0
Košarka

FOTO: kss.rs/FIBA

MUNDOBASKET: Za utehu i za ponos – Srpski majstori su srušili američke NBA zvezde! (VIDEO)

Objavljeno: 12.09.19 u 14:56

Dočekali smo i taj duel Srbije i SAD, u nešto drugačijim okolnostima, ali su ljubitelji košarke zasigurno mogli da uživaju. Srbija je slavila sa 94:89!

Pogotovo u prvoj četvrtini u kojoj je Srbija odigrala najboljih 10 minuta u novijoj istoriji košarke. Ne pamti se da je neko toliko nadigrao i spustio na samo sedam poena Amerikance, kao što su to učinili ‘orlovi’.

Posle uvodnog vođstva SAD od 2:0, usledila je ‘rapsodija’ Bogdana Bogdanovića sa čak četiri vezane trojke iz isto toliko pokušaja – za četiri minuta! To je ubrzo dovelo do dvocifrene razlike za Srbiju, a potom su se ‘nadovezali’ i Stefan Jović, Vasa Micić i Nemanja Bjelica, na isteku prve četvrtine trojkom od table.

Bilo je za očekivati da će doći do pada u procentu šuta za tri poena u srpskoj selekciji, ali je nažalost on bio prilično veliki, dok su se na drugoj strani Amerikanci u potpunosti podigli i postigli više poena u drugoj, nego Srbija u prvoj deonici.

Dobili su je sa 33:12 i već do kraja prvog poluvremena su se u potpunosti vratili u meč, za rezultat posle 20 minuta – 44:40.

Posle takve dve četvrtine, niko nije mogao da predvidi šta će se desiti u nastavku, ali su izabranici Aleksandra Đorđevića uspeli nekako da smire igru i održavaju razliku od tri do pet poena.

Tačnije, novom ‘šuterskom klinikom’ Bogdanovića, ponovo je razlika otišla na plus 10 (61:51), ali se ubrzo preko Krisa Midltona i Donovana Mičela serijom od 8:0 reprezentacija SAD vratila na dva poena razlike – 61:59.

Uspeli su „orlovi” da poprave skok u odbrani, spreče lake poene rivalu, a onda lepršavom igrom u napadu ozbiljno ugroze tim Grega Popovića. Naravno, pomogao je šut za tri poena koji je tokom celog meča bio na 50 odsto.

U nekoliko navrata lopta je išla „kao po loju”, a dobru rolu pored raspucanog Bogdanovića imao je i Vladimir Lučić koji je ubacivao dve trojke u momentima kada su Amerikanci prilazili na dva i tri poena razlike.

Uspevala je Srbija da održava razliku, ali i da u se u još dva navrata ‘odlepi’ 10 poena viška. Poslednji put to je učinila na dva minuta pre kraja (91:81), ali su usledile nove dve brze trojke Barnsa i Vokera, pa se ušlo u penal završnicu u kojoj su ipak uspešniji bili košarkaši Srbije.

Konačno su poklekli Amerikanci, posle dva izgubljena finala u Madridu 2014. i Riju 2016. godine. Ovog puta u borbama od petog do osmog mesta, ali je pobeda veoma vredna.

Kao što bi rekao selektor Đorđević – za ponos!

Najefikasniji igrač ovog meča bio je fantastični Bogdan Bogdanović sa 28 poena i sedam ubačenih trojki uz šest asistencija, ispratio ga je Lučić sa 15, Micić sa 10 i Marjanović sa osam poena.

U taboru SAD istakao se Harison Barns sa 22 poena, Kemba Voker je ubacio 18, a Kris Midlton je meč završio sa 16 koševa.

SRBIJA – SAD 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21)

Dvorana: Donguan košarkaški centar;
Sudije: Maranjo (Brazil), Ju (Tajpeh), Kastiljo (Španija).

Srbija: Simonović 0, Bogdanović 28 (6as, 7/14 za tri), Bjelica 8 (5sk), Lučić 15, Raduljica, Jokić 9 (7as), Milutinov 7, Micić 10, Gudurić, Jović 9, Marjanović 8, Birčević.

SAD: Barns 22, Braun 4, Haris 4, Lopez 2, Mičel 9, Midlton 16 (5sk), Plumli 2, Tarner 10, Voker 18 (8as), Vajt 2, Smart, Tejtum.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter