U Švajcarskoj je danas održan žreb za ženski kvalfikacioni turnir pred Olimpijske igre u Tokiju, a Srbija će u Beogradu dočekati selekcije Nigerije i Mozanbika.

Svoju ocenu žreba iznela je selektor reprezentacije Marina Maljković, ona poziva na oprez.


– Moramo biti svesni i prihvatiti jasnu razliku u kvalitetu između muških i ženskih selekcija koje dolaze iz Afrike. U ženskoj košarci fizička snaga ozbiljno dolazi do izražaja, što retki i vrsni poznavaoci ženske košarke jako dobro znaju. Afrika je istinski napredovala u ženskoj košarci u poslednje vreme i njihove igračice su dominantne pre svega u francuskoj i u španskoj ligi. Njihova fizička sprema pravi veliku razliku, mnogo veću nego u muškoj košarci – rekla je Marina Maljković.

Ona je dodala da joj je ogromno mi je zadovoljstvo što je Srbija u istoj grupi sa Amerikankama.

– Nadam se da ce doći u najboljem sastavu, da bi ljudi shvatili koliko je ženska košarka lepa, da bi shvatili bogatstvo ženske košarke i ja se nadam da ćemo videti pravi „Drim tim“ u Beogradu“.

Maljkovićeva je istakla i da je velika cast i privilegija što je i košarkašima i košarkašicama omogućeno da kvalifikacione turnire igraju kod kuće, pred svojim navijačima.

– To nam daje dodatni motiv i snagu, a mojim košarkašicama i meni podiže odgovornost na najviši nivo da se prikažemo u što boljem svetlu i obezbedimo plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Ženski kvalifikacioni turnir na programu je od 6. do 9. februara sledeće godine u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“.