0
Košarka

FIBA ODLUČILA: Mundobasket tek 2019. godine, startuju kvalifikacije

Objavljeno: 11.08.15 u 21:56

FIBA je donela definitivnu odluku po kojoj će se Svetsko prvenstvo u košarci igrati neparnim godinama, a startuju i kvalifikacije.

„Renesansa“ u igri pod obručima. Bord FIBA doneo je odluku po kojoj će se Mundobasket u Kini igrati 2019. godine, a ne 2018. godine, a potom će Mundijali biti organizovani na svake četiri godine, neparne (2023, 2027, 2031…). Takođe, ove jeseni, prvi put u istoriji, startovaće kvalifikacije za SP i igraće se u terminima novembar – februar – jun – septembar – novembar – februar.

Za sada je grubo objašnjeno samo to da će reprezentacije biti podeljene u dve divizije („A“ i „B“) , sa grupama od tri ili četiri ekipe u takozvanom „otvorenom“ sistemu, koji podrazumeva promociju i ispadanje. Rivali će igrati jedni protiv drugih u dvokružnom sistemu, a rezultati će biti preneseni u narednu fazu.

Na sledećem Mundobasketu u Kini igraće 32 reprezentacije: domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz Azije-Pacifik, sedam iz Južne i Severne Amerike i 12 iz Evrope.

Takođe, napravljen je i sistem kvalifikacija za OI u Riju na kome će učestvovati treći, četvrti, peti i šesti tim sa Evrobasketa. Naime, 18 nacionalnih selekcija biće podeljene u tri grupe od po šest ekipa i samo prvoplasirane selekcije obezbediće svoju ulaznicu za najveću planetarnu „žurku“. Kvalifikacije za Olimpijske igre biće održane tokom juna i jula naredne godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter