“Narod u Kazahstanu je shvatio ovo vrlo ozbiljno i pored činjenice da nije uveden policijski čas, retko je videti ljude da šetaju na ulicama, a oni koji se zateknu nose maske”.

Po proglašenju pandemije korona virusa, Dušan Ristić je odlučio da ostane u Kazahstanu i tamo sačeka da se situacija stabilizuje.


Košarkaš Crvene zvezde pre nekoliko dana je zvanično završio pozajmicu u kazahstanskoj Astani, a u razgovoru za sajt crveno-belih istakao preneo je svoje utiske.

– Kao što znate situacija svuda u svetu vezana za virus COVID 19 nije uopšte naivna, tako je i ovde u Kazahstanu. Uvedeno je vanredno stanje. Ono što se dešava ovde je da je narod u Kazahstanu shvatio ovo vrlo ozbiljno i pored činjenice da nije uveden policijski čas, retko je videti ljude da šetaju na ulicama, a oni koji se zateknu nose maske. Primetan je i pojačan rad ljudi koji dezinfikuju ulice, zgrade… Uglavnom, vrlo su disciplinovani i pridržavaju se svega što se iznese kao preporuka kako bi se sačuvali – rekao je Ristić.

PRva odluka bila je da se VTB liga odloži, ali pre dva dana je donesena odluka da prvenstvo bude prekinuto i poništeno bez pobednika.

– To je liga klubova iz nekoliko država i morala je da bude zaustavljena iz više razloga. Košarka nije i ne sme da bude u prvom planu, sada svi moramo da se potrudimo da maksimalno ozbiljno shvatimo ovu situaciju i ucinimo svešto je u našoj moći da usporimo širenje ovog virusa.

Ristić je istakao da ima mnogo komplikovaniji povratak u domovinu.

– I dalje sam u komunikaciji sa igračima Astane, imamo svoju grupu komuniciramo. Neki su odlučili da idu kućama, a ja ostao sam ovde. Procenio sam da je bolje i najbezbednije i za moju porodicu u Srbiji i za mene da ostanem u Kazahstanu. Uz sve to, praktično je nemoguće sada naći neku vezu iz Kazahstana do Srbije, što uz presedanje na tri-četiri aviona predstavlja rizik – dodao je Ristić i izrazio nadu da će se sve brzo normalizovati:

– Nadam se da će se sve smiriti, stabilizovati i da ćemo moći da se vratimo našim normalnim životima. Da bi to tako bilo, moramo da vodimo računa i o sebi i o drugima. Takođe, moramo obavezno ostanemo kod kuće i držimo tu distancu jer je to očigledno jedini način da se širenje ovog virusa zaustavi.

FOTO: KK Crvena zvezda