Koronavirus paralisao je sport, košarka se igra samo u Turskoj, dok je u Litvaniji ekipa Žalgirisa već proglašena za šampiona.

Evroliga i Evrokup su suspendovani, ista situacija je i sa ABA ligom. Nije poznato kada će i da li će regionalno takmičenje biti nastavljeno, a predsednik Partizana Ostoja Mijailović dao je predlog da se titula dodeli crno-belima kao presek trenutnog stanja na tabeli.


Ipak, protiv tog predloga je prvi čovek ABA lige Domagoj Čalović koji je istako da se šampion može dobiti samo na parketu.

– Mislim da niko ne želi da se liga završi za zelenim stolom i da tako bude odlučen šampion. Ni klubovi, ni navijači. Teško je u ovom momentu jasno prevdideti kako će se završiti ABA liga pošto je ostalo da se odigra jedno kolo ligaškog dela koje dosta toga odlučuje. Da je ono odigrano imali bismo lakši posao da pronađemo pravi scenario. Želimo da održimo telefonsku konferenciju da čujemo predloge klubova pošto su oni vlasnici lige, da napravimo neki plan A i plan B – kazao je za MaxBetsport, Čalović.

Prvi čovek ABA lige je dao predlog kako bi ABA liga mogla da se završi.

– Ne bi loše rešenje bilo da u ovakvim vanrednim okolnostima organizujemo završni turnir, fajnal-for umesto plej-ofa. Naravno, ponavljam, o tome treba da se izjasne klubovi, oni su ti koji donose odluke. Moje je mišljenje da treba da se odigra to poslednje kolo, ako treba i bez publike, kako bi se iskristalisala situacija na tabeli. Posle toga ćemo da vidimo kako da odigramo završni deo. Meni se dopada ideja fajnal-fora.

Za sada se ne zna kada bi ABA liga mogla da bude nastavljena.

– Trenutno nemamo predstavu kada bi moglo da se nastavi takmičenje, ne postoji “tajmtejbl”. Mogu da govorim o situaciji u Hrvatskoj, kod nas se tek očekuje povećanje broja zaraženih u narednim nedeljama. Vidim da su neke lige proglasile šampione. ABA liga će pokušati da pronađe idealno rešenje u razgovoru sa svim klubovima – zaključio je Čavlović.