0
AdmiralBet ABA Liga

MILAN TOMIĆ: Izabrao sam 15 igrača korisnih za ekipu, prvenstva moraju da postoje makar Evroliga bila šira…

Objavljeno: 24.09.19 u 16:50

Trener košarkaša Crvene zvezde Milan Tomić govorio je za grčki ‘Sport 24’ o predstojećoj sezoni, Evroligi i značaju domaćih šampionata.

Strateg crveno-belih je govorio o svom dolasku u Beograd i kaže da tada nije razmišljao o tome da će se ekipa vratiti u Evroligu.

– Kada sam potpisao hteo sam samo da napravim tim od dobrih igrača. Nisam razmišljao o povratku u Evroligu, a ni o trofejima. To sam preneo na ekipu. U sebi sam znao šta je cilj, ali nisam želeo da opteretim tim. To je moja filozofija. Niko, ali niko, ne zna šta će se desiti na kraju, onoga trenutka kada počne sezona. Postoje protivnici, ne igrate sami. Ni sam Bog ne može da vam kaže šta će se desiti na kraju sezone. Kad stignete do finala, pre toga kao da se ništa nije dogodilo – istakao je Milan Tomić.

On je istakao da je pritisak isti u Beogaru kao i u Atini.

– Isto je, navijači žele da njihov tim pobeđuje. Takođe i sa medijima, poštujem rad novinara i uvek odgovorim na svako pitanje, iako ona nekada budu veoma neugodna. Ne čitam štampu, pratim grčke portale da znam šta se dešava u svetu. Trudim se da se bavim samo sopstvenim radom, jer je to jedini način da uspem.

Jedno od pitanja grčkih kolega bilo je vezano za njihovog zemljaka Stratosa Perperoglua.

– Iako su neki rakli da je star, lično mislim da je odigrao jednu od najboljih sezona u karijeri. Igrao je veoma dobro, možemo da uporedimo sa vremenima kada je igrao u Panatinaikosu i Olimpijakosu. Bilo je sjajno, mislim da je u najboljem košarkaškom dobu – rekao je Tomić.

Sada je tu još jedno poznato lice iz Grčke, reč je o nekadašnjem krilnom centru PAO-a Džejmsu Gistu.

– Doveo sam ga iz rivalskog tima, ali sam sa tim timom imao uvek dobar kontakt. Oni su mi rekli da je jajan momak i timski igrač. Svaki trener bi želeo takvog igrača u svlačionici. Isti je slučaj i sa Čarlsom Dženkinskom, koji je sjajna osoba.

Milan Tomić je govorio o ambicijama u predstojećoj sezoni.

– Napravili smo dobar tim, sa puno dobrih osoba u svlačionici. Deluje da će sve biti kako treba, ali opet kažem ne možemo da znamo šta će biti u budućnosti. Igramo dobru košarku. Biće i poraza, na svetu ne postoji tim koji ima samo pobede. Videli smo šta se dešavalo sa Srbijom, Grčkom, SAD na Svetskom prvenstvu. Pobeđivali su na prijateljskim mečevima, bili su uzbuđeni, ali ih je Španija dobila. Za vreme prijateljskih utakmica niko nije govorio o Španiji. Ovo je igra za koju niko ne zna ishod.

Jedna od tema su svakako bili budžeti timova u Evroligi, Zvezda ne može da se poredi sa onim najjačima.

– Ogromni su budžeti, ako ih uporedite sa našim. Neki nisu veliki samo za nas. Sada je na trenerima da sve to povežu. Nekada je teže upravljati sa ekipom od deset zvezda, nego kada ih imate dve.

Govorio je trener Crvene zvezde i o sve glasnijim spekulacijama da će Evroliga biti skroz zatvorena.

– Šta da vam kažem. Jadranska liga je u redu. Prvenstva moraju postojati, kao što mora da postoji i Evroliga. Voleo bih da vidim turnir sa 24 tima, ali moraćemo da održimo državno prvenstvo. Mi na primer igrao u Evroligi, Jadranskoj ligi i Superligi. Plus sva događaja Superkup Jadranske lige i Kup Srbije. To nije lako. Prošle godine smo osvojili Jadransku ligu i morali ponovo da igramo u domaćem prvenstvu. Dve grupe sa šest timova, polufinale, finale. Govorimo o deset mečeva, plus plej-of. Pomislite na igrače koji posle tako teške sezone moraju da počnu sve ispočetka. Zato vam kažem da još nisam spreman da komentarišem ovo. Potrebno je puno razmišljanja i snažna odluka. Bez obzira da li ste u Evoligi ili domaćem šampionatu, osnovu bazirate na razvoju igrača, kako bismo bili spremni za veliku pozornicu.

‘Roster’ Crvene zvezde je širok, a Milan Tomić kaže da je to normalno kad tim čeka skoro 90 utakmica.

– Da, izabrao sam 15 igrača koji mogu da budu korisni za ekipu. Ne sa logikom „dva igrača na svakoj poziciji i jedan mali“. To smo radili u stara vremena. Na svakoj poziciji imamo tri igrača, kao ključna. Ako uzmemo u obzir i prijateljske mečeve imaćemo oko 90 mečeva po sezoni. Plus mnogo putovanja, pa treninzi. Igrač nikada neće reći da je umoran, to trener mora imati na umu. Da zaštitie igrače i tim – rekao je Tomić.

Milan Tomić je govorio i o mogućem povratku u Grčku.

– Volim Grčku, Grčka je moj drugi doma. Rođen sam u Srbiji, ali ono što sam doživeo u Grčkoj je zaista ogromno. Trenutno sam trener Crvene zvezde i posvećen sam tome – istakao je Milan Tomić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter