Evroliga je odavno prestala da bude košarkaško takmičenje, već čisto komercijalno u kom ne zarađuju klubovi, već samo interesne grupe u EKA.

Dala baba dinar da uđe u kolo, a dva da izađe, tako bi se moglo opisati odnos Evrolige prema klubovima. Nije ovo prva godina da ‘elitno’ takmičenje dodeljuje ‘vajld kard’, ali je prvi put u istoriji jedini argeument za dodelu ‘pozivnice’ bio novac. Nekada se gledalo pored novca da klub ima tradiciju i navijače.


Ove godine ‘vajld kard’ ispred Partizana, Budućnosti, Turaka i Italijana dobio je Zenit iz Sankt Peterburga. Tim koji je bez velike tradicije, navijače ima tu i tamo, ali novca koliko hoćete. Upravo je on odlučio da ekipa Marka Simonovića sledeće sezone uz CSKA iz Moskve i Himki predstavlja Rusiju u ‘eliti’.

Dobro, nije tu ništa čudno, ljudi su platili EKA i Evroliga prihvatili i kraj priče. Ali, skandalozno je kada se zna koliko je tim iz Sankt Peterbura platio ‘ulaznicu’ za 34 kruga na ringišpilu. Nezvanično je procurela informacija da se radi o sumi od osam miliona evra. Onda ne čudi što Partizan nije imao nikakve šanse.

I na kraju šta reći ako se zna da šampion Evrolige kao nagradu inkasira svega milion evra plus bonuse za pobedu. To nije ni približno cifri od osam miliona evra. To postavlja pitanje za koga i za šta se igra košarka u Evropi…

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.