Crvena zvezda je fantastičnom partijom savladala Panatinaikos i stigla do sedme uzastopne, a ukupno 12. pobede u okviru ovogodišnjeg izdanja Evrolige, i sa skorom 12-8 zauzima petu poziciju na tabeli. Ali, jučerašnji trijumf dobio je, bez ikakvog povoda, i nacionalnu konotaciju.

Naime, odmah nakon završetka meča, hrvatski mediji su pojurili da navijače Crvene zvezde optuže za provokaciju:917092e8377745af8f3b11600fc64bd8


Medijima u Hrvatskoj zasmetala je šetalica na kojoj je tenk, a ispod njega se našla zastava “Vukovar”:

FOTO: STARSPORT

FOTO: STARSPORT

No, kolege iz Hrvatske su napravile malu “grešku u koracima”. Naime, navijači Crvene zvezde su tenk kao motiv za podršku igračima svojih klubova koristili više puta u poslednjih nekoliko godina.

Tako je tenk bio glavna “zvezda” koreografije na meču kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Groclina 2007. godine…

slika1

…da bi ubrzo nakon toga, na meču sa Banatom, usledio i nastavak čuvene pesme . “Proradila pa neće da stane”, uz, naravno, tenk:

0708_cz_banat_15

Tenk je takođe jedan od motiva koji se može videti i na zastavama i grafitima navijača kluba iz Beograda:

slika4

FOTO: Delije.net

image_0_02_05_113882124345ea3362e5edb6589645daa3

FOTO: Delije.net

A možemo reći da ima određenu “istorijsku” težinu, bar kad je u pitanju košarkaška sekcija crveno-belih, što ženska…

kosarka

FOTO: Delije.net

…što muška, sa sve Bobanom Marjanovićem:

slika3

FOTO: Delije.net

A takođe, tenk je bio jedan od glavnih “pokretača” pred jedan večiti derbi:

slika2

FOTO: Delije.net

Izreka kaže će onaj ko nešto po svaku cenu, frenetično i namenski traži, to zapravo i naći, pa postojalo ono ili ne.

A teško nam je da se otmemo utisku da su kolege, koje izgleda imaju problema sa sluhom pa im promiču ustaški pokliči “Za dom spremni“, koji su maltene uobičajena pojava na mečevima u Hrvatskoj, slučajno i bez želje za senzacionalizmom primetile tenk. O “Ubij Srbina” da ne pričamo… 

Napomena: Prva dva snimka su sa meča Hajduk – Dinamo, odigranog 17. decembra 2016. godine.

(Youtube/Index.hr Portal)

 

(Youtube/vel cro)

(Youtube/jerko novak)

Činjenica jeste da Crvena zvezda igra nestvarnu košarku. Činjenica je i da Crvena zvezda predstavlja trn u oku svima koji su imali par decenija prilike da kroz neometan rad postanu nedodirljiva sila u evropskoj košarci. Isto tako je činjenica da se takve stvari osiguravaju na terenu, umesto pozivima na izbacivanje.

Kao što je činjenica da košarkaši Crvene zvezde na čelu sa trenerom Dejanom Radonjićem predstavljaju ogromne uzore, kada je u pitanju ponašanje i poštovanje protivnika, košarke, kao i sportska kultura u svakom mogućem njenom obliku.

No, nije da ne razumemo. Bolele su mnoge trojke ranije, kako izgleda boleće i one kasnije, a pobedničko postolje ostaće nedosanjan san, dok god se više pažnje bude posvećivalo raspirivanju mržnje, nego sportskim uspesima.