude u nešto lakšoj situaciji od najvećeg rivala.

Partizanovi stranci (7): Rašon Tomas, Vilijam Mozli, Žanis Pejners, Kori Volden, Redži Reding, Džejms Mekadu, Nemanja Gordić.

Nije mišljenje da će im biti lakše samo zbog ukupnog broja stranaca, već iz prostog razloga jer su dvojica unapred ‘precrtani’. To je povređeni Redži Reding (a koga još niko ne govori da li je zaista završena sezona ili ne), kao i Žanis Pejners, od koga od početka prvenstva nema nikakvog doprinosa i u poslednje vreme mladi Uroš Trifunović ga je u potpunosti istisnuo iz rostera.

FOTO: KK partizan

Na Andrei Trinkijeriju ostaje da odustane od još jednog igrača. Vrlo je moguće da će jedan biti Nemanja Gordić, koji je pre nekoliko dana povredio skočni zglob u duelu sa Milošem Teodosićem i Virtusom u Bolonji.

Prve procene jesu dobre, možda bi reprezentativac Bosne i Hercegovine mogao da zaigra na turniru u Nišu, ali bi njegov izostanak bio najbezbolniji, jer na mestu plejmejkera već vrlo dobro igraju Kori Volden, Ognjen Jaramaz, pa i Markus Pejdž.

Iako je Gordić vrlo važan u rotaciji, u dvorani ‘PalaDoca’ se videlo da ‘parni valjak’ može sa uspehom da igra i bez njega.

FOTO: KK Partizan

Mada, moguće je da bi to bio i Džejms Mekadu, iz jedinog razloga što je poslednji stigao u Trinkijerijev sistem.

Utisak je da bi Partizan mogao turnir da iznese sa dvojicom ‘petica’ Vilom Mozlijem i Nikolom Jankovićem, pa i krilnim centrom Rašonom Tomasom, vrlo značajnim pod obručima.

Odluka je na Trinkijeriju i njegovim saradnicima.

FOTO: KK Partizan

Zvezdini stranci (8): Kevin Panter, Derik Braun, Lorenco Braun, Stratos Perperoglu, Mohamed Faje, Bili Beron, Džejms Gist, Majkl Odžo.

Kada je reč o Crvenoj zvezdi, tu je situacija malo komplikovanija jer su svi u određenom momentu sezone pokazali da imaju snažan uticaj na igru ekipe. Tu se pre svega misli na Lorenca Brauna, Kevina Pantera i Bilija Berona, koji su sigurni učesnici Kupa u ‘Čairu’.

‘Sistemom eliminacije’ može otpasti i Derik Braun, jer se već nekoliko dana priča o njegovom raskidu ugovora i čak penzionisanju. Tako ostaje još četiri opcije za jedno preostalo mesto.

FOTO: KK Crvena zvezda

Stratos Perperoglu je, čini se, najbliži njemu, jer je i u poslednjem meču protiv Panatinaikosa, prvom posle duže pauze zbog povrede, pokazao klasu i uz Pantera bio najzaslužniji za veliki preokret i trijumf.

Uz to, Grk je polivalentan igrač, može da pokrije od ‘dvojke’ do ‘četvorke’, pa se nameće kao najrealniji izbor Dragana Šakote.

Međutim, i Džejms Gist ima svojih kvaliteta zbog kojih bi mogao da se nađe u rosteru pre, recimo, Mohameda Fajea, dok bi Zvezda uz Vladimira Štimca i Marka Jagodić-Kuridžu mogla u Nišu bez Majkla Odža.

Konačna odluka je na stručnom štabu, a kakva će ona biti saznaćemo vrlo brzo, jer je Kup Radivoja Koraća odmah ‘iza ugla’. Počinje u sredu, 13. februara, i trajaće do nedelje, 16. februara.

Prvog dana, od 17 časova, u četvrtfinalu će igrati Crvena zvezda protiv BKK Radničkog, a od 19:30h se sastaju Mega Bemaks i Sloboda. U petak od 17 časova počinje duel FMP-Dinamik, a od 19:30h igraju Partizan i Borac.

Polufinalne utakmice igraju se u subotu, 15. februara, od 17 i 21 čas, a finale je na programu u nedelju od 21h.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter