0
Evroliga

PEŠIĆ U SVOM STILU: O plejmejkeru, nenormalnom Nahbaru, Vučiću i reprezentaciji Srbije

Objavljeno: 25.10.19 u 10:08

Dugo je posle utakmice traja konferencija za novinare trenera Barselone Svetislava Pešića, raspoloženog zbog pobede svog tima.

Prvo pitanje bilo je vezano za to da su Katalonci u Beograd došli bez i jednog ‘mozga’ ekipe, tri plejmejkera Tomas Ertel, Kevin Pengos i Malkom Dilejni su povređeni.

– Ja sam igrao na poziciji plejmejkera 15 godina, tako da imamo već jednog plejmejkera koji zamenjuje njih trojicu – i Ertela i Pangosa i Dilejnija. Tako da sam ja tu. A, već sam imao u svojoj prvoj etapi u Crvenoj zvezdi situaciju da nismo imali ‘pleja’, pa sam ja to igrao uz Nemanju Bjelicu – rekao je popularni Kari i nastavio:

– Nije lako u košarci bez plejmejkera, ali mislim da je Hanga odigrao fantastično, držao je ekipu, odigrao je maestralno i naravno da sam mu zahvalan. Mislim da je bio igrač utakmice. Korak po korak, tu smo – gde smo, falili su nam igrači, ali fale i drugima. Nama su praktično svi igrači koji su bili na Svetskom prvenstvu povređeni. Nisam ih ja povredio, već su se sami povredili, jer na SP nisu trenirali, već su samo igrali. A, ako ne treniraš…

Legendarni stručnjak je govorio i o predlogu Sindikata evropskih košarkaša koji vodi upravo bivši igrač Barselone Boštajn Nahbar koji se zalaže da pripreme klubova počnu 24. avgusta.

– Još nam sad Nahbar uvodi nova pravila, da bi 24. avgusta trebalo da počnu pripreme za sledeću sezonu. On nije normalan dečko, on ne zna da smo u Evropi, da nismo u NBA. Obično uzmemo od NBA ono što ne valja. Zamislite da on traži ispred sindikata igrača da ekipe počnu da treniraju 24. avgusta, a mi imamo 21. septembra Superkup Španije?. Sezona počinje u poslednjoj nedelji septembra. Dakle, da imamo četiri nedelje priprema za sezonu od deset meseci? Čovek je nenormalan – iskren je bio Pešić.

Čoveku koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio Evropsko prvenstvo 2001. godine i Svetsko prvenstvo 2002. godine je krivo što se Srbija u Kini nije domogla bar Olimpijskih igara.

– Kao i vi, naravno da smo očekivali malo više. Kao i svi odavde, jer smo rođeni ovde i ovde živimo. Šteta što imamo generaciju koja je imala veliki potencijal i nije ostvarila svoje ciljeve. Sada treba stvarno napraviti dobru analizu, pre svega ovi koji su bili sa igračima i koji su vodili četiri-pet godina taj ciklus. Potrebna je dobra analiza, da ne napravimo drugu štetu. Napravili smo štetu što se nismo kvalifikovali za Olimpijske igre. Time bismo svi bili mirni, polako bismo se pripremali, tražili novi stručni štab, imali bismo vremena… Bilo bi dobro da ne napravimo drugu štetu – da se ne kvalifikujemo za Olimpijske igre. U Savezu treba da sednu ljudi, nadam se da će pozvati i nas bivše trenere, da vidimo gde smo, šta smo, da se polako donose odluke.

Za ne dobro urađen posao na Mundobasketu, Kari problem vidi u KS Srbije.

– Već sam rekao da sam uvek za to da Srbija kao zemlja košarke treba profesionalno da se ponaša. Mi u KSS nemamo nijednog profesionalnog trenera. To je apsolutni nonsens. Ne možemo da živimo od takmičenja do takmičenja. U sportu postoje zakonitosti, a one znače kontinuitet, a on može da se ostvari preko kontinuiranog stručnog rada, što mogu da obave samo profesionalci 365 dana posvećeni reprezentaciji, koji žive u Beogradu, koji se bore sa problemima i koji na kraju krajeva ne treniraju samo reprezentaciju. To što Španija ima trenera koji je pomoćnik u Torontu i dođe na takmičenja… Neka oni to i dalje rade, ali mi imamo sasvim drugu situaciju. Mi ne možemo da živimo ni od ove generacije, koja ima još dosta mladih koji nisu završili svoj staž, ali polako treba pripremati i Olimpijske igre. One su praktično ove sezone, a potom ide još jedan ciklus, u kojem mislim da bi trebalo da tim vodi profesionalni trener. Svi da budu profesionalci.

Pomenuo je trener Barselone i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Gospodin Vučić zaista pomaže taj sport na način na koji niko do sada nije pomagao. Ne pripadam nijednoj partiji, ali moram to da kažem. Nijedan predsednik nije pomagao košarku i sport kao on što pomaže. Pa, kad se odvaja od poreza naših građana, onda neka se da za četiri profesionalna trenera za svaku selekciju i neka ti ljudi rade i stvaraju košarku u Srbiji. To je moje mišljenje i to ću zastupati ako me neko bude pitao… Bez toga uspeha neće  biti! To znam – istakao je Pešić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter