1
Košarka

HS NAJAVLJUJE: Olimpijska je godina, prognozirali smo koliko bi Srbija mogla da osvoji medalja u Tokiju!

Objavljeno: 01.01.20 u 17:01

U Londonu 2012. je Srbija osvojila četiri odličja, a potom u Riju bila duplo uspešnija. Verujemo da bi u zemlji izlazećeg sunca taj rekord mogao dodatno da bude popravljen.

Osam medalja Srbije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je najbolji rezultat naše zemlje od osamostaljenja države i Igara u Seulu 1988. godine kada je učestvovano pod zastavom SFR Jugoslavije.

Srpski sportisti okićeni su sa dva zlata, četiri srebra i dve bronze. Najpre je Srbiju najsjajnijim odličjem obradovao rvač Davor Štefanek, potom i srebrom tekvondistkinja Tijana Bogdanović. Ivana Španović je ’skočila’ do bronze, a dvojac u kajaku Marko Tomićević i Milenko Zorić ’odveslao’ do srebra.

Potom je krenula žetva medalja u ekipnim sportovima. Košarkašice su došle do bronze, a njihove kolege odigrale fantastičan turnir i stigle do finala sa ’drim-timom’ SAD. Potom su i odbojkašice Srbije osvojile srebrno odličje, da bi sve začinili vaterpolisti zlatom i trijumfom nad Hrvatskom u finalu kojim su kompletirali sve moguće titule – Olimpijske igre, Svetsko i Evropsko prvenstvo i Svetsku ligu.

Pred nama je olimpijska 2020. godina, te stoga, hajde da se pozabavimo time koliko bi Srbija mogla da osvoji medalja u Tokiju. I samo letimičan pogled ’obećava’ da bi Srbija mogla da podigne granicu rekorda postavljenog pre četiri godine.

Krenućemo od ekipnih sportova, koji su, bez omalovažavanja individualnih, ipak atraktivniji i bliži najvećem broju navijača. Iako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, ne nadajte se da ćete narednog leta uživati u srpskim fudbalskim olimpijcima. Sve nade uprte su u njihov plasman na EURO 2020, ali to je neka druga tema.

Košarkaši će, nadamo se, braniti srebro iz Rija, ali najpre bi morali da obezbede plasman na Igre kroz kvalifikacije koje će biti održane u Beogradu. Sa Jokićem, Bogdanovićem, Bjelicom, pa i Teodosićem, Marjanovićem i ostalim vedetama, za očekivati je da ova generacija popravi utisak sa Mundobasketa u Kini i konačno pokaže pun potencijal. Iako je iskustvo iz Kine pokazalo da ne bi trebalo unapred planirati medalju, mi ćemo je u ovoj našoj kalkulaciji uvrstiti na spisak.

Tu su i njihove koleginice koje su konstantno u vrhu svetske košarke. Nedavno je osvojeno bronzano odličje na Evropskom prvenstvu, a u međuvremenu je donekle izvršena smena generacije i pravo je pitanje u kakvom sastavu će Marina Maljković povesti devojke u Japan.

FOTO: kss.rs

Odbojkašice su nas navikle na uspehe poslednjih godina, pa bi i one kao aktuelne Evropske prvakinje mogle da nam donesu novu radost. Zlato im je pre četiri godine ’za dlaku’ izmaklo, ali sa najboljom korektorkom sveta Tijanom Bošković u najboljim godinama, pa  Brankicom Mihajlović i svim ostalim blistavim devojkama, definitivno imamo pravo da se nadamo novoj radosti.

Apsolutno isto se može navesti i za odbojkaše, takođe šampiona Evrope, ali kod njih stoji veliki znak pitanja da li će ići u Tokio. Jer, od 5. do 10. januara će se igrati kvalifikacioni turnir u Berlinu, na kom će Srbija imati za rivale domaćina Nemačku, Francusku, Belgiju, Sloveniju, Bugarsku, Holandiju i Češku. A samo će jedna selekcija obezbediti vizu za OI. Biće teško za izabranike Slobodana Kovača, ali ne i nemoguće.

Kada govorimo o ekipnim sportovima, srpski favoriti broj jedan za medalju su svakako vaterpolisti koji su sve podredili novom pokoravanju planete. Selektor Dejan Savić je odmah po osvajanju zlata u Riju krenuo u ostvarenje novog četvorogodišnjeg plana koji se završava upravo u Tokiju. Priznajemo, razmazili su nas ’delfini’ toliko da već sada apsolutno niko ne sumnja da ćemo se ponovo radovati sa njima.

Teško je očekivati neku medalju iz rukometa, ali nikada se ne zna. Devojke su nedavno na Evropskom prvenstvu izborile kvalifikacioni turnir preko kog će pokušati da posle tri decenije odu na LOI, dok rukometašima tek predstoji šampionat starog kontinenta od 9. do 26. januara.

Priču o grupnim sportovima završavamo sa još jednim, potpuno novim olimpijskim sportom, u kom sa potpunim pravom možemo da se nadamo odličju. U pitanju je, naravno, basket gde Srbija godinama dominira i deli lekcije čak i Amerikancima. Dušan Domović-Bulut najbolji je igrač planete i sa njim u timu zlato je apsolutno realno.

Kada je reč o ’individualcima’, prva uzdanica je Novak Đoković. Najbolji srpski sportista je sve osvojio u teniskoj karijeri, ali nije olimpijsko zlato. Veliki udarac doživeo je u Riju kada je ispao već u prvom kolu od Huana Martina Del Potra i sve je podredio upravo Tokiju i ostvarenju poslednjeg nedosanjanog sna.

Ako je povrede zaobiđu i ponovo ne iznenade, Ivana Španović bi i ovog puta trebalo da bude naša najveća atletska opcija za medalju. Pre četiri godine skočila je do bronze i bila presrećna zbog toga, ali svima je bilo jasno da ona može više od toga. Nadamo se da će to pokazati u zemlji izlazećeg sunca.

Tekvondoistkinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović svojim rezultatima i uspesima na turnirima najavljuju visoke domete. Prva je naciju obradovala u Londonu, druga u Riju. Zašto ovog puta ne bi obe kompletirale medalje?

Davor Štefanek će braniti najsjajnije odličje, što je u sportu najteže. Međutim, on je nedavno obećao da će ponovo biti na podijumu i mi ćemo mu verovati na reč.

Strelci su nas decenijama unazad navikli da od njih očekujemo najviše, a oni na svakom takmičenju uzvrate tako što neko iskoči. Nema razloga da i ovog puta na bude tako, jer će ekipa, kao i uvek, biti jaka: Zorana Arunović, Damir Mikec, Ivana Anđušić-Maksimović

Kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić su nas obradovali u Riju u onom sjajnom finalu na 200 metara, a veslanje je sport u kom Srbija ima sjajne talente i vrlo lako bi neko mogao da odskoči.

Do Olimpijskih igara je ostalo još osam meseci i biće oboreno još mnogo normi koje će srpske takmičare odvesti u Tokijo. I dalje se ne zna ko će od plivača, atletičara, džudista, veslača i ostalih ’individualaca’ otići na Igre, pa je stoga i vrlo teško prognozirati.

Ako je u Londonu bilo četiri medalje, a u Riju osam, uvereni smo da bi u Tokiju mogla da padne nova ’berba’ odličja. Naša prognoza je da će to biti DVOCIFREN broj.

U svakom slučaju, mi smo uz naše sportiste, a balkon ili plato ispred Skupštine Beograda neka budu spremni.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter