Selektor Srbije Aleksandar Đorđević dao je opširnu opservaciju svega što se događalo u Kini, a pre svega o meču sa Amerima.

Šef stručnog štaba ‘orlova’je na početku pohvalio svoje učenike i istakao da je ponosan na njih. Da je ekipi prijalo to što nije morala da menja grad.


– Dobra reakcija, ponosna. Spavali smo u istom krevetu i to nam je pomoglo mnogo. Način organizacije ovog takmičenja nam neće pomoći, ali tu ne možemo ništa da uradimo. Momci su izašli sa željom da se takmiče, da pokažu da smo dobar tim i pored teškog poraza. To sam im i rekao, da pokažemo da smo zajedno i kada ne pokažemo. To zajedništvo je vodilo istorijski našu zemlju do podijuma, to učimo i propovedamo svakog dana. Otvorili smo dobro, nisu bili spremni, imali su težak poraz koji im je bio u glavama. Ali, SAD je ponosna zemlja takođe, oni su reagovali u drugoj, ali smo na kraju pronašli i unutrašnju igru na koju nisu reagovali. Ponosan sam i na odbranu – počeo je Aleksandar Đorđević.

Sale Nacionale je govorio i o svojoj izjavi pre turnira koja je glasila ‘Neka je Americi Bog u pomoć’.

– Bio sam gost na nacionalnoj televiziji. Trebalo je da izvadite ironiju iz mog oružja kao trener. Želeo sam samo da ohrabirm ove momke, da im ulijem to da budu samouvereni. Verujem da time nikoga nisam uvredio.

Govorio je Aleksandar Đođrević i o našem najboljem igraču na Mundobasketu Bogdanu Bogdanoviću.

– On raste neverovatrnom brzinom. Par godina je u NBA, postao je mnogo bolji. On voli košarku onakvu kakva je. Nije mu sredstvo da bi dobio nešto, samo voli košarku. Moraš da imaš više takvih igrača. Ali, nekada je manje više. Ali, Bogdanu ne mogu ništa da zamerim. On igra sa ponosom i lider je ovog tima.

Selektor se osvrnuo i na to da je mnogo lakše bilo igrati protiv Amerike posle dana spavanja u istom gradu i jednog dobijenog doručka.

– Da budemo iskreni, ova utakmica je došla u teškom trenutku za njih. Spavati duže od dve noći u jednom krevetu, odmoriti se, to je za igrače ključno. Argentina je za sat i po bila ovde, a mi smo pakovali kofere, putovali ceo dan. Zvuči smešno, ali je jedan dobar doručak veoma važan. Imali su treninge da se bolje pripreme. Nema žalbe, jako je teško i zahtevno.

Aleksandar Đorđević je na kraju poručio da im je svima žao.

– Svima nam je jako teško i žao. Uvek kada se okreneš, u karijeri ćeš se setiti Kine i Svetskog prvenstva i šanse koju smo imali. Mnogo toga se izdešavalo od početka. Nemam ni potrebu da pričam o tome – zaključio je Sale Nacionale.