Sportska javnost u svetu još uvek se ne miri sa činjenicom da je na treningu stalo srce nigerijskog košarkaša Majkla Odžoa.

U javnosti se pojavio intervju koji je obeležio sam početak njegove karijere. On je tokom boravka na Florida stejt univerzitetu otkrio zašto je upisao koledž i one koji intervju prvi put čitaju, još jednom ganuo.


Imao je karakter osobe koja nikada ne odustaje, uspeo je uz dosta problema da izbegne u SAD iz Lagosa.

– Prvo sam želeo da se sklonim od hladnoće, a drugi razlog je bila hrana. Želeo sam da se nađem negde gde ću jesti i gde će mi ostati za kasnije jer sam znao da ću za dva sata ponovo da ogladnim – ispričao je Odžo.

PROČITAJTE JOŠ: SVE JE JASNO: Evo protiv koga Zvezda sve može da igra u 1. kolu kvalifikacija za LŠ

Nigerijca je česta glad naterala da prvo upiše kurs po ubrzanom programu kako bi kasnije stekao pravo da bude polaznik Florida stejta.

Rekli su mi da ako hoću na koledž moram da završim ubrzani šestomesečni kurs u pripremnoj školi. Bila je to moja karta za koledž. Da nisam to uradio morao bih još godinu da čekam na upis jer sam stigao u januaru u SAD. Zato sam morao da uzimam onlajn časove. Ponekad sam budan provodio celu noć kako bih završio domaći, a pre Florida Stejta mi nije bilo lako. Sada imam sve na koledžu, a pre toga smo večerali u pola šest i već oko pola osam ja sam bio gladan, a nisam imao para. I šta sam drugo mogao da uradim? Odlučio sam da diplomiram i pobegnem na koledž kako bih imao šta da jedem – otkrio je Odžo.

Odžo je u zadobio i povredu na koledžu, a kako sam kaže to je bila sreća u nesreći.

– Nesreća je da sam se povredio, ali mi je ta povreda dosta pomogla, mogao sam da ostanem godinu dana duže na koledžu. Tokom koje sam magistrirao. Imali smo te sezone nekoliko novajlija. Ponosan sam šta smo uspeli da učinimo. Još nije gotovo, možemo da izguramo do kraja ovu stvar – rekao je Odžo.

FOTO: Florida State