0
AdmiralBet ABA Liga

FILIP SUNTURLIĆ: Moramo da shvatimo da smo u ovoj sezoni svi zajedno gubitnici…

Objavljeno: 29.05.20 u 17:55

Direktor KK Crvena zvezda, Filip Sunturlić sumira završenu sezonu i u Evroligi i u ABA ligi, govori o daljim planovima, i otkriva kako bi klubovi ujedinjeni trebalo da traže dva predstavnika u elitnom takmičenju.

Košarka se za sezonu 2019/2020. više neće igrati na ovim prostorima. Gotovo je u Evroligi (bez šampiona i proširenja, ostaje istih 18 učesnika), zatim i u ABA ligi (bez šampiona uz proširenje na 14 klubova), na kraju i u domaćem prvenstvu (takođe bez prvaka)

– Posle duže vremena, klubovi su bili solidarni i iskazali su jedinstvo, što znači da su u potpunosti razumeli situaciju u kojoj smo se svi zajedno nalazili posle proglašenja pandemije Covid-19, kao i da dan danas imamo i dalje toliko otvorenih pitanja u vezi sa samim virusom i trenutnom zdravstvenom situacijom. Igrači, treneri, svi sportski radnici bi i dalje bili ugroženi da se sezona nastavila. Kao klub smo od početka bili za to da se sačekaju odluke Evrolige u vezi sa nastavkom takmičenja i naredne sezone, i tako smo se svi klubovi zajedno dogovorili na prethodnom radnom sastanku ABA lige – rekao je Sunturlić za portal ‘Nova.rs‘ i dodao:

– Najpoštenije je da se sve reši na parketu, ali da su okolnosti drugačije nego što trenutno jesu, odnosno svaka država u regionu, u Evropi, ima svoje specifičnosti u vezi izlaska iz pandemije. I zbog toga su klubovi doneli pravu odluku, jer nam je svima zdravlje na prvom mestu.

Iako je odigrano više od 90% utakmica ligaškog dela, Partizan kao lider nije proglašen šampionom. Takva odluka ne može da se donese shodno pravilniku, pa je glasanje ABA klubova reklo svoje.

– Ne želim da komentarišem druge klubove i njihovu politiku – rekao je direktor Zvezde.

OGLASILA SE EVROLIGA: Poslata nova poruka Partizanu… (FOTO)

Kako nije bilo regionalnog prvaka, niti ispadanja, odlučeno je da se najviši rang ABA lige proširi za dva mesta specijalnim pozivnicama, pa Srbija ponovo ima pet predstavnika.

– Kao država koja izuzetno ceni košarku i ima bogatu istoriju, mislim da smo u svakom slučaju zaslužili pet mesta u prvoj ABA ligi. Osim ekipa koje su se do sada takmičile, ušao je i Borac iz Čačka. Samo da naglasim da mi klubovi, vlasnici ABA lige, nismo ništa nikome poklonili, Borac je zaslužio mesto prema prikazanom na terenu i time što je bio najkonstantniji u tekućoj sezoni, kao i KK Split. Sada je sve na njima, da se pripreme za narednu sezonu i da na najbolji način, kvalitetnim radom, te rezultatima na i van terena, vrate na ukazanom poverenju – kazao je Sunturlić.

ABA je u svojim odlukama, izuzev proširenja, sledila Evroligu, koju će Crvena zvezda igrati i naredne sezone.

– Moramo svi zajedno da shvatimo da smo u ovoj sezoni svi zajedno gubitnici, niko nije izašao kao pobednik. Mi smo se kao klub u proteklih osam godina dokazali kao jedna odgovorna, profesionalna organizacija koja jasno zna, želi i ima viziju kako želi da radi i izgleda, jednostavno ima svoj pravac. Taj pravac se poklapa i sa poimanjem modernog sporta sa strane Evrolige. Najlogičnije i najprirodnije je bilo da Evroliga donese odluku koju je donela, a to je da svi klubovi koji su nastupali u najelitnijem klupskom takmičenju i naredne sezone imaju svoje mesto. Hteli to da priznamo ili ne, svaki klub zaslužuje svoje mesto u ligi, što je i dokazao u tek završenoj sezoni Evrolige. Naravno, ima i nekoliko klubova iz Evrokupa koji su na putu da ispune sve kriterijume Evrolige, pa ih možemo u dogledno vreme i očekivati u istom – rekao je za portal ‘Nova.rs’ direktor crveno-belih.

NEBOJŠA ČOVIĆ: Zvezda bi osvojila i ABA ligu i domaću ligu, i ušla bi u Top 8 Evrolige

Stručnjaci na prostoru bivše SFRJ smatraju kako bi region morao da ima dva predstavnika u Evroligi.

– Prostor bivše Jugoslavije je možda i najtalentovanija košarkaška regija, ne samo u Evropi, nego i svetu. Samim tim je potrebno da svi klubovi zajedno, idemo ujedinjeni sa tim predlogom ka vodećim ljudima Evrolige, da nam omoguće dva predstavnika u Evroligi i do četiri predstavnika u Evrokupu, uz dogovor za višegodišnju saradnju. Onda je posle sve na nama, a to je da se svi klubovi organizaciono reformišu, urede prema zahtevima Evrolige, da budu finansijski stabilni, poštuju finansijski fer-plej i da igrama opravdaju poverenje elitnog takmičenja. U ovom trenutku, jedina realna košarkaška organizacija je Evroliga, sve moguće paralelne opcije i dalje nisu dorasle i ne pružaju klubovima ono što je njima potrebno – istakao je Sunturlić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter