0
Košarka

POVRATAK NBA LIGE: Šampionske ambicije Lejkersa, Klipersi i Baksi glavni konkurenti, ostali iz drugog plana čekaju priliku!

Objavljeno: 30.07.20 u 21:45

Nakon četiri i po meseca, konačno smo dočekali nastavak jednog od najpopularnijih i najgledanijih sportskih takmičenja – NBA lige.

U noći između četvrtka i petka će biti odigrane prve dve utakmice nastavka, Nju Orleans Pelikans – Juta Džez i Los Anđeles Lejkers – Los Anđeles Klipers.

Iznenadni prekid sezone 11. marta ove godine, do kada je odigrano oko tri četvrtine sezone (63-67 utakmica od ukupno 82, u zavisnosti od tima), u prvom momentu je doneo iznenađenje i donekle nevericu da je novi virus uspeo tako brzo da destabilizuje i sportske i društvene aktivnosti, potom se nastavilo sa zdravstvenim merama zaštite i igrača i osoblja klubova samih timova i čitave organizacije, da bi konačno posle nekoliko nedelja počeli i da se pojavljuju planovi za nastavak odnosno završetak sezone.

Od uzbuđenja zbog približavanja skorog plej-ofa, završenog Ol-Star vikenda i praćenja trke za najbolje timove i pojedince, preko noći smo došli do dilema da li i kako će se takmičenje nastaviti, u kom formatu i koje bi bilo najpravednije rešenje za završetak sezone 2019.-2020. U prvom talasu koronavirusa u NBA, ispostavilo se da je relativno mali broj igrača (pet imenovanih i pet neimenovanih) i osoblja klubova pozitivan na virus, srećom niko sa ozbiljnom kliničkom slikom i životno urgožen. Dobro je poznato da je centar Jute Džez, Rudi Gober, prvi bio pozitivan, tim pre što je svojim neodgovornim i neozbiljnim ponašanjem prema igračima, osoblju, novinarima i predstavnicima NBA organizacije doveo do javne osude i loših odnosa i u svojoj ekipi (prvi igrač tima Donovan Mičel je javno osudio njegov postupak a nezvanično i tražio da dalje ne igraju zajedno), a da ne pominjemo indirektnu odgovornost za prekid sezone. Podsećamo da je tada u Francuskoj (odakle je Gober došao u NBA), Evropi pa i u SAD-u dnevno broj zaraženih i umrlih bio u svakodnevnom i značajnom porastu. Sutradan (12.mart) pozitivan je bio i Mičel, a u narednih sedam dana i Kristijan Vud (Detroit), Kevin Durant (Bruklin) i
Markus Smart (Boston), što je i zvanično potvrđeno. Takođe, tokom marta su tri igrača Bruklin Netsa bili
pozitivni (objava samog tima bez navođenja imena), kao i dva igrača Los Anđeles Lejkersa.

Uz poznatu sportsku novinarku Doris Burk, tri člana organizacije Filadelfija Seventisiksers i vlasnika Nju Jork Nikasa Džejmsa Dolana, to je bio zvaničan spisak Covid-19 pozitivnih sve do juna.
S obzirom na uspon pandemije i u SAD, odmah tokom marta sprovedene su stroge i efikasne mere prevencije dok su klubovi napravili instrukcije za igrače kako da se ponašaju i, koliko je moguće, održavaju neki vid forme dok traje pauza. Takođe, objavljena je zvanična pauza u NBA od 30 dana. Sve je to dalo brze rezultate, nije bilo novih neprijatnih vesti zbog koronavirusa a pristupilo se i traganju za najboljim rešenjem za nastavak sezone i baš kada se situacija iskristalisala nakon pregovora NBA organizacije, timova i predstavnika igrača, 25.maja se desilo ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu (Minesota) nakon čega su se širom Amerike desili burni, često i nasilni protesti, koji su očekivano imali uticaja i na NBA zajednicu. Pored osude navedenog ubistva od velikog broja igrača i sportskih radnika, pojedini igrači su bili protiv nastavka sezone zbog novonastale situacije i podrške protestima dok je
nekoliko njih i odustalo od učešća u završnom delu zbog brige o porodici i zdravlju usled pandemije.

Konačno, došlo se do dogovora i definitivnog plana o nastavku sezone, sve je utanačeno 26.juna (jedino su predstavnici Portlanda bili protiv). Završnica će se održati na Floridi, u ‘Walt Disney World Resort’ kompleksu kod Orlanda, uz stroge mere kontrole i predostrožnosti i naravno bez prisustva publike. Napravljen je detaljan plan dolaska ekipa, treninga timova i trening (tzv scrimmage) utakmica, kao i formata samog takmičenja. Medicinski deo takmičenja je bio takođe veoma precizan i detaljan, od testiranja igrača i članova tima svaki dan do rigoroznih mera prevencije i zabrane izlaska iz centra, osim uz specijalnu dozvolu. Najteži deo je definitivno bila odluka koji će timovi učestvovati u završnici i koliko će se utakmica igrati. U Orlando dolaze 22 tima, i to 13 sa Zapada i 9 sa Istoka. Kriterijum je bio da mogu učestvovati i timovi koji su unutar 6 pobeda od 8.mesta u konferenciji koje vodi u plej-of, pored po 8 timova iz obe konferencije koji su već bili u plej-of zoni. Takođe, zbog tog 8.mesta koje vodi u plej-of, odlučeno je ida se po potrebi sprovede i doigravanje za 8.mesto između timova ukoliko je razlika u broju pobeda 4 ili manje tima ispod crte u odnosu na osmoplasirani tim (u doigravanju osmoplasiranom timu je potrebna
jedna pobeda da eliminiše protivnika a ostalim bar dve bez poraza osmoplasiranog). Prilično komplikovano, ali ipak rešenje koje je možda i najbliže realno nepostojećem pravednom rešenju, pošto je jedino pravedno rešenje da se sezona nastavi po ranijem planu bilo – neizvodljivo. Da se išlo i prema logici da u završnici učestvuju timovi koji i teoretski imaju šansu za play-off, došlo bi se do broja od 29 timova, pošto jedino Golden Stejt Voriors sa skorom 15-50, uz svih potencijalnih 17 pobeda, ne bi mogli ući u plej-of.
Format takmičenja je takav da će svaki tim odigrati po osam utakmica, planiranih premapreostalom rasporedu regularne sezone, a nakon toga će započeti plej-of, uz potencijalno pomenuto doigravanje. Regularni deo sezone se završava do 17.avgusta, kada počinje plej-of koji će se igrati po istom formatu kao i ranije, tako da polufinala konferencija počinju 31.avgusta a finala konferencija 15.septembra. Veliko NBA finale počinje 30.septembra i u slučaju maksimalnih sedam utakmica završiće se 13.oktobra. Zbog svega navedenog, pomereni su i NBA draft izvlačenje (25.avgust) kao i sam NBA draft (16.oktobar). Početak nove NBA sezone 2020.-2021. planiran je za 1.decembar 2020.godine. Nastavak sezone i nešto liberalniji režim za igrače je doneo i nove covid pozitivne igrače.
Zvanično prvi među njima je bio naš Nikola Jokić koji je prilikom boravka u Srbiji dobio virus (potvrda 23.juna), ali srećom bez simptoma i komplikacija te se naš reprezentativac priključio timu i treninzima čim je to bilo moguće. Takođe, prvi trener Denver Nagetsa Majk Meloun je 15.juna bio pozitivan na Covid-19 ali je i on se brzo oporavio i nastavio rad. U narednih mesec dana je još 16 NBA igrača imenovano da su pozitivni na virus, a NBA je zvanično objavila 13. jula da u Dizni Rizortu nema pozitivnih na Covid-19.
Pojedinačni slučajevi su se javljali posle toga, ali to nije uticalo na planirani tok priprema i uvodnih trening mečeva. Dan pred nastavak sezone, zvanično je obavljeno da nema covid pozitivnih igrača. Nakon dolaska ekipa u kompleks na Floridi i medicinskih testova i rigoroznih kontrola na svakom koraku, počeli su pojedinačni i timski treninzi a od 22. do 28.jula i trening utakmice, po tri za svaki tim. Četvrtine su trajale po deset minuta, minutaža je bila prilično ravnomerno raspoređena a u senci poslednjih događaja u USA na parketu i oko njega dominiraju aktuelne poruke kao što je ‘Black lives matter’, dok je igračima i ponuđena mogućnost da na dresu umesto prezimena nose neki od aktuelnih slogana ili reči vezanih za proteste u poslednja dva meseca. Iako to do sada nije bila praksa u NBA već su
pravila bila jasna i stroga, verovatno je sama NBA organizacija odlučila da dozvoljavanjem navedenog izbegne prenošenje nekog vida protesta i samu NBA ligu i njenu završnicu i da konačno dovede sezonu do dugo čekanog i željenog završetka i atraktivnog plej-ofa. Ipak, titula u ovakvim uslovima se računa kao i svaka druga, život, sport pai biznis idu dalje a aktuelni politički i društveni trenutak u SAD su vrlo delikatni te bi i u cilju pa svaka od strana vidi u ovako kompletiranoj NBA sezoni i svoj uspeh.

Istočna konferencija

Tabela Istočne konferencije od 11.marta

Vašington Vizards – Posle relativnog lošeg dela dosadašnje sezone, sam dolazak u završnicu Vašington može smatrati uspehom. Od njih se očekuje takmičarski duh i možda poneka pobeda, mada i ako se to ne desi, neće biti iznenađenje. Zvezda tima i prvi igrač Bredli Bil neće igrati, kao i drugi strelac Davis Bertans (lična odluka), a čitavu sezonu je već propustio nekadašnji lider tima, skupo plaćeni Džon Vol. S obzirom da imaju šest pobeda manje od trenutno osmoplasiranog Orlanda, njihov plasman će i definitvno biti deveto mesto na Istoku.
Orlando Medžik – Tim ima potencijal da popravi trenutni plasman i mesto u plej-ofu je skoro sigurno. Nastavljaju sezonu kompletni (Džejms Enis je 15.jula bio pozitivan na covid) i može se očekivati da doguraju do 6.mesta na Istoku ali ne i da prođu u polufinale konferencije. Prvi strelac i skakač tima je Nikola Vučević a uz njega najveće uzdanice su Evan Furnije i Eron Gordon, kao i Markel Fulc koji konačno igra kompletnu sezonu, dok čvrstinu u defanzivi će ponovo ojačati oporavljeni Mo Bamba.
Bruklin Nets – Posle velikih najava za ovu sezonu, potpisivanja višegodišnjih ugovora sa Kajri
Irvingom i povređenim Kevinom Durantom, kao i veoma dobro popunjenim rosterom, od Netsa se očekivala atraktivna košarka i borba za titulu. Očekivano, Durant se još nije oporavio od teške povrede i operacije dok je Irving odigrao samo 20 utakmica u regularnom delu pre pauze i potom zbog povrede završio sezonu. Kajri je fizički verovatno i oporavljen ali je on bio jedan od vodećih zagovornika da se sezona ne nastavi zbog aktuelne političke i društvene situacije, čak je i donirao 1,5 miliona dolara igračicama WNBA koje odluče da ne igraju iz istih razloga. Ipak skor 30-34 i šesto mesto su bili dobra osnova za dalje, ali na Floridi neće igrati ni drugi nosioci igre – Spenser Dinvidi, Deandre Džordan i Torijan Prins (oporavak od covid infekcije), Vilson Čendler (zabrinut za zdravlje)… Tako da bi zadržavanje trenutnog plasmana na Istoku bio veliki uspeh (o polufinalu konferencije nije realno pričati).
Filadelfija Seventisiksers – Tim sa mnogo potencijala dugo godina i nedovoljno iskustva u plej-ofu, nastavlja sezonu kompletan osim niskog krila Zaira Smita koji je ionako odigrao samo 13 utakmica ove sezone. Najbolji domaćin ali i tim koji ima veoma loš skor u gostima, dolazi na neutralni teren na Floridi sa namerom da konačno napravi iskorak i dođe do titule na Istoku. Dosadašnji tok sezone nas nije u to uverio, pošto su igrali uz dosta oscilacija a pauza ih je zatekla u slaboj formi. Bez adekvatne podrške sa klupe, čini se da će ova godina biti bez njih u finalu Istoka.
Indiana Pejsers – Sasvim dobra sezona za njih, kao i prošla, ali bez finala Istoka od 2014.godine. Sabonis je postao Ol-star igrač ove sezone, konstantni su bili i Ti-Džej Voren i Brogdon (oporavio se od Covid infekcije) a solidan je bio i Majls Tarner. Ono što je poremetilo planove Pejsersa poslednje dve sezone je povreda Viktora Oladipa, igrača koji je trebalo da bude prva zvezda i vođa tima. Njegovo učešće u završnici je i dalje neizvesno, jer kako je i sam rekao fizički je verovatno spreman ali ne i psihički za ovaj izazov. U boljem razvoju događaja, pod ovim promenjenim okolnostima, mogli bi i do polufinala konferencije.
Majami Hit – Najprijatnije iznenađenje na Istoku, mlad tim koji predvodi Džimi Batler i koji može mnogo, naročito u ovim uslovima. Iako su dvojica bitnih igrača, Adebajo i Nan, bili nedavno pozitivni na covid, spremno dočekuju završnicu i play-off. Čak sedam igrača koji imaju dvocifren broj poena u proseku, atletski veoma dobar tim koji se može prilagoditi skoro svim protivnicima. Nedostatak iskustva je najveći problem uprkos iskusnom Iguodali u timu i dubokom rosteru, ali očekuje se plasman u polufinale konferencije a dalje je sve otvoreno.
Boston Seltiks – Iako su izgubili pet igrača iz prošlogodišnje rotacije, među njima i Irvinga, Seltiksi su uspeli da ukomponuju vrlo dobar tim, ujednačen i ofanzivno i defanzivno. Džejson Tejtum je postao Ol-star igrač, dok je Džejlen Braun dokazan igrač koji je nastavio da napreduje. Gordon Hejvord se vratio delimično u nekadašnju formu, a Daniel Tajs defanzivno odradio odličan posao. Oni su tim od koga se može očekivati da dođu do finala Istoka ali im niko ne može zameriti ako se to ne desi jer su ih i ove sezone pratile česte povrede iako su sada kompletni.
Toronto Raptors – Veoma dobra sezona i skor za aktuelne šampione lige. Posle odlaska Kavaja Lenarda, mnogi su prognozirali delimični pad Raptors. Odlična timska hemija, kao i defanzivni pristup, uz maksimalno zalaganje svih igrača – doneli su dobar rezultat i trenutno drugo mesto Istoka. Paskal Sijakam je prvi strelac i ima odličnu sezonu, bekovski par Lauri i Van Flit odlično sarađuje a svako zna svoju ulogu u timu i mogu se proglasiti za favorita iz senke iako nemaju toliku medijsku pažnju kao pojedini timovi.
Milvoki Baks – Najbolji tim Istoka u dosadašnjem delu i tim sa najboljim skorom u ligi, sasvim zasluženo. Janis igra još jednu odličnu sezonu na MVP nivou, Kris Midlton je postao Ol-star a svi drugi doprinose ravnomerno i ofanzivno i defanzivno. Već su viđeni kao prvaci Istoka od većine analitičara ali videli smo prošle godine da najbolji skor u regularnom delu ne znači mnogo u play-offu. Manjak plej-of iskustva i relativno kratka klupa mogu biti važan faktor u potencijalnom obračunu sa prvakom Zapada ali su Baksi bar jednu godinu stariji i iskusniji sada.

 

Zapadna konferencija

Tabela Zapadne konferencije od 11.marta

Finiks Sans – Ne možemo reći da je ovaj mladi i neiskusni tim imao lošu sezonu, bilo je dobrih utakmica i momenata ali ne da bi se ozbiljno konkurisalo za plej-of na Zapadu. Monti Vijlijams kao glavni trener ima debitantsku sezonu, Devin Buker je prvi igrač tima i igra na svom nivou all-star igrača a solidnu sezonu imaju i prvi pick prethodnog drafta Deandre Ejton (propustio 25 utakmica zbog kazne za korišćenje diuretika) i Riki Rubio. Odličnu sezonu je imao Keli Ubre ali on neće nastupati u završnici zbog povrede. Bez velikih izgleda za plej-of.
San Antonio Spars – U postepenom padu poslednjih nekoliko godina, tim koji predvodi veliki trener Greg Popovič ima male šanse da izbori plej-of tako da je aktuelni niz od 22 učešća blizu prekida. Bilo je dobrih momenata ove sezone ali ipak više loših serija. Bez prvog igrača all-star nivoa, Lamarkus Oldridž koji izostaje zbog povrede, ostatku tima će biti teško da dostigne plej-of.
Sakramento Kings – Tim u kome igraju dva reprezentativca Srbije i u kome je donedavno Igor Kokoškov bio pomoćni trener, pokušava da konačno uđe u play-off nakon 14 godina. Mnogo oscliacija ove sezone, iznenađujućih pobeda protiv jakih timova ali i neočekivanih i tesnih poraza, doveli su Kingse u jednom momentu veoma daleko od plej-ofa. Ipak, dobra serija na kraju uz značajan doprinos Bogdana Bogdanovića (oko 14 poena i po 3 skoka i asistencije u proseku ove sezone) koji je starter (Badi Hild je ulazio sa klupe iako beleži preko 20 poena u proseku u sezoni) i Nemanje Bjelice (10 poena i 6 skokova uz odličan procenat trojki) koji igra najbolju sezonu u NBA, daju nadu da Sacramento može doći do 8.mesta na Zapadu. Nova povreda Marvina Biglija III, velike nade Sakramenta, te šanse smanjuje ali tim je ove sezone već igrao dosta bez njega tako da je u ‘Disney Resortu’ sve moguće, pa i da Sacramento dođe do prve runde plej-ofa i tu časno završi takmičenje.

FOTO: Kings.com

Nju Orleans Pelikans – Naizgled veoma dobro ukomponovan tim koji je imao loš početak sezone zbog brojnih povreda. Projektovana startna petorka nije mnogo utakmica odigrala zajedno ali su
u poslednjem mesecu igrali odlično. Kasnio je i debi prvog pika poslednjeg drafta Ziona Vilijamsona, koji
je sasvim dobro odigrao 19 utakmica a i sada u nastavak sezone ulazi posle pauze zbog porodičnih
obaveza i odsustva iz tima. Ipak, odličnu sezonu imaju Džru Holidej i naročito Brandon Ingram, dok su
sasvim solidni Lonzo Bol i Džej-Džej Redik. Uz još nekoliko pristojnih igrača i odličnu timsku hemiju, ne bi bilo iznenađenje da ih vidimo u plej-ofu.
Portland Trejlblejzers – Tim od koga se definitivno očekivalo više ove sezone. Odličan bekovski par Lilard-Mekolum koji igra zajedno godinama nije bio dovoljan da dovede tim bar do 50% uspešnosti. Izostala je podrška pod košem i naročito na krilu, donekle je opravdana izostankom prvog centra Jusufa Nurkića (vraća se u tim) nakon teškog preloma noge u završnici prošle sezone i još nekim povredama. Iako je novopridošli centar Hasan Vajtsajd beležio odlične brojke, to nije bilo dovoljno za bolji plasman od trenutnog 9.mesta na Zapadu. Nova šansa je pred njima, pa deluje da mesto koje trenutno drži Memfis nije daleko, naročito posle ove pauze.
Memfis Grizlis – Mlad tim kome nisu davane velike šanse za plej-of zbog rekonstrukcije tima koji je u toku. Ipak, nekoliko igrača je iskoristilo šansu i veći deo sezone je Memfis bio u plej-of zoni. Predvode ih odlični rookie Ja Morant (kandidat za debitanta godine), pouzdani centar Jonas Valančijunas koji igra najbolju sezonu u karijeri, kao i Džoš Džekson i Dilon Bruks, dok značajno pojačanje iz Majamija, Džastin Vinslou, neće igrati zbog povrede. Naš Marko Gudurić je u rotaciji, igrao je sa očekivanim oscilacijama ali je odigrao ukupno 42 zadovoljavajuće utakmice sa 4 poena u proseku za 11 minuta. Verovatno tim koji najviše zaslužuje osmo mesto Zapada u poređenju sa svim drugim konkurentima, bar gledajući šanse koje su im davane.
Dalas Maveriks – Veoma dobra sezona za Dalas do sada, naročito imajući u vidu da su jedan broj utakmica igrali bez Luke Dončića i da je postojao veliki rizik zbog prethodne povrede i duge pauze Kristapsa Porzingisa. Ipak, tim je delovao veoma dobro, Luka nastavio munjeviti napredak (beleži maltene triple double u proseku 28,7 poena 9,3 skoka i 8,7 asistencija) i već je velika zvezda u NBA, ne samo u Dalasu. Kristaps je postepeno podizao formu i učinak tokom sezone a ostali su se vrlo uspešno podredili timu. Iako sedmo mesto ne deluje kao preveliki uspeh, plasmanom u play-off je ispunjen plan a dalje šta bude. Od igrača će jedino nedostajati centar Vili Koli Stajn koji očekuje rođenje deteta. To će verovatno doneti dodatne minute našem Bobanu Marjanoviću koji je veomadobro koristio šansu i ove sezone ( 6,3 poena i 4,1 skok za 9,1 minuta). Naravno problemi sa slabom odbranom pik en rola i spora lateralna kretnja su i dalje tu, ali će Boban sigurno dati sve od sebe i pomoći timu kad god može.

Hjuston Rokets – Drugačija sezona nego prethodne za Hjuston, pre svega zbog drugog organizatora igre. Otišao je Kris Pol ali je stigao Rasel Vestbruk koji se ipak dobro uklopio sa prvom zvezdom tima i prvim strelcem NBA i specifičnim igračem kakav je Džejms Harden. U drugom delu sezone Hjuston je počeo da igra sa niskom petorkom i dodatno se fokusirao na brzu igru i šut za tri, što je dalo promenljive rezultate. Biće zanimljivo videti kako će to funkcionisati u ovakvom ambijentu, naročito u eventualnom okršaju sa Denver Nagetsima, kojima do ove sezone Hjuston jednostavno nije odgovarao. Ipak, čini se da Roketsi nemaju snage ni kvaliteta za finale konferencije.
Oklahoma Siti Tander – Najprijatnije iznenađenje na Zapadu, tim bez velikih zvezda osim Krisa Pola koji je na zalasku karijere. Veliki napredak mladog beka Gildžes Aleksander i njegov učinak na obe strane terena, oporavljeni i zdravi Danilo Galinari, iskusni Paul i odlični šesti igrač Denis Šruder, uz konstantnog Stivena Adamsa su polako i strpljivo nizali pobede i došli do respektabilnih 40-24. Kako god da se završi sezona, sve pohvale za tim kome je retko ko davao šanse za plej-of.
Juta Džez – Uprkos profesionalizmu NBA igrača i same organizacije, Juta je verovatno tim koji je najviše izgubio događajima u martu. Bili su u dobroj formi, pobedu iza Denvera i trećeg mesta, sa čvrstinom u igri i više igrača u dobroj formi. Sada su i dalje četvrti dok ne počne nastavak ali je atmosfera u timu narušena, odlično krilo Bojan Bogdanović (preko 20 poena u proseku) neće igrati zbog povrede a pitanje je i da li će moći da neko od igrača sa klupe da iskoristi minute da pomogne timu.
Denver Nagets – Tim koji mnogi vide kao budućeg šampiona konferencije pa i lige, i ove godine je igrao dobro, napredovao i bio konstantno u vrhu. Popravili su skoro sve defanzivne koeficijente a bilo je njima karakterističnih oscilacija ali i herojskih pobeda, pratile su ih povrede ali ne u meri kao neke druge timove. Zamene igrača su donekle izmenile roster ali je oslonac ostao isti. Naš Nikola Jokić (prosek 20,2 poena, 10,2 skoka i 6,9 asistencija uz 52,8% iz igre), koji je redefinisao igru centra u NBA (tzv point center) i dobio poštovanje svih osim još donekle sudija, zabeležio je svoj drugi Ol-star nastup. Sporiji početak sezone sa lošijim procentima šuta, manje poena i viškom kilograma, nadoknadio je svojom košarkaškom inteligencijom i radnom etikom i brzo došao u svoju formu koja je kulminirala pred plej-of. Džamal Marej je neretko bio najbolji ali ponekad i najgori na terenu, ipak se odlično nadopunjuje sa Nikolom i predstavljaju jedan od najbolji tandema u NBA, koji uživa na utakmicama i na treningu. Ostali igrači iz petorke i sa klupe ispunjavaju svoje uloge uspešno, dok tim u završnici pojačava i 218cm visoki debitant Bol Bol (sin Manute Bola), koji je u tri trening utakmice pokazao svoj potencijal, pre svega kroz
brzinu, skočnost i šut spolja. Denver je kvalitetan tim ali i veoma neiskusan u poređenju sa timovima iz LA ali postoji nada da može dalje od polufinala konferencije.
Los Anđeles Klipers – Jedan od vodećih kandidata za titulu, tokom sezone je igrao uglavnom dobro ali čini se bez timske hemije. Glavni igrači, Kavaj Lenard i Pol Džordž, su često odsustvovali zbog povreda ili odmora tokom sezone, ostali su se trudili ali stiče se utisak da nije sve ukomponovano kako bi trebalo. Iskusni trener Dok Rivers je sigurno za ova četiri meseca pauze (pa i pre njih), koja su im dobro došla, napravio planove kako to da reši (potpisali su i Markus Moris, Redži Džekson i Žoakim Noa) ali su se javili novi problemi. U kamp su kasnije došli Ivica Zubac i Lendri Šemet a zbog porodičnih obaveza i problema su odsustvovali i Montrezl Herel, Patrik Beverli i najbolji šesti igrač lige Lu Vilijams (posle sahrane dede, uslikan je u baru za zabavu što je on opravdao željom za pilećim krilcima). Kako god, tim ima kvalitet i svi ti problemi su rešivi tako da očekujemo potpuni fokus ovog jakog tima na teren i borbu za titulu.
Los Anđeles Lejkers – Sve osim prstena će biti neuspeh, to je svima jasno. Lebron Džejms igra još jednu vanserijsku sezonu sa punih 35 godina, i kao strelac i kao organizator i kao vođa tima. Prošlogodišnje turbulencije izazvane pokušajem da se tada dovede Entoni Dejvis su rezultirale lošom atmosferom i neulaskom u play-off, ali ove sezone Lejkersi igraju sasvim dobro od početka i u samom vrhu tabele su (prvi na Zapadu i drugi u ligi posle Milvokija). Dejvis je dokazao svoj kvalitet i odigrao je na svom visokom nivou i u napadu i u odbrani, najviše na poziciji krilnog centra. Ostali su našli svoje mesto u timu tako da sa optimizmom dočekuju završnicu. Odsutni će biti Rejžon Rondo zbog povrede i Ejveri Bredli (želi da bude sa porodicom u vreme pandemije), ali su došle donekle dovoljne zamene Džej-Ar Smit, Dion Vejters i pod košem dodatno Markif Moris. Zbog rostera, iskustva i vodećeg dua tima, imaju blagu prednost nad ostalima i po nama su prvi favoriti, mada ‘Walt Disney World Resort’ donosi drugačiji ambijent i novi početak, tako da je sve moguće.

Prognoza
Plej-of je posebna priča i doživljaj, i za igrače i za publiku koje ovaj put neće biti. Na Zapadu je veća neizvesnost i gužva i godinama njihovi timovi imaju bolji skor u duelu sa Istokom, tako da se iznenađenja pre mogu očekivati na Zapadu. Borba za osmo mesto Zapada će biti prva zanimljivost, ali će najduže i najteže serije biti u polufinalima konferencije i naravno u finalu. Duel timova iz Los Anđelesa će nam verovatno doneti šampiona Zapada a po mnogima i NBA.
Na Istoku nema mnogo dilema do polufinala, a vodeća četiri tima su veoma ujednačena. Blagu prednost ima Milvoki ali je veliko pitanje da li će moći da prevaziđe eventualni loš dan Adetokumba, tako da nas čekaju zaista zanimljivi mečevi i mnogo uzbuđenja. Kvalitet, uigranost, fizička i naročito mentalna spremnost i prilagođavanje na novi ambijent će biti najvažniji faktori koji će jednom timu doneti sve a ostalima častan poraz i čekanje sledeće sezone. Mada, kako što smo videli i prethodnih sezona, može odlučiti jedan šut, lider tima ili rezervista sa kraja klupe… Oktobar deluje daleko, naročito iz perspektive igrača u zatvorenom kompleksu, ali kada utakmice počnu sve će biti mnogo lakše i lepše.

Čekamo prvo podbacivanje lopte !

 

AUTOR TEKSTA: Jovana Nerić

 

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter