16
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

EUROBASKET 2015: Srbija bez finala, presudili loš šut, slab skok i sudije

Objavljeno: 18.09.15 u 23:05

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Litvanije u drugom polufinalu Eurobasketarezultatom 64:67 (17:22, 17:13, 9:13, 21:19), pa će u nedelju od 14 sati igrati protiv Francuske za bronzanu medalju, a narednog leta će se boriti u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Kao i na prethodna tri meča utakmicu protiv Litvanije šutem za tri otvorio je Teodosić i pogodio je što je nagoveštavalo da bi ovo mogao da bude dobar napadački dan za nas, ali sa tim se nisu složili Litvanci.

Rival je dosta dobro igrao i u napadu pa nam je u prvih 10 minuta ubacio 22 poena, a nama je dozvolio samo 17. Kada je prednost Kazlauskasove ekipe narasla na +11 sredinom drugog perioda (23:34( upaljena su sva zvona za uzbunu.

Svakako bi trebalo napomenuti da je bilo i čudnih sudijskih odluka na štetu našeg tima (poništena trojka Teodosića, faul nad Nedovićem, priznata zakasnela rampa Kalnietisa…), ali su naši uspeli da se uzdignu i da serijom 9:0, koju je poveo trojkom Stefan Marković na poluvreme odu sa samo jednim poenom manjka (34:35).

Kao i u duelima sa Finskom i Češkom ni u ovom duelu nas nije služio šut za tri poena u prvih 20 minuta (3/13), a loše je krenulo i u drugom poluvremenu za pet vezanih promašaja. Serijom 5:0 Litvanci ponovo dolaze do osetnije prednosti (34:40), a naš tim nije uspeo da postigne koš više od četiri minuta. Dobra stvar za „orlove“ štio su propuste u naapdu nadoknadili dobrom odbranom, pa su posle trojke Bogdanovića (4/20 za Srbiju u tom trenutku) i poena Raduljice sa slobodnih bacanja Srbija ponovo povela tek u 26. minutu (41:40), a onda smo poenima Markovića prvi put došli i do najveće prednosti +3.

Imala je Srbija dva napada za dodatno produženje serije koja je ponovo glasila 9:0, ali kako nismo uspeli u tome usledila je kazna pa su Litvanci ponovo došli do minimalnog vođstva. Iz igre u napadačkom smislu potpuno je bio izbačen Bjelica, Teodosić nije dobro otvorio drugo poluvreme pa je Đorđević morao da traži petorku koja bi donela rezultat.

Ne da u tom trenutku nije uspeo da je nađe već su protivnici nastavili da pogađaju, a naši da promašuju (uglavnom šutem za tri poena) oa je Litvanija na poslednji odmor otišla sa čak pet poena prednosti (43:48).

Serija Litvanije nastavila je da živi i u četvrtoj četvrtini pa su sa četiri dodatna poena (ukupno 12:0) ponovo došli do ogromnih devet poena viška. Šest i po minuta trajao je period u kom Srbija nije pogodila iz igre , a prekinuo ga je Nedović sa dvojkom uz dodatno bacanje, a potom i Bjelica dalekometnom trojkom za -4 (50:54).

Uz još tri poena sa linije penala za Ercega Srbija prilazi na samo jedan poen manjka, a još jedna dobra vest na šest minuta pre kraja je bila da je Valančijunas zaradio četvrti prekršaj. Zanimljivo je da su u tim momentima za nas na terenu bila dva krilna centra (Erceg i Bjelica) pošto je Raduljica prilikom jednog prekršaja zaradio ogrebotinu. Loša vest je da je Kalnietis baš tada pogodio trojku i to posle 1/11 Litvanaca do tog momenta.

Na četiri poena zaostatka Erceg nije uspeo da pod košem poentira, ali je zato na drugoj strani Mačijulis sa penala povećao na ogromnih +6 na samo dva i po minuta do kraja i to posle čiste blokade Bogdanovića kojem je dosuđen prekršaj. Napad za izjednačenje na ulasku u poslednji minut nije uspeo da iskoristi Bjelica posle čijeg šuta je lopta ostala na prvom obruču. Na 24 sekunde do kraja Sejbutis je pogodio oba slobodna bacanja za praktično nedostižnih 65:61.

Na 14 sekundi pre kraja Teodosić iz neverovatne pozicije pogađa trojku za svega -1. Jedina nada našima ostala je ili u brzo ukradenoj lopti ili u penal završnici. Sejbutis je pogodio jedno slobodno bacanje, promašio drugo, Bogdanović je uzeo loptu krenuo ka košu, ali niti je pogodio niti su sudije svirale prekršaj na njegovom ulazu. Kalnietis je pogiodio jedno slobodno bacanje, a u preostale četiri sekunde naš tim nije došao ni do prilike da šutne za tri poena.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Srbija – Litvanija 64: 67 (17:22, 17:13, 9:13, 21:19)

Stadion: Pjer Moroa
Gledalaca: oko 20.000
Sudije: Perez Pizaro (Španija), Olegs Latiševs (Letonija), Emin Mogulkoč (Turska)

Srbija: Teodosić 16, Simonović, Kuzmić, Bogdanović 9, Bjelica 10, Marković 7, Kalinić 2, Nedović 6, Milosavljević, Raduljica 10, Erceg 4, Milutinov

Litvanija: Kalnijetis 13, Gailijus, Mačijulis 9, Sejbutis 13, Sabonis, Kavaliuskas, Jankunas 2, Javtokas, Valančijunas 15, Kuzminskas 13, Milaknis 3, Lekavičijus

[/stextbox]

 

0
0

16 Komentara

  1. Gdk ti brate nisi dobar sa glavom, tvoj grobar je i sve uradio kako ne treba, 3 puta suta sa osam metara kao da je uhvatio Boga za onu stvar, uzima napad i ide do kraja kreten ima jos 5 sekudni mogli smo fino organizovati napad i ti branis kao Partizan. Mogu ti reci samo jedno da si seljak jedan obicni i da je ZVEZDA za vas institucija !!!!

    0
    0
    Odgovori
  2. A sto lupetate tako? Kako nam nisu krive sudije?
    Osam sudiskih gresaka na nasu stetu od toga 3-4 u presudnim momentima. Istina je da smo lose odigrali ali sta su to litvanci pokazali? Oni su isto odigrali nikad gore samo uz par odsviranih lopti za njih u pravom trenutku i to je pobeda. Da su oni odigrali dobro pored ovakve nase igre odvalili bi nas 20 razlike a ne 2

    0
    0
    Odgovori
  3. Evo sad opet pisu ovi napaceni i zamisljeni eksperti (treneri,politicari i.t.d)komenarisu ,

    Mi uvek imamo neku falinku uvek imamo krivca za sve, zato tako i prolazimo i u ljudskim odnosima,
    Pa sta ako su momci izgubili, Sport je to danas nije htelo, budimo uvek uz nas narod i naciju, neznam zasto se nezabrani ove gluposti Preko medija, ovi momci i Ostale sportiste reprezentuju srbiju!
    A vi sta radite, proceni te sami!?

    0
    0
    Odgovori
    • Kad pobedi ekipa sa 20 izgubljenih lopti i 2 date trojke pitate se kakva je to ekipa sa druge strane . Nažalost pobeda manje lošijeg tima .

      0
      0
      Odgovori
  4. KALINA-K***NA !!! SIMON-POVLO TUDJIH PEHARA !!! NA SILU I PODMUKLO UNISTAVANJE NAJVECE SRPSKE SVETINJE I KK IKONE-PARTIZANA, UNISTICE SE I SRPSKA KOSARKA !!! TRAZILI STE CIGANIZACIJU U KOSARCI-DOBILI STE JE, A TEK CE SE VIDETI KOSMICKA PRAVDA ILI NEPRAVDA NANETA NAJUSPESNIJEM KK KLUBU SRBIJE SVIH VREMENA-PARTIZANu-MIT ILI CUDO-JEDINI PONOS I NAJVECI BREND SRBIJE !!!

    0
    0
    Odgovori
  5. 2 poena Mrkovica! Trojka ponistena Teodosicu! Cista blokada Bogdana u presudnim trenucima nakon cega dobijaju 2 bacanja. Eto, dovoljno da utice na rezultat meca.

    0
    0
    Odgovori
  6. I posle svega trebamo biti ponosni na dosadasnje rezultate ovih momaka, i sto dostojno reprezentuju nasu zemlju. Imamo jos uvek sanse za medalju treba sad pomoci momcima da se izdignu i odigraju dobar mec sa francuzima. Pored naseg loseg suta cinjenica da su i sudije imale dosta gresaka naravno na nasu stetu, dozvoljavale i tolerisale tucu i grubu igru litvanaca, ali ipak idemo SRBIJA SRBIJA SRBIJA

    0
    0
    Odgovori
  7. E sad se vidi kakav je igrač Bogdan.Bek šuter 9_1 šut za tri poena.
    E to je škola propalog Vujošević!!!On da igra zadnji napad…..brukA!

    0
    0
    Odgovori
  8. Kakve sudije sta se vadimo na njih, ovo je sramotna igra. Raduljica je sigurno najgori centar na prvenstvu. Cim se odbrana stisne mi nemozem da izgradimo poziciju za sut! Realno nismo zasluzili da pobedimo. Bolji su bili u svim segmentima igre. A onog istetoviranog cirkuzanta ne bi zvao u repr. ni da sam selektor Svazilenda…

    0
    0
    Odgovori
  9. Mi promasujemo 20 trojki i nama krive sudije? Promasujemo 6-7 slobodnih i nama krive sudije? O cemu mi pricamo,uvek nam krivi drugi

    0
    0
    Odgovori
  10. STA SU NAM SUDIJE KRIVE???????NEMOZEMO NI KOS DA UBACIMO I SAD NAM SUDIJE KRIVE????SVAKA CAST MOMCIMA.NEMOZE SE NI STALNO POBEDJIVATI

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter