0
AdmiralBet ABA Liga

Foto: STARSPORT

ĐILAS: Regionalna liga nam je potrebna, kao i novi zajednički sastanak, što pre!

Objavljeno: 10.06.15 u 17:44

U prostorijama KSS u sredu je održan sastanak čelnika Saveza i predstavnika klubova povodom situacije oko Jadranske lige i zahteva Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

– Predlažemo da što pre održimo zajednički sastanak, da uradimo ono što Fiba traži od nas mesecima, a to je da normativna akta i sve što ima veze sa regionalnom ligom uskladimo sa statutom FIBA – rekao je Đilas.

FIBA Evropa je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. FIBA je zemljama učesnicama ABA lige zapretila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

– Počeli smo od onog što je zajedničko za sve klubove i saveze pa i za FIBA i Evroligu, da svi smatramo da treba da postoji regionalna liga za klubove sa prostora bivše Jugoslavije. Dogovorili smo se da snagu Saveza pokažemo i po tome što ćemo poslati poziv svima koji su uključeni u proces regionalne lige, klubovima, savezima iz regiona pa i privatnim licima koji su suvlasnici preduzeća ABA sidro – rekao Đilas.

Predsednik KSS rekao je da je statut FIBA vrlo jasan i da nijedan klub, sudije ili pojedinci ne mogu da učestvuju u takmičenjima koje ne priznaje Fiba.

– Dajte da napravimo ligu koja će biti priznata, koju ćemo svi igrati i koja će nas izvuići iz problema u koje smo upali. Ako postoji dobra volja mislim da na tom sastanku možemo da dođemo do rešenja – rekao je Đilas.

Đilas je naveo da veruje da postoji snaga i volja da se u narednih sedam-osam dana dođe do rešenja, a na pitanje da li je kasno za to, pošto je sastanak Izvršnog komiteta Fiba 18. juna, on je rekao da nije, jer regionalna liga treba da počne tek u oktobru.

Đilas je ponovio da je ovakva ABA liga prošlost, ali da ne treba zaboraviti da je ona u poslednjih 15 godina donela dobre rezultate, ali da je sada potrebno da se dalje razvija.

– Mi želimo da se liga transforimiše i da bude u skladu sa zahtevima Fiba i standarima Evrolige, da to bude nešo što će obe strane prihvatiti, a kako će se ona zvati i kakva će biti vlasnička struktura stvar je dogovora – rekao je predsednik KSS.

Đilas je rekao da su svi predstavnici klubova koji učestvuju u ABA ligi danas ponovili stav da neće voditi računa samo o svojim interesima već i interesima nacionalnih selekcija. On je istakao da su i klubovima potrebna Evroliga i ostala takmičenja, jer im to mnogo znači.

– Verujem da nećemo doći u problem da bilo kojoj našoj selekciji bude zabranjeno učešće na nekom takmičenju. Niko neće da dozvoli da mi ne budemo na Evropskom prvenstvu i da nemamo šanse za Olimpijske igre – rekao je bivši gradonačelnik Beograda.

Predsednik Partizana Predrag Danilović rekao je da treba sačekati zvaničnu odluku FIBA o mogućim kaznama klubovima koji odluče da igraju Jadransku ligu, ali i da nijedna reprezentacija neće biti kažnjena zbog Partizana.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Ćović nije želeo da daje izjave.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter