2
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

ŠTA BI BILO KAD BI BILO: Teodosić u Crvenoj zvezdi – šta je potrebno da se dogodi?

Objavljeno: 25.12.18 u 19:45

Propisno je „eksplodirala“ košarkaška javnost u Evropi, pa samim tim i u Srbiji, nakon informacije o mogućem povratku Miloša Teodosića na „stari kontinent“. I s obzirom na to da je od početka sezone odigrao 150 minuta od mogućih 1386, čini se da je pitanje dana kada će po mnogima najlucidniji plejmejker kog je Evropa videla u poslednjih desetak godina ponovo zaigrati u njoj.

Prema pisanju medija, klub koji je trenutno najbliži Teodosiću, ukoliko bude ispunjen jedan uslov, jeste Anadolu Efes. 

Ipak, među navijačima Crvene zvezde ovo nije „leglo“ baš najbolje. Razlog se krije u činjenici da Teodosić ne krije da navija za crveno-bele, pa mu mnogi kojima je crveno-bela kombinacija bliska srcu zameraju potencijalnu odluku da se radije uputi ka Istanbulu nego da pomogne voljenom klubu u borbi za povratak u Evroligu, ali i u borbi za prvi evropski trofej od osvajanja Kupa pobednika kupova/Rajmonda Saporte davne 1974. godine.

Teodosić, naravno, još uvek nije i zvanično bivši košarkaš Los Anđeles Klipersa, ali ukoliko u dogledno vreme bude, šta je potrebno da se dogodi kako bi pojačao crveno-bele, ko bi mogao da bude Zvezdin ‘kec iz rukava’, šta bi Teo doneo svom voljenom klubu, i na kraju – da li je realno da do toga dođe?

FOTO: STARSPORT

Šta je potrebno da se dogodi?

Pa, pored onog logičnog, dakle rastanka sa Klipersima, potrebno je da Teodosića iz Crvene zvezde zapravo neko i pozove sa namerom da sa njim porazgovara makar o mogućnosti da pojača crveno-bele. Zatim, pod uslovom da dobije čitavu platu koju bi trebalo da zaradi u nastaku sezone, Teodosić bi trebalo da pristane da igra za neuporedivo manji novac ne samo u odnosu na onaj iz NBA lige, već i na onaj koji mu nude u Efesu. No, možda i najvažnije jeste da Zvezdina ideja Teodosiću „legne“ i da vidi sebe kao deo tog nečega. Jer, plejmejker reprezentacije Srbije je više puta dokazao da mu je sportski izazov ipak bliži od puke finansijske dobiti, pa bi u slučaju dobrog plana i jasne uloge koja bi od Teodosića mogla da stvori legendu emotivna strana mogla da bude i presudna, pa Teo zapravo prihvati poziv iz Beograda pre Turske.

Ko je potencijalni „kec iz rukava“?

Crvena zvezda na klupi ima čoveka koji je na Teodosića ostavio veliki trag, pa bi upravo Milan Tomić mogao da bude spomenuti „kec u rukavu“. Njih dvojica su sarađivali u Olimpijakosu, Tomić je grčkim medijima po postavljanju na mesto trenera Crvene zvezde rekao da bi upravo Teodosić bio košarkaš kog bi najviše voleo da vidi na Malom Kalemegdanu. Da Tomićeva reč nije bez težine pokazuje i odluka Stratosa Perperoglua da pojača Zvezdu, pa nema sumnje da bi Tomić mogao i Teodosića da natera makar da razmisli. Pogotovo ukoliko taj plan uključuje i nešto ozbiljnije takmičarske ambicije.

FOTO: STARSPORT

Šta bi Teodosić doneo Crvenoj zvezdi, a šta Zvezda Teodosiću?

Gledano čisto iz sportskog aspekta, Teodosić bi Tomiću doneo mogućnost da svaku napadačku ideju iz Olimpijakosa prenese na teren, a tandem Teodosić – Reglend bi bez konkurencije bio „broj jedan“ u Evrokupu. No, mnogo veća dobit bila bi ona van terena.

Praktično od odlaska Dejana Radonjića sa klupe crveno-belih traje neka vrsta nezainteresovanosti navijača za utakmice Crvene zvezde. Dolazak košarakaša iz NBA, kapitena reprezentacije i pri tom neskrivenog navijača ovog kluba bi sasvim sigurno privukao bar nekoliko hiljada navijača na tribine, što bi, ukoliko bi bilo praćeno i rezultatima, moglo da donese pune tribine Pionira čak i po njegovom odlasku. A što se tiče pitanja šta bi ABA ligaš i tim iz Evrokupa mogao da donese Teodosiću… Kapiten reprezentacije Srbije u svojoj biografiji ima upisane nastupe za tim iz NBA lige, titulu MVP-ja Evrolige, osvojeno elitno takmičenje, ali u domaćim okvirima ima samo osvojena dva kupa, 2005. i 2007. godine, pa bi mu ovo bila prilika da na klupskoj sceni zaokruži svoju fantastičnu karijeru trofejima sa Zvezdom. Pored toga, sjajni plejmejker bi imao praktično „zicer“ situaciju da postane prava legenda Crvene zvezde, i da među navijačima stekne maltene status božanstva. Što svakako nije mala i zanemariva stvar.

Surova istina – koliko je realno da do ovoga dođe?

Da je situacija u srpskom sportu, ali i društvu generalno gledano zdravija, i da nema trzavica između Crvene zvezde, Partizana, da nema brojnih tragikomičnih priča o kojima imamo prilike da svakog dana čitamo, i da je u pitanju čista sportska odluka, Zvezda bi verovatno bila favorit da sa Teodosićem u ekipi napadne završnicu ABA lige i Evrokupa. Ali, s obzirom na to da je stanje takvo kakvo jeste, i da nema nekih izgleda da će se bilo šta promeniti u nekoj doglednoj budućnosti, čini se da je realnije da Teodosića umesto u Pioniru gledamo u dresu Anadolu Efesa. Bar za sad. A kasnije? Videćemo…

 

0
0

2 Komentara

  1. ŠTA JE BABI MILO…. Sa svim NARODNIM parama „duha što lebdi“ ovo što napisisste je samo NOVI u nizu ŽUTIH pamfleta. Jedina ISTINA je da TEO VOLI Zvezdu, Pametnom dovoljno.

    0
    0
    Odgovori
  2. Тео у Звезди? То се, на жалост, неће десити… Па са њим у тиму Звезда лагано осваја Еврокуп…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter