1
Evroliga

FOTO: STARSPORT

SA ŠTITOM ILI NA NJEMU: Pobedite ili ‘poginite’ slavno (VIDEO)

Objavljeno: 12.04.16 u 15:26

Grčka fraza „Ili sa svojim štitom, ili na njemu“ (Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς) nastala je u antičkoj Grčkoj kada su Spartanke pratile svoje sinove u boj, kako bi ih podsetile na njihovu hrabrost i dužnost da se bore za svoju zemlju pa makar poginuli u toj bici. Gubitak štita značio je predaju ili dezertiranje.

Košarkaši Crvene zvezde nisu otišli u toliko važnu bitku kao što je očuvanje svoje postojbine, ali za sve zaljubljenike u ovaj sport posebno onima kojima je srce crveno-belo bitka protiv moskovske „armije“ gotovo da je izjednačena sa Termopilskom.

Odnos snaga je manje više sličan ako se uzmu u obzir budžeti dva kluba i sam kvalitet igrača koji poseduju treneri Dejan Radonjić i Dimitris Itudis. Pesrijski car Kserks na raspolaganju je imao vojsku od 200 do 250 hiljada ljudi, dok je Termopilski klanac branilo oko 7.000 vojnika među kojima je bilo i čuvenih 300 Spartanaca predvođenih kraljem Leonidom.


(Izvor: youtube / MrRedStarBelgrade)

Malo ko je na početku sezone posle ubedljivih poraza Crvene zvezde u duelima sa Realom i Himkijem mogao da pretpostavi da će klub sa Malog Kalemegdana uspeti da dođe do same završnice Evrolige. Kako je sezona odmicala tako je tim podizao formu, a došli su i rezultati pa je treće mesto u grupi A prvoj fazi Evrolige donelo plasman u Top 16 fazu i novih 14 utakmica protiv prekaljenih evroligaša Fenerbahčea, Panatinaikosa, Anadolu Efesa, Unikahe i relativno novih članova poput Lokomotive, Cedevite i Darušafake.

Ne bi smeli olako da pređemo preko te grupe A u kojoj je takođe bio Fenerbahče, koji je nerešiva enigme za Zvezdu ove sezone (pet poraza crveno-belih), zatim aktuelni prvak Evrope – madridski Real, moskovski Himki koji je prethodnog leta izdvojio preko 10 miliona dolara za ugovor Alekseju Švedu, finalista Evrokupa Strazbur i na kraju Bajern predvođen Svetislavom Pešićem.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Pet pobeda i pet poraza bili su dovoljni srpskom šampionu da izbori šansu za jedan od najboljih rezultata u istoriji kluba. Prilika u vidu nešto slabije grupe E u odnosu na grupu F prigrabljena je oberučke, osvojeno je četvrto mesto i osigurane su najmanje tri četvrtfinalne utakmice sa moskovskim CSKA.

NEĆE DA POGAZI REČ: Teodosić dolazi u Zvezdu

Trošiti reči o tome kakav tim ima na raspolaganju Dimitris Itudis bilo bi suvišno, dovoljno je reći da klub raspolaže budžetom od nešto više od 40 miliona evra po sezoni po čemu je neprikosnoven u Evropi. „Armejci“ su u poslednjih 12 sezona 11 puta igrali na završnom turniru i sve osim njihove pobede u duelu sa Crvenom zvezdom bilo bi ravno senzaciji.

Ali, senzacije u duelima dva neravnopravna protivnika dešavale su se i ranije počevši od čuvene priče o Davidu i Golijatu pa sve do gotovo izvesnog osvajanja titule u Premijer ligi nejakog Lestera.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ono što je sigurno je da Dejan Radonjić i njegovi igrači nisu odneli belu zastavu u Moskvu i svima je jasno da će se boriti do poslednjeg atoma snage, a za koliko će to da bude dovoljno saznaćemo već večeras u prvom duelu ova dva tima odnosno u četvrtak kada je na programu druga utakmica u prestonici Rusije.

I EVROLIGA OČEKUJE SPEKTAKL: Okršaj CSKA i Zvezde dobio pravu najavu (VIDEO)

Takođe je jasno da „Na Berlin“ ovog puta neće marširati zajedno Crvena armija i srpska vojska pošto mesta na Fajnal-foru ima samo za jednu od ove dve ekipe. Nama ostaje da se nadamo da će to biti klub sa Malog Kalemegdana, a onda je samo nebo granica.

0
0

1 Komentara

  1. Da li ste svesni da OVDE GOVORITE o kk mutantu, privatnom klubu gazde iz Zeleznika, koji je uz brend „prisvojio“, da ne kazem izrentirao i navijace nekadasnjeg osrednjeg kosarkaskog kluba cz, a sve iz mrznje i dugogodisnje nemoci i frustracije da se skine sa prestola jedini i najuspesniji kk Srbije svih vremena Partizan-Mit ili cudo-jedini ponos i najveci brend Srbije !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter