0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Pitanje od ‘milion dolara’ – ko umesto Reglenda i koje su Tomićeve opcije? (FOTO)

Objavljeno: 29.03.19 u 23:53

Jedno od glavnih pitanja među navijačima i Crvene zvezde i Partizana pred sutrašnji drugi meč polufinalne serije ABA lige jeste – da li je Džo Reglend spreman? Zvezdin Amerikanac je u prvom meču odigrao tek 14 minuta zbog povrede, a ni danas, šest dana od prve utakmice, nema konkretnijih informacija.

Već smo pisali o tome da postoji šansa da se Reglend vrati, ali za slučaj da je Milan Tomić ipak prinuđen da nastupi bez prvog organizatora igre, koje opcije crveno-beli imaju?

Pre nego što se posvetimo tom delu, kratki osvrt na statistiku i šta je to Reglend doneo Zvezdi:

Gledajući ukupan učinak, od 23 meča u ABA ligi odigrao je 22 (propustio samo duel 18. kola odigran u Ljubljani protiv Olimpije. 

U proseku na terenu je provodio 22.3 minuta, ubacivao je prosečno 10.7 poena, uz 5.7 asistencija, 1.1 ukradenom loptom i 2.5 izgubljene lopte po meču. Na parketu je proveo ubedljivo najviše minuta, čak 490 (prvi iza njega je Bili Beron sa 462), drugi je strelac tima sa 235 poena, 13 manje od vodećeg Berona, a prvi je i asistent (126) i „kradljivac“ (24) tima, ali je ujedno i košarkaš sa najviše izgubljenih lopti, čak 55.

Ukoliko njegove partije posmatramo samo kroz mečeve sa plej-of timovima, statistika je sledeća – 9.6 poena po meču, šest asistencija i nešto manje od dve izgubljene lopte na sedam susreta – tri protiv Partizana, te po dva protiv Cedevite i Budućnosti.

FOTO: STARSPORT

Imao je Reglend svojih loših momenata i veliki broj promašenih zicera zbog čega je jedan deo navijača Crvene zvezde počeo da sumnja u kvalitete levorukog Amerikanca, ali čak i oni koji najtvrđe brane tezu da Reglend pruža partije znatno ispod potrebnog nivoa moraju da priznaju da je nekadašnji plejmejker Lokomotive ipak ključni faktor u dosadašnjeg toka sezone Crvene zvezde.

To dalje implicira da bi njegov izostanak bio u najmanju ruku veliki hendikep za tim Milana Tomića, ali ipak postoji nekoliko opcija kako bi crveno-beli mogli da nadoknade izostanak svog prvog organizatora igre.

1. Filip Čović

FOTO: STARSPORT

Možda i najkritikovaniji košarkaš Zvezde ove sezone, pokazao je u više navrata da ume da se nosi i, što je još važnije, izbori sa pritiskom. Čović je „uskočio“ umesto Reglenda u prvom meču i odigrao maestralno. Držao je Zvezdu u igri kada nisu mogli da pogode ništa igrači u crveno-belim dresovima, izmišljao je poene, asistencije, i pobedi doprineo sa 16 poena i devet dodavanja za koš. No, utakmica koja je pred nama bi mogla da bude znatno drugačija i izazovnija za Čovića, s obzirom na to da će pristup Andree Trinkijerija biti bez dileme znatno drugačiji kada je u pitanju nekadašnji plejmejker FMP Železnika.

2. Dejan Davidovac

Davidovac kao sekundarni plejmejker u telu krila poseduje fantastičan pregled igre i osećaj za pas, i već nekoliko puta je ove sezone pokazao da predstavlja veliku opasnost po protivnika, pogotovo ukoliko je bio u postavi sa Čovićem. Upravo njih dvojica su Zvezdu vratili u „život“ nakon preokreta, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi Tomić organizaciju igre prepustio ovom tandemu.

FOTO: STARSPORT

3. Bili Beron

Iako nije blistao kada je u pitanju organizacija igre, i iako je mnogo ubojitiji u situacijama kada mu neko drugi iskreira akciju, a Beronu preostane samo da pogodi šut, ne bi trebalo isključiti ni trećeg junaka pobede iz prvog meča. Pogotovo jer je Beron košarkaš koji voli loptu i koji voli da preuzima odgovornost, pa bi mogao da „uskoči“ u momentima kada Tomić poželi da promeni ritam utakmice. 

FOTO: STARSPORT

4. Kej Si Rivers

Nakon drugog ovosezonskog derbija i svog (neslavnog) debija, Rivers je istakao da je „došao da pomogne Reglendu u organizaciji napada“. Levoruka haubica je, iako izvirno krilo, i u svojim pređašnjim klubovima neretko preuzimala organizaciju napada na sebe, pre svega u Panatinaikosu. I Rivers bi mogao veoma lako da bude taj „faktor X“, tajno oružje Milana Tomića. Pogotovo u situacijama kada Davidovac bude na klupi.

FOTO: STARSPORT

5. Nemanja Nenadić

Iako opcija, teško je poverovati da bi Tomić „ključeve“ jedne od najvažnijih utakmica u sezoni dao momku koji je odigrao tek 13 mečeva, od čega samo triprotiv vodećih ekipa lige, a na ta tri meča zabeležio četiri poena, uz jednu asistenciju jednu ukradenu loptu i četiri izgubljene lopte. Nenadić predstavlja igrača koji bi u nekoj od narednih sezona trebalo da bude oslonac, ali je ipak izvesnije da, sem u slučaju krajnje nužde, neće imati ulogu u polufinalnoj seriji ABA lige.

Zaključak

Crvena zvezda na megdan Partizanu bi mogla da ode znatno oslabljena, jer ne postoji ekipa na svetu koju neigranje najboljeg igrača ne bi oslabilo – statistika kaže da Reglend po meču Zvezdi direktno, što kroz poene što kroz asistencije, donosi najmanje 21 poen po utakmici. No, ukoliko Amerikanac ne istrči na parket Pionira, dirigentsku palicu će najverovatnije podeliti četiri košarkaša, što Tomiću otvara prostor za brojne kombinacije koje bi u drugim okolnostima teško bile izvodljive.

HotSport možete pratiti i na Instagramu – hvala na poverenju!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter