0
AdmiralBet ABA Liga
Razija Mujanović intervju za Hotsport

RAZIJA MUJANOVIĆ ZA HS: Postala sam svesna kakvu sam karijeru imala tek kada sam je završila, ulazak u FIBA kuću slavnih kruna karijere!

Objavljeno: 06.05.20 u 18:00

Dama za koju mnogi tvrde da je najbolja košarkašica sa prostora nekadašnje Jugoslavije Razija Mujanović govorila je za HotSport o svojoj veoma uspešnoj karijeri, brojnim anegodama, kao i karijeri u WNBA ligi.

Malo je verovatno da na Balkanu postoji ljubitelj košarke koji nije čuo za legendarnu košarkašicu iz Bosne i Hercegovine Raziju Mujanović. Nekada je važila za nerešivu enigmu klubova širom Evrope, a danas uspešno obavlja funkciju tim menadžera ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Popularna Raza je prvi pik udruženja Sportnet. Tokom osamnaestogodišnje karijere nastupala je za Jedinstvo iz Tuzle, Bari, Dornun, Komo, Mikropamp Kampinas, Detroit Šok, Vičencu, Mesinu, Kvaker Kampians, Vigo, Šopron, Barselonu, Kroaciju, Hondariju Urun, Seltu iz Viga, PGM Ragusa, a karijeru je 2010. godine završila gde je i počela, u Jedinstvu iz Tuzle. Raza je tri puta bila MVP Evrope (1991, 1994, 1995. godine). Klupska nacionalna prvenstva osvajala je čak osam puta, Evroligu četiri puta.

Uspešno je nastupala i u dresu SFRJ, te je tada našoj reprezentaciji donela srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, potom takođe srebro i na Svetskom prvenstvu u Kuala Lumpuru, 1990. godine, a godinu dana kasnije i sa Evropskog prvenstva u Tel Avivu.

Da budem iskrena, postala sam svesna kakvu sam karijeru imala tek kada sam je završila. Dok sam aktivno igrala, sve to mi je bilo normalno i uvek mi je bio cilj prvo mesto, trofej, medalja… Sada kada vratim film unazad vidim kako je to veliki uspeh bio. Još uvek nedostižan za mnoge – započela je Razija Mujanović razgovor za HotSport.

Legendarna košarkašica ističe ništa u svojoj karijeri ne bi menjala.

Što se košarkaške karijere tiče, ne. Uvek sam davala 110 procenata svojih mogućnosti i kao nagrada došli su rezultati. Ne mogu da se se setim utakmice u koju sam ušla bez motivacije.

Legendarna košarkašica otkriva nam koliko se ženska košarka danas razlikuje od vremena kada je ona nastupala.

– Svako vreme nosi sa sobom svoje junake i vrhunske sportiste. I danas se igra dobra košarka, tu su košarkašice koje se ističu u svetu i koje daju novu dimenziju košarci. Na primer devedesetih godina sam možda to bila ja, danas mi u reprezentaciji BiH imamo Žonkel Džons koja je košarkaška zver i jedna od najboljih igračcica sveta.

Mujanovićeva je 2017. godine primljena u ‘FIBA kuću slavnih’. Zajedno sa njom sa ovih prostora primljeni su Toni Kukoč i Dušan Ivković, kao i drim tim Sjedinjenih Američkih Država.

– To je kruna moje karijere. Sve titule koje sam osvojila stale su u tu jednu. Ta nagrada obradovala je mene, ali i ceo region. Drago mi je da sam ušla u FIBA kuću slavnih, sa imenima kakva su Toni Kukoč i Duda Ivković. U ženevi je te godine Balkan igrao glavnu ulogu.

Razu kroz karijeru prati anegdota koja kaže da joj je navodno neko iz publike dobacio ‘igraš kao muško’, legenda kaže da se ona požalila treneru Mikiju Vukoviću, koji joj je rekao ‘ma igraj Razo boli te ku**’. Legendarna košarkašica objašnjava da se to nije dogodilo.

– Na to pitanje sam već dala odgovor. To je obična izmišljotina i laž. Moj trener Miki Vuković je bio pre svega pedagog koji nikada nije psovao. To su izmislili protivnici koje sam maltretirala sa 30 ili više poena po utakmici.

Košarka je stala, a pitanje je hoće li se nastaviti tekuća sezona.

– Zdravlje košarkašica je na prvom mestu. Po meni je pauza preduga i morale bi se praviti ponovo pripreme, tako da je najbolje da se sezona ne nastavlja.

O uspešnoj karijeri Razije Mujanović i svim trofejima koje je tokom blizu dve decenije košarkaške karijere osvojila napisana je i knjiga, a našim čitaocima Razija otkriva koji joj je trofej najdraži.

– Upravo tako, mnogo ih je zaista i to je razlog zašto je i napisana knjiga ‘Razija Mujanović’, čiji je autor sportski novinar Emir Jesenković. U njoj su opisani svi moji uspesi i neuspesi. Mnogo je tu anegdota, a oni koji žele, knjigu mogu poručiti putem moje zvanične Fejsbuk stranice. Ali moram istaći tri trofeja koja su meni najdraža. Osvojeni Evropski kup sa Jedinstvom iz Tuzle, srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Seulu sa reprezentacijom Jugoslavije i zlatna medalja na Mediteranskim igrama u Francuskoj sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Bosanska košarkašica prva je sa ovih prostora zaigrala u WNBA ligi.

To je više šou nego takmičenje, i meni se nije svidelo. Igrala sam standardno za Detroit i mislim da sam prva sa naših prostora koja je igrala u WNBA ligi. Pokušali su Evropljane da stave u drugi plan zanemarujući naš učinak u odnosu na domaće košarkašice. Zato sam se vratila u Evropu i pored ponuda koje sam imala – zaključak je razgovora Razije Mujanović za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter