4
Košarka

FOTO: fiba.com

KALKULACIJE: Nastao je potpuni haos! Moguća su tri scenarija, ko će na megdan ‘orlovima’? (ANKETA)

Objavljeno: 14.08.16 u 11:32

Zakuvalo se, sve pršti! Kompletirano je 4. kolo grupne faze košarkaškog turnira u Riju, ali nije postalo ni malo izvesnije protiv koga bi mogla da igra Srbija u četvrtfinalu.

Normalno, bez daljnjeg i bez pogovora, prvo se mora pobediti Kina noćas od 3:30h po srednjeevropskom vremenu, jer posle egzibicije protiv SAD, taj meč 5. kola će biti svojevrsna ‘osmina finala’ za Srbiju i meč sa oznakom ‘pobedi ili idi kući’.

Međutim, pod pretpostavkom da će izabranici Aleksandra Đorđevića savladati selekciju iz najmnogoljudnije zemlje sveta, mnoge ljubitelje košarke, pa i šire, zanima sa kim će se ‘orlovi’ sastati u četvrtfinalu i kada.

ŠTA RADI OVAJ ČOVEK: Teov pas kome se divi cela Amerika (VIDEO)

Argentina je sinoć u velikom južnoameričkom derbiju savladala Brazil posle dva produžetka (111:107) i time su ‘gaučosi’ definitivno ušli u konkurenciju za prvo mesto, gde su posle svih odigranih utakmica ostali još čak tri selekcije.

Litvanija je posle četiri odigrana kola i sinoćnog poraza od Španije od čak 50 razlike (109:59) takođe na skoru od tri pobede i jednog poraza. Šok je stigao u sitnim satima, kada je Hrvatska ubedljivo poražena od Nigerije (90:76) i ostala na skoru 2-2, ali i dalje sa šansama da zauzmu prvo mesto u grupi. Ali i da ispadnu!

Međutim, verovatno će baš Litvanija i Hrvatska u direktnom duelu da odrede rivala Srbije u četvrtfinalu. Njihov međusobni okršaj igra se u utorak od 3:30h po našem vremenu, dok će u ponoć pre njih igrati Argentina i Španija.

FOTO: fiba.com
FOTO: fiba.com

Naravno, poznato je da ‘orlovi’ idu na prvoplasiranog iz grupe B u prvoj nokaut fazi. Poput Hrvatske, i Brazil je trenutno na skoru 2-2, isto koliko ima i Španija, pa će između tih selekcija pasti odluka ko će biti četvtri tim iz ove grupe u četvrtfinalu. Tu se sada umešala i Nigerija, ali koja svakako nema šansu da bude prva u grupi.

Tablice vam donosi SofaScore – rezultati uživo

 

Tri reprezentacije su u igri za prvo mesto – Litvanija, Argentina i Hrvatska. Prilika da vratimo Litvancima za poraz u polufinalu Eurobasketa prošle godine, duel sa prekaljenim Argentincima koji uz sebe u Brazilu imaju izuzetno vatrenu podršku ili novi derbi protiv ‘kockastih’, gde nikada nema favorita i gotovo po pravilu se igra ‘na jednu loptu’.

Ali, hajde da vidimo kakvi su sve scenariji u igri pred poslednje kolo u grupi B.

Scenario 1:  Ukoliko bi Litvanija slavila protiv Hrvatske, imala bi 4-1 i u svakom slučaju bolji međusobni skor od Argentine, pa bi sama odlučila o svojoj sudbini i zauzela prvo mesto.

Scenario 2: Ako bi trijumf protiv Litvanije odnela Hrvatska, a Argentina dobije Španiju, tada bi Srbija igrala protiv Đinobilija i drugova.

Scenario 3: Ukoliko Litvanija izgubi od Hrvatske, a Argentina od Španije, stvorio bi se krug od četiri selekcije sa skorom 3-2 (Litvanija, Argentina, Hrvatska i Španija).

Tada bi, prema propozicijama, u međusobnim duelima u okviru te ‘mini-lige’ Hrvatska i Španija imale skor od 2-1, a Litvanija i Argentina 1-2. S obzirom da je Hrvatska savladala Španiju na startu turnira, ‘kockasti’ bi bili prvi u grupi i igrali protiv Srbije.

Dakle, nikako nije moguće da Španija završi kao prva i bude naš eventualni rival u četvrtfinalu.

Screenshot_1

Iako se još uvek ne zna protiv koga bi Srbija igrala u četvrtfinalu, poznato je kada bi to bilo (pišemo u potencijalu dok ne pobedimo Kinu večeras). Jer se po kosturu zna da će prvoplasirani iz grupe B i četvrtoplasirani iz grupe A igrati po srednjeevropskom vremenu u sredu uveče od 23:45h.

Tako bi naši momci imali skoro tri dana odmora, dok bi Litvanija, Hrvatska, Španija ili Argentina imali 24 sata manje.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Srpska posla – sa kim u polufinalu?

Možda idemo predaleko, ali nikad nije loše da ‘zavirimo’ sa kim bi se ukrstili u polufinalu. Zauzimanjem četvrtog mesta u grupi izbegli smo SAD u toj fazi.

Nama bi u ovom slučaju protivnik bio pobednik četvrtfinala između najverovatnije Australije (A2) i trećeplasiranog iz grupe B, što će biti Argentina, Španija ili Brazil i to ćemo da saznamo po završetku petog kola, u noći između ponedeljka i utorka.

Dakle, sa igrom kao protiv SAD i uz ovakvo otvaranje žreba, ni finale nije nedostižno.

[/stextbox]

Ali, da se vratimo početku teksta – prvo ‘osmina finala’ protiv Kine večeras od 3:30h, pa sve ostalo.

Budimo uz ‘orlove’!

Protiv koga biste voleli da Srbija igra u četvtrfinalu Olimpijskih igara?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

4 Komentara

  1. Ako se gledaju medjusobni dueli kao sto kazu nasi novinari, zasto je onda Argentina na svim zvanicnim tabelama prva (FIBA, zvanicni sajt OI…)a ima poraz od Litvanije?
    Zasto se na zvanicnim tabelama trenutno gleda kos razlika, a autor ovog clanka i komentatori kazu da sutra to nece biti slucaj?

    0
    0
    Odgovori
  2. Scenario 4, da Hrvatska bude prva je iz domena naučne fantastike. Ako Španija pobedi Argentinu, a Hrvatska Litvaniju, sve ekipe imaju po 3-2. Na mini tabeli Španija i Hrvatska bi imale po 2-1, a Argentina i Litvanija po 1-2. Tada bi odlučivala koš razlika na mini tabeli. Čak i da bude najminimalnija moguća pobeda Španije od 1 razlike, Hrvatska bi trebalo da pobedi sa 55 poena razlike Litvaniju da bi sa Španijom imala identičnu koš razliku +49. Svaka ubedljivija pobeda Španije, misiju Hrvatske čini još više nemogućom. Tako da, scenario 4, slobodno izbacite. Dakle, mogući protivnici su ipak samo Litvanija, Argentina i Španija.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter