5
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: Eurohoops

BERTOMEU: Do Evrolige preko Evrokupa, a ne preko nacionalnih šampionata, šta to znači za naše klubove?!

Objavljeno: 06.10.19 u 14:15

Dosta se govorilo o mogućnosti da će Evroliga napraviti zatvoreni sistem sa 18 klubova.

U tom slučaju postavilo se pitanje, hoće li biti mesta u najelitnijem evropskom takmičenju za tim sa Jadrana.

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeo dao je intervju za ‘MaxBet radio‘ gde je naglasio da se radi o drugačijem sistemu, a da će u njemu Evrokup imati prioritet u odnosu na nacionalne i regionalne šampionate.

– Ne razmišljamo o zatvorenoj Evroligi, već samo o drugačijem ulasku u nju. Ne kroz nacionalne lige, već preko Evrokupa. Otud je protekla ideja o 16 licenci i dva kluba iz Evrokupa. Želimo da ponudimo klubovima stabilnost, da ne zavise od toga da ispadnu ako rezultati jedne sezone budu slabiji. Navijači treba da shvate da Evroliga nije takmičenje u koje se stiže na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. One služe za plasman u Evrokup. Treba razumeti ovaj koncept, slične situacije su se dešavale u Italiji, Izraelu, mogu da se dese i u Španiji. Zato mora da se razume taj koncept – rekao je Bertomeu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

On je takođe istakao da će u Evroligi biti uvek mesta za predstavnika ABA lige, ali da to ne mora nužno da bude šampion, jer su takmičenju potrebni stabilni klubovi.

– U svakom slučaju, kakva god bude struktura Evrolige, uvek će biti garantovano mesto za predstavnika ABA lige. U ovom trenutku je rano da se o tome govori. Pričaće se, kada za to dođe vreme, sa klubovima i sa čitavom ligom. Tek ćemo doneti odluku hoće li ABA ligu predstavljati šampion ili klub kojeg odabere sama liga. Voleo bih da se ovaj plan “16+2” realizuje u naredne tri godine. Posle toga će nam zadatak biti da popravimo ekonomiju klubova. Evroliga je pružila kvalitet, veliki broj utakmica, prihod od TV prava, a sada je na samim klubovima da boljim radom i marketinškim akcijama “izvuku” prihode za sebe. Evroliga je povećala svoje prihode za 150 odsto. Sada i klubovi moraju da pronađu način kako da i za njih takmičenje bude profitabilno – dodao je Bertomeu.

FOTO: Eurohoops 

0
0

5 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter