0
AdmiralBet ABA Liga

HITNO OBRAĆANJE: Čović detaljno o razlozima odluke da se ne otputuje u Podgoricu – ‘Čim smo videli šta se događa…’

Objavljeno: 30.12.19 u 16:57

Košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali u Podgoricu na meč 13. kola ABA lige, te je tim povodom predsednik Nebojša Čović sazvao hitnu konferenciju za medije.

Sa Čovićem se pred novinarima pojavio i direktor Filip Sunturlić i pokušali su da objasne odluku da se ne otputuje na derbi koji je, kao i uvek, bio visokorizičan.

– Zvezda nije imala nameru da bilo šta politizuje, a znate koliko učešće Crvene zvezde u ovakvim stvarima može da bude stavljeno u manipulacije i političke insinuacije. Čim smo primetili šta se događa, a poučeni onim iz marta i aprila, stupili smo u kontakt sa bezbenosnim organima, kao i pred svaki naš put. Ne da bi nam bilo ko iz države nešto naređivao, a takve insinuacije postoje i vrlo su opasne.

– Stupili smo u kontakt i sa predsedavajućim ABA lige, Domagojem, i u dopisu mu opisali izazove i rizike. tada smo imali prvu procenu bezbednosne situacije, koju ne mogu celu da predstavim, ali mogu da pročitam da je u proceni najavljeno da su mogući napadi na igrače Zvezde.

Zvezda je predložila novi termin odigravanja.

– Otkazana je i utakmica Barselone i Reala, a naša procena je bila da se utakmica promeni, iako je sportski Crvenoj zvezdi mnogo više odgovaralo da se utakmica igra danas. Iz niza razloga, s obzirom na to da imamo zgusnut raspored, a naši ljudi iz menadžmenta pronašli su mogućnost da to bude 24. februar.

– Kada smo to predložili razmišljali smo i o tome da li se ugrožava liga, ali se ne ugrožava. Na sve što se događa u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost, a zasigurno ni Zvezda i nijednog trenutka nismo hteli da budemo učesnici nečega što nosi visok rizik. To je jedina naša namera.

Prvobitan plan bio je da se otputuje u nedelju uveče.

– Trebalo je sinoć da otputujemo, ali smo odložili zbog događaja koji su se videli u medijima, ne želeći da učestvujemo u tome. Do nas je stigao dopis Budućnosti da će hala imati 7.500 gledalaca, da su svi gledaoci identifikovani, sa zapisanim imenima i prezimenima i da će bilo ko ako nešto napraviti snositi ličnu odgovornost. Sami procenite šta to može da znači.

– Uputili smo 28.12. dopis ABA ligi baziran na bezbednosnoj proceni nadležnog državnog organa naše zemlje. Na taj dopis nismo dobili odgovor, iako smo bili u komunikacijama sa predsednikom ABA lige koji se nalazi u Valensiji na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige. Noćas je direktor Zvezde gospodin Sunturlić zatražio da dobije odgovor Predsedništva na naš prethodnih dopis. Naravno, ni na to nismo dobili nikakav odgovor. I do sada nije stigao.

– Pošto nismo sinoć otputovali zatraćili smo novu bezbednosnu procenu, ona je u 9.51 poslata direktoru ABA lige. U toj bezbednosnoj proceni je navedeno da gostovanje Zvezde predstavlja realan bezbednosni rizik i da postoji mogućnost ugrožavanja igrača, stručnog štaba i simpatizera Zvezde. Nama je prepušteno da donesemo odluku, a niko nije ulazio u avion. To su netačna spinovanja. Kada smo kontaktirali ljude iz UO Zvezde onda je trebalo da mi preuzmemo rizik i nažalost niko nije hteo da preuzme rizik za nešto što može da se dogodi. Jedna razbijena glava vredi mnogo više od utakmica i performansa.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter