Odluka deoničara Evroligine upravljačke kompanije “ECA“ (Euroleague Commercial Assets) o novom načinu ulaska u Evroligu odjeknuo je košarkaškom Evropom, pa i u našem regionu.

Po novoj odluci nacionlani šampioni više neće biti kvalifikacioni i neće garantovati mesto u Evroligi šampionima, dok će četvrto mesto ići finalisti Evrokupa.


– Mislim da ova odluka ništa ne menja. Imali smo bojazni da ćemo izgubiti to jedno mesto u Evroligi, ali danas na sastanku je potvrđeno da ćemo ga imati. Generalno, Evroliga obustavlja ugovore sa ligama i umesto toga će imati ‘vajld karte’, a mi imamo jednu garantovanu za dve sezone. Imali smo ugovor do sledeće sezone, sada imamo garancije za ‘vajld kartu’ i to je potvrda da će ABA liga imati garantovano mesto u Evroligi, što je za nas jako dobro – rekao je Dodik za ‘Mondo‘.

Dodik je istakao da su incidenti u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige prošle sezone uticala na to da se dovede u pitanje da li će nakon isteka ugovora sa Evroligom regionalno takmičenje zadržati svoju poziciju. Dodao je da je baš zbog toga važno da se nemile scene poput onih iz meča Zvezde i Budućnosti ne smeju više ponoviti.

Mi pre svega moramo da gledamo sebe, da podignemo kvalitet i da se ne dešavaju stvari kakve su se dešavale prethodne sezone. Zbog toga je bilo jako upitno da li ćemo i dalje imati mesto u Evroligi, ali danas smo to raščistili na sastanku u Minhenu. To jeste dobra vest, ali moramo da napredujemo kao liga i kao klubovi, da izgradimo odnos sa Evroligom i Evrokupom za naredne godine i nakon ove odluke, poručio je Dodik za ‘Mondo‘.