8
Košarka

HOTSPORT ANKETA: Da li je vreme za odlazak Saleta Đorđevića ili ne? (ANKETA)

Objavljeno: 11.09.19 u 11:10

Legenda je srpske košarke Aleksandar Sale Đorđević, čovek koji je našu zemlju proslavio kako kao igrač, tako i kao selektor ‘orlova’, ali…

Moramo se pogledati u oči i jasno reći – Srbija je na Svetskom prvenstvu u Kini doživela brodolom! Za taj rezultat neko mora da odgovara, jer u Kinu nismo otišli rečima da je cilj plasman na Olimpijske igre, već medalja i pokušaj da se SAD skinu sa trona. Otišli smo u najjačem timu ako se izuzmu povrede Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića, daleko manje ‘okrnjeni’ nego neke selekcije koje igrju u četvrtfinalu i polufinalu Mundobasketa.

Medalju kao cilj je postavio sam selektor Aleksandar Đorđević, zbog toga se sada postavlja pitanje hoće li preuzeti odgovornost i podneti ostavku ili će dobiti podršku da nastavi sa radom. HotSport će kroz anketu pokušati da opipa puls ljubitelja košarke i naroda.

SALE BI VALJALO DA OSTANE, VRATIO JE SRPSKU KOŠARKU U SAM SVETSKI VRH

Od Indijanapolisa 2002. godine pa sve do dolaska Aleksandra Đorđevića srpska reprezentativna košarka je bila u velikom padu. Iskorak je bilo Svetsko prvenstvo 2010. godine pod komandom iskusnog stručnjaka Dušana Ivkovića.

Ipak, kult reprezentacije vratio je Aleksandar Đorđević. Već na prvom talmičenju stigao je do srebra na SP u Španiji 2014. godine, isto odličije osvojeno je u Riju na Olimpijskim igrama 2016. godine, a onda godinu dana kasnije i na EP u Sloveniji. Svet je ponovo počeo da se trese od pomena imena Srbije, sve do ovog Svetskog prvenstva u Kini.

Takođe, Aleksandar Đorđević je uspeo što mnogi drugi nisu, a to je da ima minimalan broj otkaza od strane igrača. Uglavnom je uspevao da okupi željenu ekipu, izuzev EP 2017 kada Nikola Jokić nije igrao. Igrači ga poštuju, ima potreban autoritet, a da li ima snagu da izvuče ekipu iz letargije videćemo u borbi za mesto od 5. do 8. od čega nam zavisi i plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

VREME JE ZA PROMENE, KINA JE DOKAZ ZA TO

Vratio je Aleksandar Sale Đorđević srpsku košarku u svetski vrh, ali… Kada god je ekipa bila pod velikim pritiskom i očekivanjima, pala je. To kad kažemo ne mislimo na dva poraza finale Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara kada je bilo nemoguće savladati ‘drim tim’.

Međutim, na dva Evropska prvenstva kada je bilo najpotrebnije, najveći pritisak mi smo posustali. Prvo poraz od Litvanije u polufinalu Evropskog prvenstva 2015. godine u Francuskoj. Sličan meč kao juče protiv Argentine, kad god smo se približili Litvancima i došli na posed do preokreta, nismo imali rešenje, s druge strane Litvanci su sipali trojke. Dve godine kasnije poraz u finalu Eurobasketa od Slovenije, ekipe predvođene tada zvezdom Goranom Dragićem i supertalentovanim Lukom Dončićem, ali ‘bivša’ braća tada nisu bili ekipa koja se ne može pobediti. Dva igrača uz podršku Rendolfa oduzeli su nam prvo zlato posle 15 godina. Kada je bilo najteže Aleksandar Đorđević i njegova četa nisu znali da se reše pritiska i nađu rešenje.

Svetsko prvenstvo u Kini je pravi brodolom. Ne grešimo ako napišemo da Srbija na Mundobasketu kao da ‘nikoga nije pobedila’ ili jeste samo Italiju. Pred evropskim ‘drim timom’ pali su Angola, Filipini, Italija i Protoriko. Ekipe daleko od svetskog trona, a pali smo protiv Španije i Argentine prva dva ozbiljna rivala, protiv kojih se igra pod pritiskom.

Aleksandar Đorđević se protiv ‘gaučosa’ nije ‘proslavio’. Najviše u vidu traženja tajm-auta. Prvi je morao da usledi na poen košar razlike za Argentinu kada je Nemanja Bjelica u stilu Silvestera Stalonea krenuo sam na pet igrača protivnika, naravno pogrešio i inicirao seriju Kampaca, Vildoze i Skole. Ta serija je trajala i trajla, a Sale je tajm-aut tražio tek na ‘plus 11’ za Argentinu 87:76.

Medalja je postavljena kao cilj, od cilja smo ostali daleko, odgovornost neko mora da preuzme, videćemo hoće li to biti selektor Aleksadnar Đorđević

AKO SALE ODE, NOVO REŠENJE JE…

Naravno, prvo bi trebalo završiti posao u Kini i u slučaju da se Češka i Francuska danas ne plasiraju u polufinale pokušati u razigravanju izboriti olimpijsku vizu. Ako u tome ne uspemo, onda je šteta borodoloma još veća i čeka nas predolimpijski turnir. Da li sa novim selektorom, moguće je…

Rano je pričati o mogućim naslednicima Aleksandra Đorđevića, ako legendarni plej odluči da se povuče, ali rešenje koje narod Srbije na društvenim mrežama već pominje je Igor Kokoškov. Čovek koji ima NBA isukstvo i kao mlad trener napravio je senzaciju sa Slovenijom, doveo je do zlata na EP i to baš protiv svoje Srbije, za koju je rekao da bi mu bila čast da je jednog dana vodi…

Da li mislite da Aleksandar Đorđević treba da napusti klupu Srbije?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

8 Komentara

  1. Potpuno je upropastio nas najuspesniji sport.svuda gde je radio dobio je otkaz.to je dokaz da je mafija u kosarci jaca nego u fudbalu,inace ne bi trenirao ni moj kucni savet.

    0
    0
    Odgovori
  2. Kvazi trener!!!! Otkaz u panatinaikosu,bajernu…jedini trener koji ne zna da iskoristi Bobija i Jokica!!!bez Bircevica ne moze ni u wc!!!vadio ga je Teo svojim izmisljenim akcijama!!!

    0
    0
    Odgovori
  3. može li neko da objasni bezvoljnost i totalna nedostatak agresivnosti protiv Španije i Argentine?To je bilo tužno za gledati kad pogleamo i SAD i Španiju pa i Argentinu koji grizu dok se Srbija vuće!??

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter