Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević bio je surovo iskren posle neočekivanog poraza od Argentine u četvrtfinalu Svetskog kupa u Kini (87:97).

Đorđević je istakao da se njegovi izabranici nisu izborili sa velikim pritiskom.


– Ovo je veoma težak poraz, ali kao što je Bjelica rekao, rekao bih mnogo toga. Ovi momci su bili pod neverovatnim mentalnim pritiskom, kroz ceo turnir i pre i možda nešto nije bilo dobro. Bila je euforija kod nas, bili smo favoriti, svi su nas pratili, davali nam podršku, ne samo naši mediji, već i svetski su pisali da ćemo pobediti na Mundobasketu… Nekada to kod nas ne pomaže. Znam kroz kakav pritisak smo prošli, posebno on, jer je jedan od lidera, ali videli ste kako je on objasnio sve kroz šta su prolazili u njihovoj glavi.

Zatim je objasnio uzroke poraza od vrlo borbenih Argentinaca.

– Ključ utakmice bilo je vođenje igre njihovog plejmejkera, a mi smo imali previše grešaka. Oni su sve vreme imali kontrolu. Možda nismo bili dobro mentalno pripremljeni. Argentina je igrala neverovatnu odbranu, imaju sjajne brze ruke, ali nisu mi se dopale neke sudijske odluke i mnogo faulova nije bilo suđeno Argentini. U trećoj deonici smo imali priliku, da smo se odvojili malo, podigli bismo se i došli bismo do daha koji nam je toliko trebao. Imali smo previše grešaka, već u prvom poluvremenu je bio dvocifren broj. Njihov šut je bio neverovatan u krucijalnom delu meča – Garino i Kampaco su pogodili neverovatne šuteve u zadnjim sekundama preko ruke, u našu facu – pričao je Đorđević i dodao:

– Pokušali smo da spustimo loptu, imali smo lidere na terenu. Moramo da uzdignemo glave, imamo dva meča do kraja. Došli smo kao tim, vraćamo se kao tim. Ponosan sam na to kako smo se ponašali, šta smo stvorili iznutra. Blagosloven sam da sam njihov trener. Ali ovo je košarka.

Posebno je istakao Fakunda Kampaca i Luisa Skolu.

– Moram još nešto da kažem. Kampaco je dominirao u utakmici i ovo je njegova pobeda. Skola je lider i jedan od najboljih igrača svih vremena u košarci i on je dao stabilnost u njihovoj pobedi. Čestitke treneru i Argentini.