0
Košarka

LUKA ANĐUŠIĆ: Nije bilo lako, ali igrali smo dobru košarku

Objavljeno: 29.06.17 u 17:50

Srpski košarkaš Luka Anđušić imao je još jednu izvanrednu sezonu u američkoj koledž konkurenciji. Rođeni brat člana Uniksa iz Kazanja Danila Anđušića drugu godinu za redom nosio je dres Kalifornija univerziteta Pensilvanija, koji se takmiči u drugoj diviziji NCAA. Ono što mu igra pod obručima omogućuje u Sjedinjenim Državama jeste i istovremeno sticanje znanja i fakultetske diplome.

-Zadovoljan sam sezonom i na individualnom i na timskom planu. Imao sam veoma dobru minutažu, pa sam završio godinu kao vodeći strelac ekipe. Dobili smo novog trenera na početku sezone i dosta novih igrača. Nije bilo lako da se uigramo, ali smo pred kraj sezone donosili zaista dobru košarku. To će nam sigurno biti osnova za sledeću godinu – kaže Anđušić.

22-godišnji košarkaš kaže da je i dalje stvar prestiža igrati na američkom koledžu, gde svako zna svoju ulogu.

-Konkurencija je velika, a malo igrača dobije šansu da se takmiče na tako visokom nivou. Uz to idu i vrhunski uslovi, utakmice su dinamične i igra se čvrsto. Privilegija je biti član univerzitetskog tima – naglasio je Anđušić.

Iako je mnogima koji dobiju priliku da igraju košarku na koledžu akademsko znanje sekundarno, sa Lukom nije takav slučaj.

-To je možda i glavni razlog mog odlaska u Ameriku. Dobio sam priliku da uz igranje košarke na visokom nivou, uporedo završavam i fakultet. Profesionalna košarka se igra 10-15 godina, a diploma koju dobijem ostaje za ceo život – ističe mladi košarkaš.

Pred Anđušićem je završna godina studija u koju ulazi kao najbolji igrač Vulkansa, ali i kapiten, što je čast koju je zaslužio svojim predanim radom.

-To mi zaista imponuje. Biti kapiten je velika čast, posebno jer sam jedini strani igrač u timu. Kroz rad i trud tokom cele sezone sam kao najstariji igrač u ekipi pokušao pozitivno da utičem na celu ekipu. Trener je to prepoznao i poverio mi je ulogu lidera. To je samo još jedan podstrek za budućnost i sledeću sezonu. Od mene se očekuje mnogo, a uz podršku trenera i ekipe sam spreman za taj izazov. Isto tako, trudim se da budem lider i van terena. Dobro ponašanje je, uz dobre ocene, uvek plus u očima trenera – otkriva Anđušić.

Pre mesec dana u Denveru je upriličeno okupljanje srpskih košarkaša koji igraju na koledžima širom Amerike, sa kojeg Anđušić nosi lepe utiske.

-Mislim da je dobro da igrači koji su u Americi budu na oku ljudima iz Srbije, prvenstveno u Košarkaškom savezu. Ima mnogo talentovanih igrača koji se odluče da pođu put Amerike i na njih se vremenom zaboravi. Nadam se da će se ovakve akcije nastaviti i u budućnosti, jer svi zaslužuju jednaku šansu da se bore za nacionalni dres – kaže Luka Anđušić.

Anđušić je tokom prošle sezone imao prosek od 11,9 poena po utakmici, uz 4,1 skoka i 2,6 asistencije. Posle naredne sezone dobiće mogućnost da izađe na NBA draft.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter