0
Košarka

FOTO: KKCZ

VELIKE PROMENE U ZVEZDI: Imaju li crveno-beli jači ili slabiji tim? (ANKETA)

Objavljeno: 30.09.15 u 11:25

Košarkaši Crvene zvezde, mnogi bi rekli najbolja ekipa u istoriji kluba, prethodnu sezonu su završili trijumfalno, osvojili su sve trofeje u domaćim takmičenjima, a u Evroligi su stigli do plasmana u Top 16 što je i bio zacrtani cilj. Obezbeđen je novi plasman u elitno evropsko takmičenje, titula prvaka Srbije je vraćena na Mali Kalemegdan, a u vitrinama je prvi put i trofej koji se dodeljuje prvaku ABA lige.

ODLASCI

Po završetku sezone bilo je jasno da će doći i do velikih promena u timu pošto je većini nosioca igre ekipe Dejana Radonjića isticao ugovor. Pre svega je u pitanju udarna osovina Vilijams – Marjanović. Posle fenomenalne sezone u kojoj je došao do titule MVP prvog dela Evrolige popularni Bobi je dobio ponudu koja se ne odbija – od strane San Antonio Sparsa gde će provesti najmanje godinu dana, a dobra stvar za klub je da je zaradio određenu sumu novca na ovom transferu (pričalo se o 500 hiljada dolara).

Što se tiče Vilijamsa on će kada je u pitanju profesionalna karijera pauzirati do kraja novembra kada mu ističe šestomesečna suspenzija zbog korišćenja marihuane tokom prethodne sezone odnosno zbog toga što je pao na doping testu nakon jedne od utakmica protiv Partizana u finalu plej-ofa Košarkaške lige Srbije. Koja će biti naredna stanica lucidnog dodavača za sada ne postoji ni nagoveštaj, a navijači Zvezde se nadaju da bi eventualno mogao da se vrati u Beograd.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Novi izazov posle dve godine provedene u srpskoj prestonici potražio je i Čarls Dženkins koji je već zadužio opremu milanske Olimpije koja će i ove sezone nositi ime naslovnog sponzora – Emporio Armani. Košarkaškim kuloarima se šuška da je Amerikanac želeo da ostane još godinu dana u Zvezdi, ali su njegovi prohtevi što se tiče plate bili preveliki za srpskog šampiona.

Posle samo jedne sezone u crveno-belom dresu klub je napustio i Nikola Kalinić koji je prešao u Fenerbahče, a ono što je glavna vest u vezi njegovog odlaska je da je to istorijski transfer za Crvenu zvezdu pošto je na njemu zaradila čak milion evra. Na kraju, petorku standardnih igrača koji su napustili ekipu zaključuje Jaka Blažič koji je u trećoj godini ugovora sporazumno raskinuo ugovor sa klubom i prešao u Laboral Kuću.

Pored njih Zvezdu su još napustili mladi Vojislav Stojanović koji nije želeo da potpiše profesionalni ugovor sa klubom već je prešao u italijansku Orlandinu, sa Đorđem Kaplanovićem i Nikolom Čvorovićem su raskinuti ugovori, dok su na kaljenje u FMP poslati Ognjen Dobrić i David Miladinović odnosno Aleksandar Aranitović koji će ovu sezonu provesti u Mega Vizuri.

DOLASCI

Zamena za Markusa Vilijamsa pronađena je u vidu izraelskog reprezentativca Gala Mekela koji je potpuno drugačiji profil igrača te od njega ne mogu da se očekuju akrobacije kakve je Amerikanac donosio timu, ali je zato njegova prednost to što je prilično konstantan i što trener od uvek zna šta može da očekuje od njega. Izraelac je potpisao dvogodišnji ugovor sa klubom uz opciju da posle godinu dana može da ode samo u NBA ukoliko dobije ponudu nekog kluba iz najjače lige.

Inostrano pojačanje na bekovskim pozicijama je Amerikanac Rajan Tompson koji bi povremeno mogao i da igra na „trojci“ odnosno da pokrije određene minute koje je trošio Nikola Kalinić. U završnici priprema bivši igrač Bamberga je doživeo povredu, ali se već vratio na teren odnosno u nedelju je igrao na turniru u Zadru protiv domaće ekipe.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Umesto Bobana Marjanovića nije doveden jedan već dva centra odnosno Zvezda će ove sezone u većini utakmica imati pet „visokih“ i sedam „niskih“ za razliku od prethodne godine kada je Radonjić u sastavu uglavnom imao po četiri igrača koji popkrivaju pozicije četiri i pet. Dakle sada umesto dva klasična centra tu su čak tri odnosno pored Maika Cirbesa koji je ostao u Zvezdi tu su iskusni Sofoklis Skorcanitis, koji je stigao iz Makabija i Stefan Nastić, koji je nakon letnje NBA lige najpre bio na treninzima Igokea, ali su crveno-beli u poslednji čas reagovali pa su ga praktično preoteli Aleksandrovčanima i sa njim potpisali trogodišnji ugovor.

Među one koji su došli (vratili se) u prvi tim možemo da uvrstimo i mlade momke koji su prethodne sezone igrali za FMP – Gudurića, Apića, Davidovca i Simanića, ali verovatno će samo jedan od njih biti stalni član tima (ako se to desi verovatno Gudurić), dok će ostala trojica uz Aleksu Radanova biti uz ekipu i čekaće svoju priliku koja će se sigurno ukazati s obzirom da će i ove godine klub igrati na četiri fronta.

OSTALI U KLUBU

Od igrača koji su ostali u klubu praktično je samo Branko Lazić imao slobodno leto pošto nije član nijedne reprezentativne selekcije. Nikola Rebić i Marko Tejić su sa mladom selekcijom došli do evropskog trona (takođe i Marko Gudurić), Aleksa Radanov je sa reprezentacijom do 18 godina osvojio peto mesto na evropskoj smotri najboljih omladinskih timova, dok su Stefan Jović, Nemanja Dangubić i Luka Mitrović bili na pripremama seniorske reprezentacije Srbije, Maik Cirbes je bio kandidat za nacionalni tim Nemačke, a da nastupi na Eurobasketu sprečila ga je povreda.

Na početku sezone trener Radonjić pored stamenog centra neće moći da računa ni na Marka Tejića koji je na turniru u Zadru doživeo povredu zbog koje će odsustvovati u prvih pet kola regionalnog takmičenja.

Da li Zvezda ima jači ili slabiji tim nego prošle sezone?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

PRIPREMNI PERIOD

S obzirom da se tim kompletirao tokom priprema ni igre u tom periodu nisu oduševile navijače iako su se ređale pobede izuzimajući već spomenuti turnir u Zadru gde su doživljeni porazi od Darušafake i Fenerbahčea. Ni prošle godine crveno-beli nisu blistali tokom pripremnog perioda, što svakako nije ni cilj već da se polako podiže forma kako bi se spremno dočekao pre svega početak Evrolige pošto je u regionalnom takmičenju Zvezda i sa ovakovom igrom apsolutni favorit protiv gotovo svakog rivala (osim Cedevite i Budućnosti).

JOŠ POJAČANJA?

Nije isključeno da Crvenu zvezdu pojača još neki igrač koji bi po mogućstvu mogao da pokriva dve pozicije (krila i krilnog centra), a ukoliko se takav ne pronađe onda možda čak i dvojica što bi ipak bilo malo preterano jer bi onda prostor za mlade igrače na kojima bi u budućnosti moglo da se zaradi bio sveden na minimum. U javnosti se spominju imena bivših igrača Crvene zvezde Marka Kešelja i njegovog imenjaka Simonovića pošto su i jedan i drugi bez angažmana, kao i Zoran Erceg koji bi ipak bio preskupa akvizicija pošto je u svojim pređašnjim klubovima imao milionske ugovore. Nije nemoguće da će srpski šampion sačekati i poslednju „seču“ u NBA kako bi eventualno angažovala još jednog kvalitetnog stranca.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

AMBICIJE

Ambicije nisu ništa manje nego prethodne sezone tačnije ponovo će se jurišati na sve moguće trofeje – ABA ligu, KLS i Kup Radivoja Koraća, dok bi plasman u Top 16 fazu Evrolige bio zadovoljavajući učinak pogotovo ako se zna da je Crvena zvezda upala u najjaču grupu u kojoj će pored nje igrati još Real Madrid, Fenerbahče, Himki, Bajern i Strazbur, a verovatno se ni selidba u Evrokup u drugom delu sezone ne bi shvatila tragično. U regionalnom takmičenju najveći konkurenti će joj biti ponovo Cedevita i ponovo Budućnost pošto su se oba tima prilično pojačala pred novu sezonu, dok će se u domaćem šampionatu ponovo Partizan, Metalac i Mega Vizura boriti za drugo mesto u finalu plej-ofa pošto je prvo, već sada je to izvesno, kaparisano za crveno-bele.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Prelazni rok:

Došli: Gal Mekel (Nižnji Novgorod), Rajan Tompson (Bamberg), Stefan Nastić (Stenford), Sofoklis Skorcanitis (Makabi), Marko Gudurić (FMP), Dragan Apić (FMP), Dejan Davidovac (FMP), Boriša Simanić (FMP)

Otišli: Boban Marjanović (San Antonio), Markus Vilijams (suspenzija do 30. novembra), Čarls Dženkins (Emporio Armani), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Jaka Blažič (Laboral Kuća), Vojislav Stojanović (Orlandina), Đorđe Kaplanović (Aseko Gdinja), Nikola Čvorović (Vršac), Ognjen Dobrić (FMP/pozajmica), David Miladinović (FMP/pozajmica), Aleksandar Aranitović (Mega Leks/pozajmica)

Ostali: Nikola Rebić, Stefan Jović, Aleksa Radanov, Branko Lazić, Nemanja Dangubić, Luka Mitrović, Marko Tejić, Maik Cirbes, trener Dejan Radonjić

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter