1
Košarka

FOTO: Instagram/bobimarjanovic13

GNEV: KS Srbije oštro reagovao zbog Bobija, žalba kod FIBA!

Objavljeno: 04.08.15 u 15:14

Košarkaški savez Srbije primio je zvanično obaveštenje od košarkaškog kluba San Antonio Spurs kojim se, pozivajući se na ugovor između FIBA i NBA, zabranjuje nastup Bobanu Marjanoviću na Evropskom prvenstvu ove godine. 

Medicinski nalaz, koji prilažemo u originalu sa prevodom, potvrđuje dijagnoze naših lekara i lekara koji su Marjanovića pregledali u Milanu pre potpisivanje ugovora, da ne postoje nikakve frakture u levom stopalu, o čemu je bilo govora u javnosti u prethodnom periodu.

I pored te činjenice, pozivajući se na sugestije američkih lekara, San Antonio je zabranio nastup Bobanu za našu reprezentaciju, uprkos njegovoj velikoj želji.

Uvidom u nalaze koje dostavljamo, svako može sam da se uveri koliko je takva zabrana osnovana, a koliko ne.

Košarkaški savez Srbije će zvanično odgovoriti klubu i dopis proslediti FIBA kojim će izraziti svoje neslaganje sa ovakvom odlukom američkog kluba.

Uprkos tome, naši ciljevi na Evropskom prvenstvu ostaju isti i verujemo da će naši reprezentativci i stručni štab ostvariti rezultat na koji ćemo kao i uvek biti ponosni.

KS Srbije je takođe obelodanio i pismo koje je stiglo iz San Antonija koje prenosimo u celosti:

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

“Nakon fizikalnih pregleda obavljenih od strane dr Ričarda Ferkela (Ortopedski Institut Južne Kalifornije), renomiranog eksperta ortopedske medicine, skrenuta nam je pažnja da Boban ima urodjene promene u fibrozno/koštanoj vezi u okviru članka na oba stopala. Dodatno, primećeni su značajni otoci bočno na stopalu i kosti levog stopala. Ovaj otok može prouzrokovati omekšavanje kosti, a konstantno delovanje može oslabiti kost do tačke pucanja.

Dr Dejvid Šmit, prvi doktor tima i ortopedski hirurg, je takodje bio u prilici da oceni Bobanovo stanje i saglasan je sa procenom doktora Ferkela.

Sledstveno ovim nalazima, naši doktori su prepisali sledeće kriterijume za povratak na teren:

  • Odmor – bez delovanja, nositi Aircast „čizmu“ najmanje 3 nedelje
  • Bez fizičkih aktivnosti koje se odnose na nogu ili stopalo sa nacionalnim timom ovog leta
  • Ponoviti snimanje magnetnom rezonancom za 3-4 nedelje i tada eventualno početi sa ograničenom košarkaškom aktivnošću na terenu u granicama dozvoljenog
  • Obezbediti uobičajenu protetiku za patike i koristiti je svakodnevno
  • Obezbediti dobar laboratorijski nivo vitamina D i kalcijuma

U cilju prevencije buduće povrede i zaštite od dugotrajne nesposobnosti, naši doktori su prepisali 8 nedelja bez kontakta pre bilo kakvog potencijalnog povratka košarkaškim aktivnostima osim ukoliko ranija snimanja ne pokažu značajan napredak.

Razumemo da su ovo teške vesti, ali uz ovu informaciju i u skladu sa direktivama naših medicinskih eksperata, San Antionio Spurs ne dozvoljavaju Bobanu da učestvuje sa nacionalnim timom ovog leta.

Sporazum izmedju FIBA i NBA izričito kaže da „Igračima nije dozvoljeno da učestvuju sa nacionalnim timom u pripremama ili takmičarskim aktivnostima kada postoji razumna medicinska zabrinutost da bi učešće izložilo igrača značajnom riziku od povrede, bolesti ili druge štete“. (FIBA/NBA Sporazum: Ograničenja i drugi zahtevi u vezi učešća NBA igrača sa nacionalnim timovima). 

Stoga, mi ćemo apsolutno dati sve od sebe da pomognemo Bobanu u oporavku, kao i da obezbedimo najbolja moguća sredstva u tom procesu.

Srdačno,

RC Buford                                                                    

Predsednik Sportske franšize/generalni menadžer

[/stextbox]

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter