0
Košarka

ČETIRI DECENIJE OD ISTORIJSKOG USPEHA: Na današnji dan Jugoslavija je postala olimpijski šampion!

Objavljeno: 30.07.20 u 15:52

Na današnji dan pre tačno 40 godina muška košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je olimpijski šampion, kada je u finalu u Moskvi pobedila Italiju.

Nezaboravni ‘plavi’ tim, koji je sa klupe predvodio selektor Ranko Žeravica, činili su: Andro Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

Do olimpijskog zlata, reprezentacija SFR Jugoslavije je stigla bez poraza, uz maksimalnih osam pobeda. U prvoj fazi takmičenja, ‘plavi’ su u Grupi B savladali Senegal (104:67), Poljsku (129:91) i Španiju (95:91) i tako se kvalifikovali u finalnu grupu koju su činile po dve prvoplasirane ekipe iz sve tri grupe na turniru.

U finalnoj grupi, naš tim je bio bolji od Italije (102:81), zatim Kube (112:84), Sovjetskog saveza (101:91) i Brazila (96:95), pa je na taj način izboren plasman u finale, koje je odigrano 30. jula 1980. u ‘Olimpijskoj dvorani’. Rival ‘plavima’, ponovo je bila Italija, a naš tim je kao i pet dana ranije izvojevao pobedu (86:77) i na taj način osvojio olimpijsko zlato.

Dominaciju našeg tima na Olimpijskim igrama u Moskvi, na svoj način potvrđuje i ukupna koš ralika od +148 (825:677)

– Košarkaški savez Srbije se sa ponosom seća uspeha iz Moskve i od srca čestita jubilej osvajačima zlatne medalje, odnosno njihovim porodicama! Slava olimpijskih šampiona je večna – navodi KSS.

FOTO: Screenshot/Youtube

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter