NBA liga u Diznilendu na Floridi jedinstven je projekat u zatvorenom kampusu, gde niko osim timova i njihovog osoblja nema pristup.

Hrvatski trener Neven Spahija koji radi kao pomoćni trener u Memfis Grizlisima otkrio je zanimljive detalje sa floride.


– Fascinantno je u kakav je pothvat NBA ušao i kako se to sprovodi. Ovo je za sve nas nedoživljeno iskustvo. To je megazahvat koji NBA ligu košta čak 1,5 miliona dolara dnevno – istakao je u razgovoru za “Večernji list” Spahija.

PROČITAJTE JOŠ: MITROVIĆ: Sezona bez trofeja je veliko razočarenje za sve nas Partizanovce, ipak, ne mogu biti nezadovoljan…

Od ulaska u kampus svaki igrač i član stručnog štaba ekipe najpre je morao u trodnevnu izolaciju, koja je podrazumevala dostavu hrane ispred vrata soba, a potom su dobili instrukcije i ‘dodatnu opremu’ koje služe za bezbednost i očuvanje zdravstvenog stanja igrača.

Da bi mogao da odeš u dvoranu na trening, na ručak ili timski sastanak, ti moraš na posebnu aplikaciju da uneseš svoju dnevnu temperaturu, ali i simptome ako ih imaš. Tek ako su ti sve rubrike zelene možeš da izađeš iz sobe i to sa svojom čipovanom akreditacijom, posebnom narukvicom s kojom overavaš sve kontrolne tačke, i naravno maskom. Postoji i pametni prsten, ali njegovo nošenje nije obavezno. On je sjajna podrška kvalitetu života i ja ga ne skidam. Taj prsten prati sve vaše dnevne aktivnosti pa ljudi iz vašeg okruženja mogu da znaju u kakvom ste stanju, jeste li optimalno spavali i slično. Prsten ne samo da prati otkucaje mog srca dok ujutro praktikujem brzo hodanje nego i kako se srce ponašalo tokom spavanja. To je zaista nešto impresivno i ja ću to maksimalno koristiti – dodaje Spahija.

On je napomenuo da se apsolutno svi pridržavaju propisanih mera, ali da ima i onih koji se dodatno štite.

– Svi se pridržavaju pravila o fizičkoj distanci, a kada nekoga i sretnu nema dugog zadržavanja. Postoje igrači koji misle da se treba i bolje zaštititi od propisanog pa osim maske, nose i kape, naočari, duge rukave i dugu trenerku. Video sam na slici da je Embid došao u skafanderu, mada ga nisam sreo, ali jesam njegovog saigrača Horforda čak tri puta – kaže hrvatski trener.

PROČITAJTE JOŠ: BOGDANOVIĆ O PORUCI ‘SLOBODA’ NA DRESU: Veoma moćna reč!

Izlazak iz kampusa je strogo zabranjen, kao i dolazak u dodir sa bilo kim iz ‘spoljašnjeg sveta’. Zbog specifičnog načina života dozvoljene su igračima i trenerima izvesne povlastice. Tako je Spahija poneo svoj aparat za espreso kafu, ali to je sitnifca u odnosu na ono što su doneli neki drugi.

– Ha, ha, ovde je valjda više palica za golf nego na nekom golferskom turniru. Svaki dan dolaze šleperi opreme jer smo svi mogli da opremimo kako smo hteli. Tim Jute je dopremio čak i svoju teretanu, a neki klubovi su dovezli i svoj parket za trening. Mnogi igrači doneli su mikrotalasne rerne, neki stolice, ali i svoje dušeke jer žele da spavaju kao i kod kuće. Ipak ćemo ovde minimalno provesti 40 dana, a oni najuspešniji čak tri meseca – naveo je Neven Spahija.