0
Košarka

DRAGA KOŠARKO, MORAMO DA SE RASTANEMO: Brajant je voleo, živeo i disao košarku, mi zajedno sa njim! (VIDEO)

Objavljeno: 27.01.20 u 14:00

Nešto malo više od godinu dana prošlo je od smrti talentovanog fudbalera Emilijana Sale, a sinoć smo u večnu legendu ispratili jednog od najboljih košarkaša svih vremena Kobija Brajanta.

U NBA je stigao sa samo 17 godina, tako je postao i prvi igrač koji je direktno iz srednje škole otišao u NBA.

Kobi je pred draft imao par treninga sa Lejkersima, radio je sa Lerijem Druom i Majklom Kuperom, a kako je tadašnji trener jezeraša’ Džeri Vest istakao, Brajant ih je ‘pregazio’.

Zbog toga su Lejkersi odlučili da trejduju Vlada Divca u Šarlot, kako bi dobili pravo da 13. biraju na draftu, a samo par minuta pre nego što je Hornetsi trebalo da im izaberu igrača, Lejkersi su ih obavestili da hoće 17-godišnjeg Brajanta.

Prvi čin svog života proživeo je kao najuspešniji košarkaš današnjice uz Majkla Džordana. Dugo se vodila debata ko je zapravo GOAT (najbolji igrač svih vremena). Odigrao je 1346 utakmica, uz prosek 25 poena, 5,2 skokova i 4,7 asistencija. 2006. godine učinio je nešto što niko posle njega nije prišao ni blizu da ponovi…

Na utakmici protiv Toronto Reptorsa postigao je 81 poen. Svrstao se na drugo mesto liste najboljih strelaca na jednom meču, odmah iza Vilta Čemberlejna koji je postigao 100 poena. Pet puta osvajao je NBA šampionat, dva puta bio je MVP finala NBA lige, 18 puta učestvovao je na Ol-star meču, gde je četiri puta bio proglašavan najkorisnijim igračem. 11 puta našao se u prvom timu NBA lige, dva puta u drugom, i isto toliko u trećem najboljem timu lige. Devet puta bio je deo najboljeg odbrambenog tima lige, dva puta najbolji strelac, a takođe i pobednik na takmičenju u zakucavanju. Postigao je ukupno 33.643 poena, uz 7.047 skokova i 6,306 asistencija po meču. Sa Sjedinjenim američkim državama dva puta osvajao je zlato na Olimpijskim igrama.

Od košarke se oprostio 2016. godine. Stavio je tačku na prvi čin svog života pesmom koju je napisao ‘Draga košarko’. Za animirani film u kome ju je čitao dobio je i oskara, a pored toga što je pesmu napisao, takođe je u animaciji i emotivno čitao tekst pesme.

A ona glasi ovako:

– Draga košarko,

Od trenutka kad sam počeo da rolam tatine čarape i šutiram zamišljene šuteve za pobedu u ‘Great Western Forum-u’ znao sam da je jedna stvar stvarna:

Zaljubio sam se u tebe. Ljubav tako duboka da sam ti dao sve – Od mog uma i tela do mog duha i duše.

Kao šestogodišnji dečak duboko zaljubljen u tebe nikad nisam video kraj tunela. Video sam samo sebe kako istrčavam iz njega. I tako sam trčao. Trčao gore-dole po svakom terenu

Za svakom ničijom loptom za tebe. Tražila si da se borim, dao sam ti svoje srce jer sam za to dobio puno više.

Igrao sam kroz znoj i bol ne zato što me je zvao izazov nego zato što si me ti zvala. činio sam sve za tebe, jer to je ono što radiš. Kad se zbog nekog osećaš tako živ kao što sam se ja osećao zbog tebe.

Dala si šestogodišnjem dečaku njegov lejkerski san i uvek ću te voleti zbog toga. Ali ne mogu te tako opsesivno voleti još dugo. Ova sezona je sve što još mogu dati moje srce može istrpeti lupanje

Moj um se može nositi s naporom, ali moje telo zna da je vreme za oproštaj. I to je u redu.

Spreman sam pustiti te. Želim da sad znaš da možemo zajedno uživati u svakom zajedničkom trenutku koji nam je ostao.

U dobrom i lošem. Dali smo jedno drugom sve što imamo. I oboje znamo, šta god sledeće radio, da ću uvek biti onaj klinac sa srolanim čarapama, košem za smeće u uglu

Pet sekundi na satu Lopta u mojim rukama.

5…4…3…2…1

Volim te zauvek, Kobi – glasi pesma Draga košarko

U drugom činu svog života Kobi nije napustio košarku. Napravio je Mamba sportsku akademiju u Los Anđelesu. Akademija je imala pet košarkaških terena i sve uslove za napredak talentovanih mališana. Upravo je njegova ćerka Điana Brajant predvodila žensku selekciju Mamba tima.

Ostaje žal za odlaskom čoveka koji je imao još šta da da košarci, reakcije širom sveta na najbolji način nam govore kakav nas je dragulj napustio. Njegova priča neće ostati nedorečena, prepričavaće je naredni naraštaji – Sada je i zvanično ‘Mamba out‘.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter