0
Košarka

ZAVRŠNICA ISTORIJSKE NBA SEZONE: Može li neko da pomrsi račune Lebronu i Lejkersima, kakve su šanse Srba?! (ANKETA)

Objavljeno: 25.07.20 u 11:50

Ljubitelji najbolje košarke na svetu ipak će biti u prilici da pogledaju završnicu aktuelne sezone u NBA ligi!

U dosad neviđenom formatu i pod skroz drugačijim okolnostima usled pandemije korona virusa, najbolji košarkaši sveta sastaće se u Diznilendu, na Floridi, kako bi odigrali završnicu regularnog dela i plej-of seriju.

Ono što do sada nikad nije viđeno, jeste da će u borbi za doigravanje učestvovati 22 ekipe.

Pored 16 timova koji drže prvih osam mesta koje vode u plej-of, uključeni su još Nju Orleans, Portland, Finiks, Sakramento i San Antonio iz zapadne konferencije, kao i Vašington iz istočne.

Utakmice regularne sezone odlučiće ko će i sa koje pozicije ići u plej-of. Iz obe konferencije će igrati timovi koji su trenutno na plej-of pozicijama, dok je predviđeno da preostalih šest timova igra ‘plej-in’. NBA liga je tako zakomplikovala formatom i odlučila da dozvoli učešce svakome ko ima šanse za plasman u doigravanje…

Evo i kako se dolazi do plej-ina.

Ako devetoplasirani tim konferencije na kraju odigranih osam utakmica ima četiri pobede manje od osmoplasiranog tima, onda se neće igrati plej-in. U tom slucaju osmoplasirani ide u plej-of.

Ipak, ako kojim slučajem devetoplasirani tim ima tri ili manje pobeda zaostatka za osmim timom, igraće se plej-in za mesto koje vodi u doigravanje.

U Orlandu će klubovi odigrati po osam utakmica ligaškog dela sezone, nakon čega će, ukoliko ne bude plej-ina, uslediti klasično doigravanje u kojem ce učestvovati 16 ekipa.

Trenutni poredak izgleda ovako:

ISTOK: Milvoki 53-12, Toronto 46-18, Boston 43-21, Majami 41-24, Indijana 39-26, Filadelfija 39-26, Bruklin 30-34, Orlando 30-35, Vašington 24-40…

ZAPAD: L.A. Lejkers 49-14, L.A. Klipers 44-20, Denver 43-22, Juta 41-23, Oklahoma 40-24, Hjuston 40-24, Dalas 40-27, Memfis 32-33, Portland 29-37, Nju Orleans 28-36, Sakramento 28-36, San Antonio 27-36, Finiks 26-39…

Definitivno najbolji utisak do sada ostavile su ekipe Los Anđeles Lejkersa i Milvoki Baksa, a u prilog tome govore i njihovi rezultati.

Baksi su ostvarili 53 pobede, a pretrpeli su samo 12 poraza, dok su Lejkersi trijumfovali 49 puta, a bili su savladani na 14 duela. I jedna i druga ekipa imaju velike zvezde u svojim redovima.
Janis Adetokumbo i Lebron Džejms predvode timove, međutim iskustvo je apsolutno na strani ‘Kralja’.

Najveće šanse za osvajanje daju se Los Anđeles Lejkersima, koji imaju, po mišljenju mnogih najboljeg igrača današnjice Lebrona Džejmsa. Uz njega tu je Entoni Dejvis koji se sjajno dopunjuje sa iskusnijim saigračem i njih dvojica čine odličan tandem.

Uz to treba dodati da su Lejkersi doveli dodatna pojačanja za nastavak sezone. Dion Vejters je došao u martu, pre nego što je liga obustavljena, a Džej Ar Smit je stigao pre nepunih mesec dana.

Obojica će ponovo igrati sa Džejmsom, koji je ponovo formirao ekipu od bivših saigrača, te time pokazao koliku želju ima da napravi kompaktan tim koji će osvojiti prsten.

Mišljenja sam da Lejkersi, na čelu sa Lebronom i Dejvisom, ali ništa manje ni ostalim igračima imaju veliki motiv da titulu vrate u Kaliforniju, a kao jedan od jakih razloga jeste i želja da se prsten osvoji i posveti tragično nastradaloj legendi – Kobiju Brajantu. Nema sumnje da bi navijači bili oduševljeni.

Očigledno je da u ekipi vlada dobra hemija, te da Lebron kao ‘komandant’, dobro predvodi tim iz Los Anđelesa. Nekada 1. pik na draftu je u zenitu svoje karijere, a pošto u decembru puni 36. godina, realno je očekivati da je ova sezona jedna od poslednjih kada će ‘Kralj’ igrati svoju najbolju košarku.

Pored ‘jezeraša’, najveće šanse za osvajanje prstena imaju aktuelni šampioni Toronto Reptorsi, Los Anđeles Klipersi, te Milvoki Baksi. Toronto je ostao bez prve zvezde kluba Kavaja Lenarda, koji je prešao upravo u redove Klipersa, ali to ih nije sprečilo da odigraju sjajnu sezonu do trenutka kada je liga prekinuta.

Sa druge strane Klipersi su pokazali da sa Lenardom i Polom Džordžom, uz odličnog Herela, i te kako imaju čemu da se nadaju. Milvoki ima svetsku zvezdu Janisa Adetokumba, koji čini se još uvek nije stasao za velike podvige kao što je borba za NBA trofej.

Ono što je sigurno jeste, da ekipa koja bude osvojila prsten ove sezone biće upisana posebnim slovima u istoriju.

Što se tiče mesta odigravanja, ono je svakako bilo jedno od posebnih tema. Bez sumnje kompleks u kome će se igrati je veličanstven.

Diznilend u Floridi ugostiće najjače ekipe koje će razigravati za titulu prvaka u, možemo se uveriti, savršenim uslovima koje im pruža dizni park i sportski kompleks ‘ESPN Wide World of Sports’.

Kompleks terena koji je u ponudi, u sebi sadrži čak pet velikih bejzbol igrališta, nekolicinu fudbalskih, desetak basket terena, atletska staza i naravno košarkaške hale, tri su u opticaju, u kojima će biti rešeno pitanje šampiona u svakom smislu istorijske sezone 2019/2020, koja je prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Kada je u pitanju kontrola igrača na virus COVID-19, liga će ih svakodnevno testirati i imaće protokole za izolovanje pozitivnih slučajeva pojedinačno, i bez zaustavljanja takmičenja. Igračima je obezbeđen sav komfor kompleksa, golf tereni, mogu da biraju jedan od nekoliko restorana, i gotovo sve što im bude na dohvat ruke na gotovo 100 kvadratnih kilometara potpuno privatne i zatvorene imovine.
To je prednost koju grad poput Las Vegasa, koji je bio u igri za domaćinstvo, ne bi mogao da ponudi ni pod kojim uslovima.

Što se tiče ekipa u kojima nastupaju srpski košarkaši, svakako najbolje igraju Denver Nagetsi predvođeni Nikolom Jokićem, a potom tu je Dalas za koji igra Boban Marjanović, dok na krilima Luke Dončića Maveriksi beleže odlične rezultate.

Memfis Grizlisi našeg Marka Gudurića, koji se i nije naigrao ove sezone, te Sakramentno Kingsi Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice, imaće pred sobom težak zadatak, a to je da obezbede 8. poziciju koja vodi u doigravanje. Memfis je u najboljoj poziciji, a za mesto u plej-ofu bore se još Portland, Nju Orleans, San Antonio i Finiks.

Denver Nagetsi, su po mišljenju bukmejkera osmi kandidat za osvajanje NBA prstena, a evo kako izgleda prvih 10 favorita po mišljenju svetskih kladionica:

1. Los Anđeles Lejkers

2. Milvoki Baks

3. Los Anđeles Klipers

4. Hjuston Rokets

5. Toronto Reptors

6. Boston Seltiks

7. Filadelfija Seventiseiksers

8. Denver Nagets

9. Juta Džez

10. Majami Hit

Ko je po vama favorit za osvajanje ‘šampionskog prstena’? 

Ko će osvojiti NBA ligu?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter