0
Evrobasket 2022

EB – ‘A’ GRUPA: ‘Šetnja’ za Francusku i Grčku, Slovenija bi mogla da bude ‘hit’ prvenstva (SASTAVI)

Objavljeno: 28.08.17 u 11:05

Do početka Eurobasketa ostalo je još četiri dana, a HotSport će vam svakog dana predstaviti od 11 časova po jednu grupu, krećemo redom od ‘A’ do ‘D’ u kojoj je naš tim.

Krećemo od ‘A’ grupe koja se igra u glavnom gradu Finske Helsinkiju. Kao i iz svake od četiri grupa u narednu rundu će se plasirati četiri najbolja tima, a ovde imamo veliki jaz u kvalitetu, od tri veoma dobre selekcije, do tri autsajdera koja će se , čini se, boriti upravo za tu poziciju ‘četiri’. Nesumnjivo da je prvi favorit grupe Francuska, od Grka se uvek puno očekuje, Slovenija može biti ‘hit’ prvenstva, dok će se za nokaut fazu boriti domaćin Finska, Island i Poljska.

FRANCUSKA

‘Trikolori’ su pre dve godine kao domaćini na Eurobasketu osvojili treće mesto, a do sada u istoriji imaju samo jedno zlato osvojeno 2013. godine. Francuzi su ovog leta jedan od favorita za medalju, iako je tim dobro oslabljen neigranjem NBA igrača, da ne kažemo zvezda. Toni Parker se povukao, Nikolas Batum je odlučio da se spremi za NBA sezonu, a nema ni sjajnog centra Rudija Gobera. Ipak, nije ovo nimalo slab tim, Vensan Kole račun na NBA igrače poput Evana Furnijea, Žofrija Lovernja i Borisa Diaa, ali i najbolje igrače Evrolige Nanda De Koloa i Tomasa Ertela. Nema sumnje da Francuzi mogu do same završnice Eurobasketa i da su jedan od favorita za medalju.

SASTAV: Kevin Serafin (Barselona), Tomas Ertel (Barselona), Antoni Dio (Valensija), Žofri Lovernj (San Antonio), Evan Furnije (Orlando), Nando de Kolo (CSKA Moskva), Boris Diao (Juta), Leo Vesterman (CSKA Moskva), Vinsen Purier (Baskonija), Aksel Tupan (Žalgiris), Edvin Džekson (Guandong) i Kim Tili (Olimpijakos).

FOTO: STARSPORT

GRČKA

Na Helene uvek morate da računate kao favorite, mada je to za naše ljubitelje teško posle dva preslišavanja od strane Srbije u Beogradu i Atini. Dvostruki šampion Evrope dolazi sa velikim ambicijama u Finsku i Tursku i nema dileme da će se naći u dugoj fazi takmičenja. Ipak, selektor Kostas Misas ima velikih problema, a najveći je odustajanje zbog povrede prve zvezde tima Janisa Adetokumpa. Tako Grci na Eurobasket idu sa timom sastavljenim od Olimpijakosa i Panatinaikosa, plus tri ‘stranca’. Izrazite zvezde u timu nema, ali kao vođe se ističu Jorgos Printezis, Nik Kalates, Kostas Slukas, Kostas Papanikolau i Janis Burusis. Mogao bi da eksplodira novi centar Sakramento Kingsa Jorgos Papajanis.

SASTAV: Nik Kalates (PAO), Janis Burusis (Žeijang Lajons), Kostas Slukas (Fenerbahče), Nikos Papas (PAO), Jorgos Papajanis (Sakramento), Jorgos Printezis (Olimpijakos), Kostas Papanikolau (Olimpijakos), Vangelis Macaris (Olimpijakos), Dimitris Agravanis (Olimpijakos), Ionas Papapetru (Olimpijakos), Jorogs Bogris (Olimpijakos) i Tanasis Adetokumpo (PAO).

SLOVENIJA

Do sada bivša jugoslovenska republika nema većeg uspeha na velikim takmičenjima, ali izgleda da je vreme došlo da se nešto promeni. Nemojte da vas začudi ako Slovenija bude najprijatnije iznenađenje prvenstva. Odličan tim na raspolaganju ima Igor Kokškov. Predvodi ga prva zvezda zemlje podno Alpa Goran Dragić iz Majamija. Nema sumnje da će svi pogledi biti upereni i ka ‘tinejdž’ zvezdi Luki Dončiću, ali i fenomenalnom defanzivcu Jaki Blažiču. Sigurno da je najveće pojačanje za ovaj tim naturalizovani Slovenac, to jest Amerikanac Entoni Rendolf. Fransuka i Grčka bi mogle ‘zube da polome’.

FOTO: STARSPORT

SASTAV: Entoni Rendolf (Real Madrid), Matic Rebec (Krka), Goran Dragić (Majami), Aleksej Nikolić (Brose), Klemen Prepelič (Paris), Edo Murić (Banvit), Jaka Blažič (Andora), Gašpar Vidmar (Banvit), Saša Zagorac (Sopron), Žiga Dimec (Krka), Vlatko Čančar (Mega Leks) i Luka Dončić (Real Madrid).

POLJSKA

Četiri puta su Poljaci osvajali medalje na Eurobasketu, ali poslednju 1967. godine. Kako za sada stoje stvari do nove će tek možda za 20 godina, pre teško. U Finsku idu bez prve zvezde i NBA igrača Marsina Gortata. Ulogu prve zvezde tima je sada dobio Ej Dži Sloter, a tu su još Premislav Zamosjki, Mateuš Ponitka i Premislav Karnovski. Vodiće Polaci velike bitke sa Finskom i Islandom za plasman u osminu finala.

SASTAV: Mihael Sokolovski (Rosa Radom), Aron Cel (Čukier Torun), Ej Dži Sloter (Asvel), Damjan Kulig (Banvit), Premislav Zamojski (Stelmet), Mateuš Ponitka (Tenerife), Adam Vašnjinski (Unikaha), Tomaš Gilo (Huventud), Premislav Karanovski (Andora), Karol Grušecki (Čuker Turun) i Adam Hrikanik (Stelmet).

ISLAND

Bili su simaptična ekipa na prethodnom Eurobasketu gde su u Berlinu bili u grupi ‘smrti’ sa našom selekcijom. Pobrali su samo simpatije, ali nisu se proslavili. Ipak, krasi ih borbenost i uvek pune tribine. Mogli bi da budu ‘džoker’ za poziciju ‘četiri’, mada teško, prednost bismo dali domaćinu Finskoj. Zvezde je Hakur Palson, ali ipak Islanđane krasi kolektiv.

SASTAV: Martin Hermanson (Šalon), Hordur Vilhjalson (Astana), Elvar Fridrikson (Beri), Kristofer Akoks (KR), Hlinur Baeringson (Strajnan), Pavel Ermolinski (KR), Logi Gunarson (Njardvik), Trigvi Hilnanson (Valensija), Olafur Olafson (Grandvik), Haukur Palson (Šole), Jon Aronor Stefanson (KR) i Egir Steinarson (Tau Kaseljo).

FINSKA

Domaćin grupe ‘A’ ima velike ambicije, a one su plasman u osminu finala ispred Poljske i Islanda. Realno, trebalo bi da zemlja sa najviše jezera izbori plasman među 16 najboljih timova Starog kontinenta. Prva zvezda tima je opasni šuter Peteri Koponen, a tu je i bivši plejmejker Partizana Džamar Vilson.

SASTAV: Miko Koivisto (Salon Vikings), Aleks Marfi (Katja), Švon Haf (Skajlajners), Sašu Salin (Unikaha), Džerald Li (Makabi Ashod), Tuka Koti (Helsinki), Peteri Koponen (Barselona), Mati Nutinen (Pitešti), Temu Raniko (Kataja), Anto Nikarinen (Helsinki), Karl Linobom (Helsinki), Lauri Markanen (Čikago), Džamar Vislon (Estudijantes) i Erik Marfi (Nanter)

RASPORED:

31.avgust

13.45 Slovenija – Poljska
16.30 Island – Grčka
20.00 Francuska – Finska

2. spetembar

13.45 Poljska – Island
16.30 Grčka – Francuska
20.00 Finska – Slovenija

3. spetembar

13.45 Francuska – Island
16.30 Slovenija – Grčka
20.00 Finska – Poljska

5. septembar

13.45 Island – Slovenija
16.30 Poljska – Francuska
20.00 Grčka – Finska

6. septembar

14.45 Slovenija – Francuska
17.30 Grčka – Poljska
20.45 Finska – Island

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter