0
Košarka

VEROVALI ILI NE: Apsurdna pravila NBA lige, ne smete nositi traku naopako, bez tetovaža brendova, šarenih patika…

Objavljeno: 02.06.20 u 13:07

Kroz godine, NBA liga je evoluirala na razne načine, a sa njom su i košarkaši  evoluirali i menjali igru.

Kako se menjala košarka, menjala su se i brojna pravila. Zajedno sa tim uvedene su i razne zabrane koje su igrače sprečavale da steknu prednost na terenu ili čak pokažu svoju kreativnost na delu.

Er Džordan/Najki Eir Šip

Bio je to sam početak kada su košarkaši počeli da nose patike sa svojim potpisom. Brend Najki osmislio je patike posebno za Majkla Džordana, a nošenje tog modela uskoro je postalo zabranjeno na svim terenima zbog toga što su u tom momentu postojala pravila koja nalažu da patike koje igrač nosi moraju da budu iste boje kao patike, odnosno dresovi, koje nose i njegovi saigrači. NBA liga je kažnjavala Najki sumom 5000 dolara za svaki meč u kome je Džordan nosio ovaj model patika, sve do trenutka kada su i zvanično povučene. Liga je kasnije popustila kod ovog pravila, te sada igrači mogu da iskažu svoju kreativnost. 

 

Dres sa brojem 69

– Nijedan igrač u istoriji lige nije nosio dres sa ovim brojem. 1999. godine Denis Rodman je želeo ovaj broj kada je prešao u Lejkerse, ali je Dejvid Stern odbio ovaj zahtev. Iako nije eksplicitno naznačeno da je zabranjen, nijedan igrač nije pokušao da obuče dres sa ovim brojem.

Patike za poboljšanje performansi na terenu.

Patike za poboljšanje performansi. Atletik Porpolšon Labs napravio je patike od 300 dolara, koje su u sebi sadržale opruge i pomagale su igračima da skaču više od drugih. NBA liga je odmah zabranila upotrebu ovih patika koje su igračima pomagale da dođu do prednosti na terenu.

Zabranjeno je nositi traku za glavu naopako postavljenu.

Kroz karijeru Rondo je nosio traku za glavu, sa naopako postavljenim logoom, rekao je da je to njegov ritual. Postalo je njegov identitet. 2010. godine liga je zabranila nošenje trake naopako postavljene.

Crne maske od karbonskih vlakana za lice.

Tokom 2014. godine Lebron je slomio nos, bio je primoran da nosi masku, odlučio je da ne nosi providnu, već crnu. Tokom igara u Majamiju gledali su ga kao zlikovca lige, te je ovo izazvalo veliku pažnju. Liga je zahtevala da promeni masku i na lice stvavi providnu.

Logo firme koja nije sponzor NBA lige.

U leto 2015. godine Najki je postao tehnički sponzor lige. Iako do tada nije postojalo pravilo da igrač ne sme nositi opremu treće strane, to se jednog dana promenilo. Keli Ubre nosio je Suprime steznik za nogu, od njega je na poluvremenu meča zahtevano da promeni opremu. Godinu dana kasnije Džej Ar Smit je nateran da prekrije sve tetovaže koje sadrže logotipe trećih strana, te je bio primoran da cenzuriše svoje telo, a od tada je i zvanično uvedeno pravilo da logotipi trećih strana ne smeju biti vidljivi na telima igrača. 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter