1
Evrokup

FOTO: Twitter/Screnshoot

HS ANALIZA – EVROLIGA: Nije vam ovo fudbal! Veliki rizik za malu dobit, ima li smisla igrati?!

Objavljeno: 18.05.20 u 12:21

Veliki je rizik nastavljati košarkašku sezonu u Evropi, a mala dobit proizilazi iz povratka u dvorane.

Kao što je naš portal juče objavio, većina klubova je protiv povratka na teren, mnogi klubovi u ovom trenutku nisu u stanju da prikupe strane košarkaše, a čak i da jesu, nakon izolacije i karantina, veliki je rizik od povreda nakon skoro dvomesečnog mirovanja sportista.

Za razliku od fudbala gde klubovima pripadaju veliki novci od lige, odnosno TV prava, sa košarkom je stvar znatno drugačija.

Zanimljiv je  podatak iz sezone 2018/2019 gde je NBA liga od TV prava zaradila 6,3 milijardi dolara, svaki klub je zaradio po 209 miliona dolara, dok je u evropskoj košarci ukupno od TV prava liga zaradila 511 miliona dolara.

DIREKTOR KK CRVENA ZVEZDA OTKRIO: Evo šta će biti sa strancima…

Evroliga za svaku pobedu klubove nagrađuje sa 40.000 evra, tokom plej-ofa suma se uvećava na 70.000 evra. Tu se već postavlja pitanje, da li se isplati rizikovati živote, posebno u momentu kada koronavirus još uvek postoji među nama, a u dvoranskim uslovima znatno je teže kontrolisati virus.

Uz to, košarka je timski, ali i kontakt sport, te u slučaju jednog zaraženog, posledice mogu biti mnogo ozbiljnije nego nagrada koja iz toga dolazi.

ŠAKOTA O ZVEZDINIM AMERIKANCIMA: Svi se pitaju šta će biti, neki smatraju da nije pametno nastaviti

Uporedićemo na trenutak prošlogodišnjeg osvajača Lige šampiona sa osvajačem Evrolige. Liverpul je za osvajanje titule prvaka Evrope dobio 82,2 miliona evra, dok je CSKA iz Moskve kao osvajač Evrolige zaradio milion evra.

Takođe, igranje pred praznim tribinama garantuje gubitke za klubove koji treba da ulažu novac u putovanja, pripreme mečeva, a oni koji su navikli na pune dvorane, te da kroz prodaju ulaznica ‘pune kasu’ lišeni su i tih prihoda. Sa strancima ili bez njih, malo je logičnih razloga da se košarkaško prvenstvo nastavi.

Podsetićemo i da su Serija A, VTB liga, kao i šampionat Litvanije završeni ranije kako bi se zdravlje igrača sačuvalo.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter