0
Evrobasket 2022

FOTO:STARSPORT

EUROBASKET: Senzacija u Istanbulu, Slovenija deklasirala Španiju i plasirala se u finale

Objavljeno: 14.09.17 u 22:20

Košarkaši Slovenije su napravili senzaciju i plasirali se u finale Evropskog prvenstva pobedivši reprezentaciju Španije rezultatom 92-72.

Slovenačka bajka i dalje traje. Izabranici Igora Kokoškova pobedili su aktuelnog evropskog prvaka Španiju, plasirali se u finale i tako ostvarili najveći uspeh u istoriji slovenačke košarke.

Slovenci su od početka nametnuli svoj ritam. ‘Crvena furija’ je povela 2-0 i to je bilo jedino vođstvo ekipe Serđa Skariola na ovom meču. Slovence je služio šut, odbrana je bila na nivou i već posle prve deonice je bilo 25-19. U istom ritmu su nastavili ‘zmajčeci’ i u drugoj četvrtini. Mladi Luka Dončić je bio pokretačka snaga Slovenije, Klemen Prepelič je igrao kao u transu, dok je Gašpar Vidmar do ludila dovodio centarsku liniju Španije. Slovenija je na poluvreme otišla sa prednošću od 49-45. Činilo se da nestvarnih 10 trojki iz 14 pokušaja (71 odsto) pred odlazak na veliki odmor ne mogu da traju večno, ali…

Slovenci su furiozno krenuli i u drugom poluvremenu, napravili su seriju 6-0 i otišli na velikih 10 razlike, a od tog trenutka se prednost samo povećavala. Na krulima Gorana Dragića prednost je išla i na plus 18 u trećoj deonici. Pokušavao je Skariolo da trgne svoj tim, ali Španci večeras jednostavno nisu imali rešenja za raspoložene Slovence. Izabranici Igora Kokoškova nisu dozvoljavali evropskom šampionu da im ozbiljnije zapreti do kraja meča. Potpuno razmontirani Španci su brzim napadima i trojkama pokušavali da se vrate, ali nije išlo. Slovenija je igrala požrtvovano u odbrani, skoncentrisano i smireno u napadu, te su rutinski priveli meč kraju.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bili su Rendolf i Dragić sa 15 poena. Luka Dončić je bio na pragu tripl-dabla. Mladi as je imao 11 poena, 12 skokova i 8 asistencija. Klemen Prepelič je postigao 13, a večeras fantastični Gašpar Vidmar 12 poena.

Kod Španaca je najefikasniji bio Pau Gasol koji je postigao 16 poena, a njegov brat Mark Gasol je ostvario dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova.

ŠPANIJA – SLOVENIJA 72:92
(19:25, 26:24, 12:24, 15:19)

ŠPANIJA: P. Gasol 16, Rodrigez 9, Navaro, Rubio 13, M. Gasol 12, V. Ernangomez 6, Sastre 3, Vives, Oriola 2, San Emeterio 6, H. Ernangomez 5.

SLOVENIJA: Rendolf 15, Rebec, Dragić 15, Nikolić 7, Prepelič 13, Murić, Blažič 7, Vidmar 12, Zagorac 5, Dimec 7, Čančar, Dončić 11.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter