0
Košarka

ŠOK: Evo koji je lek pronađen u krvi Kobija Brajanta!

Objavljeno: 17.05.20 u 10:20

Legendarni Kobi Brajant poginuo je 26. januara u blizini Los Anđelesa kada mu se srušio helikopter u kom je bila njegova ćerka Điana i još sedam osoba.

Obdukcija je pokazala da su uzrok smrti bile teške povrede izazvane padom letelice. Načins smrti je je potvrđen kao nesreća.

Amerikance su frapirali detalji obdukcije, izveštaja od 180 stranica. Piše da je Brajant koristio medikament metilfenidat Ritalin, koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije, jer povećava eksplozivnost i snagu takmičara. Ritalin se koristi za kontrolisanje poremećaja hiperaktivnosti i narkolepsije, odnosno poremećaja pažnje.

– Ritalin obično se koristi za poboljšanje koncentracije kod hiperaktivne dece starije od šest godina. Pod njegovim dejstvom povećava se količina neurotransmitera u mozgu – dopamina i noradrenalina, koji regulišu nivo pažnje.

Stručnjaci kažu da se zavisnost o ovim tabletama razvija vrlo lako, posebno ukoliko se uzimaju količine veće od propisanih ili se ne unosi na adekvatan način, već intravenozno ili ušmrkavanjem. Kada se uzima na način koji nije medicinski propisan, izaziva efekte slične kokainu tj. proizvodi efekat euforije. Američka Uprava za suzbijanje narkotika svrstala je ovaj lek na listu onih za koje postoji visok rizik od zloupotrebe.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter