0
Košarka

HS PREDSTAVLJA MUNDOBASKET: Može li Srbija ili neko treći srušiti mit o nepobedivim Amerima? (FOTO)

Objavljeno: 30.08.19 u 10:00

Selekcija SAD je i u oslabljenom timu prvi favorit da odbrani krunu osvojenu u Španiji, ali Amerima prete Srbija, Australija, Španija, Francuska i Litvanija.

Titulu prvaka sveta osvojenu leta 2014.  godin u Španiji brani Amerika, kojoj je to bila peta titula prvaka sveta. Osvojena u direktnom duelu sa Srbijom u finalu, a dve selekcije su se samo dve godine kasnije sastale i u borbi za zlato na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Upravo ove dve selekcije mnogi vide u finalu Mundobasketa u Kini, ali ko zna, možda im se putevi ukrste i ranije. Ipak, nema sumnje da su SAD i Srbija glavni favoriti za krunu.

Naša selekcija kao samostalna država ima jedno srebro, to osvojeno u Madridu pre pet godina, ali ako smo već naslednici svega i svačega lošeg iz Jugoslavije, što onda ne bismo bili naslednici i onog lepog i dobrog, a to je pet titula prvaka sveta do 2006. godine. Samim tim u Kini bismo mogli da gledamo borbu Srbije i SAD za prevlast po broju osvojenih zlatnihm medalja na najvećoj košarkaškoj svetskoj smotri.

HotSport vam danas predstavlja sve grupe na predstojećem Mundobasketu koje startuje sutra od 09.30 baš utakmicom Srbije protiv Angole.

GRUPA A – Kinezi se uzdaju u publiku, Poljaci u ‘naturalizovane’ Amerikance

Ruku na srce, da u ovoj grupi nema domaćina Kine, verujemo da bi prošla potpuno nezapaženo. Grupu A čini Kina, a uz nju i zemlje koje baš nisu poznate po košarci – Poljska, Venecuela i Obala Slonovače. Pored Kineza, gotovo je izvesno da ostali timovi neće imati pravu podršku sa tribina.

Poljska je najbolje rangirana reprezentacija u grupi. U kvalifikacijama su uspeli da u grupi J u odlučujućem meču savladaju Hrvatsku sa 77:69. Taj poraz koštao je Hrvate plasmana na Svetski kup.

Sa klupe ih predvodi Amerikanac Majk Tejlor. Kapiten je Mateuš Ponitka koji je karijeru gradio u rodnoj Poljskoj, a nastupao je i u Turskoj, Španiji i Rusiji. Poljaci računaju na iskustvo Ej Džej Slotera. Naturalizovani Amerikanac važi za udarnu iglu u napadu.

FOTO: YouTube

Kinezi se uzdaju u domaću snagu, ali i publiku. Uz Poljake, očekuje se da zauzmu jedno od prva dva mesta. Projektovana petorka domaćina je Žu Kui, Ji Jianlian, Đai Čaučuan, Žao Rui, Guo Ailun. Igrači na unutrašnjim pozicijama Kui i Ji imaju iskustva igranja u NBA ligi. Kui je Prethodne godine nastupao u Hjuston Roketsima, radi se o odličnom defanzivcu koji je najbolji bloker, kao i među boljim defanzivnim igračima lige. Tridesetjednogodišnji Ji je nastupao u Milvokiju, Nju Džersiju, Vašingtonu i Dalas Maveriksima. Njih dvojica biće nosioci igre kineske reprezentacije.

Venecuelu sa klupe predvodi argentinski stručnjak, Fernando Duro. Ekipa je sačinjena od lokalnih košarkaša, a tek nekoliko njih igra u Argentini. Gregori Vargas nosi dres Makabi Haife i važi za zvezdu tima. Samo u slučaju većeg iznenađenja mogu da se nadaju plasmanu u nastavak takmičenja.

Apsolutni autsajder u grupi A jeste Obala Slonovače. Afrički predstavnik nalazi se tek na 64. mestu FIBA rang liste. Čeka ih težak zadatak jer u prvom meču idu na megdan domaćinu. Treba uzeti u obzir da su poslednja tri međusobna duela ubedljivo dobijali Kinezi.

 

GRUPA B – Rusi oslabljeni, ali glavni favoriti

U grupi B nalaze se Rusija, Argentina, Južna Koreja i Nigerija. Armejci i Gaučosi nekada su važili za košarkaške velesile, ali se vremena menjaju. Ipak, biće zanimljivo videti koliko mogu Rusi i Argentinci.

Rusija je bila jedan od favorita iz senke, ali je usled nekoliko otkaza šansa znatno spala. Ipak, to ne znači da ne mogu da se nadaju nekom iznenađenju. Treba pomenuti da su Rusi put Kine krenuli bez Alekseja Šveda, plejmejkera Dmitrija Kostova i Dmitrija Kulagina. Tokom priprema otpao je i Timofej Mozgov, a potom i drugi centar Džoel Bolomboj.

Argentici se nadaju da će kapiten Luis Skola doneti prevagu. Nekadašnji košarkaš Hjustona, Finiksa, Indijane, Bruklina i Toronta trenutno nastupa u Kini, nosi dres Šangaj Šarksa, tako da će se osećati kao na domaćem terenu. Košarkaši Argentine prevashodno nastupaju u Španiji.

Nigerija ima kvaliteta pod košem, predvodi ih Al Faruk Aminu, a pored zvezde Orlando Medžika, tu je i Metu Čimeci koji nastupa za San Antonio. Tu je i nekadašnji centar Milvokija Ekpe Judo, koji trenutno nastupa za Peking. Judo i Metu će zadavati dosta muka protivnicima, tako da nije isključeno da preotmu mesto Argentincima ili oslabljenim Rusima u drugoj rundi takmičenja.

Do sada svaki put kada je uspela da se kvalifikuje Južna Korea, završavali su ispod desetog mesta, a poslednji put u Španiji na 23. mestu. Reprezentacija je sačinjena od igrača koji nastupaju u koreankom prvenstvu, tako da nemaju kapaciteta da ove sezone nešto promene. 

 

GRUPA C – Španija će sa pola snage dočekati Srbiju

Ako se za neku grupu na Mundobasketu može reći da će biti ultra dosadna onda je to ova. U njoj je Španija, pa tri mesta prazno, pa svi ostali.

Četa Serđa Skariola je apsolutni favorit u mečevima sa selekcijama Portorika, Irana i Tunisa. Dobra stvar u celoj priči je što se ova grupa u drugoj fazi takmičenja ukršta sa našom.

Španci nisu u Kinu stigli u najjačem sastavu. Fale veteran Pau Gasol, Serž Ibaka, Nikola Mirotić i Ćaćo Rodrigez, ali su tu NBA igrači Mark Gasol, Riki Rubio i braća Ernangomez uz evropske vedete Serhija Ljulja i Rudija Fernandeza. Sigurno uz SAD, Srbiju, Australiju i Grčku jedan od favorita u borbi za medalje.

FOTO: YouTube

Drugi favorit grupe je Portoriko, više zbog tradicije nego kvaliteta. Bez prve zvezde Džej-Džej Baree iz Dalas Maveriksa, sa malo poznatim imenima, većinom iz ništa previše razvijene meksičke lige. Za Špance, a kasnije i verovatno naš tim, predstavljaće samo jači trening.

Iran je tim koji bi samo u slučaju očajnog dana Portorikanaca mogao da se nada nečemu. Gledali smo ih u kvalifikacijama, dolaze bez NBA i evropskih igrača. Uzdaju se uglavnom na snažnog centra Hameda Hadadija i pleja  ‘klasicnog pucača’ Mohameda Jamšidijafarabadija.

Tunis je sigurno najmanje košarkasko ime u ovoj grupi, ali ne bez šansi da se nađe u drugoj rundi. To će najviše zavisiti od šutera Amerikanca Majkla Rola i novog centra Dalas Maveriksa Salaha Mežrija. Ipak, preslabo za nešto više od druge faze i recimo dvocifrenih poraza od Srbije i Italije.

GRUPA D – Srbija ima tim za krunu, neugodni Italijani i simpatični Filipinci

Uz grupu u kojoj su Australija, Litvanija, Kanada i Senegal možda i najjača grupa prve faze Svetskog prvenstva. Nema sumnje da je Srbija prvi favorit grupe, po FIBA drugi favorit posle SAD za osvajanje krune.

‘Orlovi’ su u Kinu stigli u možda i najjačem timu. Fale povređeni Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević, dok su ovog leta na ‘pauzi’ Nemanja Nedović i Nikola Kalinić. Sa najboljim centrom sveta Nikolom Jokićem, te NBA igračima Bogdanom Bogdanovićem, Nemanjom Bjelicom i Bobanom Marjanovićem, Srbija je sigurno uz SAD, Australiju, Španiju, Francusku i Litvaniju kandidat za najviši plasman.

kosarkas reprezentacije Srbije na prijateljskoj utakmici protiv Litvanije u Stark Beogradskoj areni, Beograd 10.08.2019. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija, Litvanija, Prijateljska utakmica

U grupi bi problem mogla da nam napravi samo Italija. Dva puta smo slavili protiv ‘azura’ u pripremnom periodu, ali se ekipa sa Markom Belinelijem, Danilom Galinarijem, Džefom Bruskom, Danijelom Heketom i Luiđijem Datomeom nikada ne sme potceniti. Italijane vidimo u drugoj fazi, a videćemo imaju li snage za više.

Filipini su veoma simpatična ekipa. Dolaze iz razvijene domaće lige, ali… Pod koševima protiv Srbije i Italije nemaju šta da traže. Centri Filipinaca imaju visinu, ali su tehnički veoma neuki i u duelima sa Bobanom Marjanovićem, Nikolom Milutinovim, Mirosavom Raduljicom i Nikolom Jokićem nemaju šta da traže. Opasni su šuteri za tri poena i nema sumnje da će imati od 25 do 30 pokušaja tokom jednog meča. Najprecizniji je svakako košarkaš TNT Katropa Rodžer Pogoj koji u domaćoj ligi zna da veže i do deset pogodaka za tri poena. Naravno, sada će se suočiti sa dosta jačom odbranom. Pored Pogoja izdvojili bismo još Kifera Ravenu, Marka Baroka, Hajmera Pereza i Huana Fajarda.

Angola je apsolutni autsajder grupe. Dovoljno je reći da šest od 12 igrača nema klub. Prvi rival Srbije nema šta da traži na Mundobasketu i u Kini je ‘turistički’. Najpoznatiji igrači selekcije sa ‘crnog kontinenta’ su Janik Moreira, Olimpio Ćiprijano, Amerikanac Redži Mur i Karlos Moraiš.

 

GRUPA E – Česi i Turci prvi izazivaju Amerikance

Uz srpsku grupu, grupa E jedna je od najzanimljivijih na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu. Ne toliko zbog toga što u njoj nastupaju Amerikanci, već što će ‘jenkiji’ biti dosta oslabljeni, tako da će biti zanimljivo videti koliko može četa Grega Popoviča. No, krenimo redom.

Skoti Vilbekin, Čedi Osman, Ersan Iljasova i Semih Erden činiće udarnu iglu turske reprezentacije. Naturalizovani Vilbekin će uz Ilijasovu predvoditi ekipu koja ima kvalitet da u najmanju ruku završi na drugom mestu.

Planove bi mogli da im pokvare Česi, Partik Auda i Tomaš Satoranski predvode tim koji je prevashodno sačinjen od igrača koji nastupaju u domaćem prvenstvu.

Recimo to ovako, Amerikanci više osvojenih titula imaju na klupi, nego među igračima tima. Prvi trener je Greg Popovič, a njegov pomoćnih Stiv Ker. Do sada je nezapamćeno da neka reprezentacija dobije toliko otkaza koliko je dobila Amerika. Listu čine velike zvezde poput Entoni Dejvisa, Lebrona Džejmsa, Džejmsa Hardena i mnogih drugih.

Ipak, uspeli su nekako da sastave tim Amerikanci, a ni ovakav nije za ‘bacanje’. Prvi favorit za prolazak grupe, a kasnije i osvajanje titule, jeste Amerika čak i uovakvom sastavu. Predvodnik generacije biće Kemba Voker i Donovan Mičel. Atletski jak tim sa dosta igrača koji mogu da prete spolja, ali i unutar reketa.

Iako Japan ima dvojicu NBA košarkaša, oni u svojim timovima ne prave razliku. Reč je o Juti Vatanabeu, koji nastupa za Memfis i Hačimura Ruiu. Ostali igrači igraju u japanskim klubovima i malo je verovatno da će uspeti da naprave neko iznenađenje u, za njih, ‘grupi smrti’.

 

GRUPA F – Svi zaziru od ‘grčke zveri’, a trebalo bi i od Vučevića

Jedna od najujednačenijih grupa na ovogodišnjem Svetskom kupu, jer nijedna reprezentacija neće unapred imati sigurnu poziciju ili pobedu. Grčka svakako prednjači, jer u svojim redovima ima MVP-ja NBA lige, ali i dosta mana. To će pokušati da iskoriste Crnogorci predvođenjim Nikolom Vučevićem, kao i Brazilci na čijoj klupi sedi Aco Petrović.

Janis Adetokumbo. Ime koje je verovatno najzvučnije u Kini i u koga se Grci kunu ovog leta. Čak je bilo navijača koji su ostavljali trudnu ženu da bi njega gledali u Atini. I zaista će gotovo sve ekipe morati svoju odbranu da menjaju u potpunosti kada on bude sa druge strane. Ali nije jedini od koga preti opasnost.

Nik Kalates sjajno diktira igru ‘helena’, igrač je koji voli da ima loptu u rukama, ali na terenu je samo jedna… Papajanis će čuvati obruče, a još uvek se čeka Kostas Slukas koji je otišao u Kinu, ali nije sigurno kada će i koliko moći da pomogne svojoj reprezentaciji. U svakom slučaju, najveći su favoriti za prvo mesto u ovoj grupi.

Prvi ‘izazivači’ biće Crnogorci, koji u timu imaju veliku zvezdu Nikolu Vučevića, najboljeg igrača Orlando Medžika. Tu su još Bojan Dubljević, krilni centar Valensije, braća Šehović, Milko Bjelica i kao organizator igre Derik Nidam. Videćemo koliko će uspeti da ga ‘smiri’ i ‘kanališe’ u pravom smeru selektor Zvezdan Mitrović, ali bi naše komšije mogle da odskoče u Kini, svakako imaju kalibra za to.

Brazilci su na prošlom šampionatu u Madridu, sećamo se, najpre dobili Srbiju, a onda bili razmontirani u četvrtfinalu od strane ‘orlova’. Ovog puta stižu bez Nenea Ilarija, sa starim i proverenim snagama: Andersonom Varežaom, Leandrom Barbosom i Marselinjom Uertasom. Sa klupe ih predvodi čuveni Aco Petrović, koji sa Bosnom i Hrvatskom nije imao puno uspeha. Brazil i Crna Gora bi trebalo da se bore za mesto u sledećoj rundi.

FOTO: YouTube

Novi Zeland je ranijih godina uspevao da čini čuda i velika iznenađenja, još 2002. godine u Indijanapolisu su u polufinalu bili blizu izbacivanja Jugoslavije. Međutim, ove godine igraju prilično ‘divlju’ košarku, gotovo bez odbrane, sa ‘run and gun’ stilom. Na pripremama su umeli da prime i po 120 poena. Da je tu Stiven Adams, mogli bi da se nadaju nečemu, ovako, braća Vebster forsiraju drugačiji stil i to će im teško doneti uspeh u Kini.

GRUPA G –Šruder i ‘panceri’ prete Francuzima

Čini se da je ovde sve unapred rešeno, a pitanje je samo kako će se Francuska i Nemačka rasporediti na prva dva mesta. ‘Trikolori’ stižu sa velikim problemima na poziciji ‘jedan’, a upravo odatle će Nemačka najviše pretiti i pokušati da napravi iznenađenje.

Puno muka imao je Vensan Kole prilikom sastavljanja tima. Najviše zbog pozicije plejmejkera gde je zbog povrede otpao Tomas Ertel, a kao prva opcija ostao mu je 178 centimetara visoki Endrju Albisi?! Pretanko… Vođe će svakako biti Nando de Kolo, Even Furnije i Nikola Batum na bekovskim, odnosno, gorostasni Rudi Gober na centarskoj poziciji.

Srbija je nedavno dobila Francusku u ‘generalnoj probi’, a novi duel mogle bi te dve selekcije da imaju u polufinalu. Međutim, sve bi moglo da se okrene za ‘galske petlove’ ukoliko kiksnu u prvom kolu protiv Nemačke. A nije nemoguće.

‘Panceri’ su ponovo doveli ozbiljan tim, na čelu sa NBA plejmejkerom Denisom Šruderom. ‘Fleka’ će, ovog puta, imati značajnu podršku u vidu Danijela Taisa, Johanesa Vojtmana, Maksimilijana Klebera… U rosteru je još nekoliko vrlo dobrih igrača iz evropskih liga, koji će rasteretiti Šrudera i, možda, ugroziti već viđeno prvo mesto Francuske.

Prva asocijacija na košarku iz Dominikanske republike je Al Horford, as Boston Seltiksa,, ali njega neće biti na ovom prvenstvu. Predvodnici ove generacije biće Eulis Baez, košarkaš Gran Kanarije i Ronald Roberts iz Šalona. Verovatno će stići do trećeg mesta, ali će im to biti limit kojim će se i sami zadovoljiti.

Jordan je još jedna selekcija koja je na prvenstvu, više da bi popunila broj jer se po prvi put Mundobasket igra sa 32 reprezentacije, nego što bi ikome mogli da priprete. Čak ni na sajtu FIBA nema njihovog rostera, nadamo se da neće ‘zaboraviti’ da pošalju spisak pre početka turnira.

GRUPA H – Činilo se da će ovo biti ‘grupa smrti’, ali…

Kada je obavljen žreb za ovogodišnji Svetski kup svi su mislili da će ovo biti ‘grupa smrti’. Međutim, kako je pripremni period odmicao, a evo došli smo do početka takmičenja, jasno je da je Litvanija glavni favorit.

Litvanci su dva puta bili nadomak pobede protiv Srbije, ali su završili sa dva tesna poraza u Beogradu i Kaunasu. Formu nisu preterano mnogo podigli, ali bi iz ove grupe trebalo da izađu sa maksimalnim brojem bodova. Prva zvezda je NBA centar Jonas Valančijunas i oko njega se sve vrti, ali velikog udela u igri imaju i Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis, Marijus Grigonis i plej Mantas Kalnietis.

Tu je i Jonas Mačijulis u 35. godini i kada se sve sabere i oduzme, imaju kalibra da izađu uspešno iz ove grupe, verovatno i iz sledeće, nakon čega će sve zavisiti od žreba i ukrštanja u nokaut fazi. Košarkaška nacija koja uvek može da dogura daleko.

Australija je nedavno dobila Amerikance i najavila je velike domete. Pati Mils je raspucan, Endrju Bogut izuzetno disitribuira loptu i poentira iz reketa, pretnja su Džo Ingls i Eron Bejns, pa i Džok Lendejl i Metju Delavedova, iako dugo nije igrao ozbiljnu košarku.

Međutim, to je sve i na mnogim pozicijama su previše ‘tanki’. Puno će im faliti Džona Bolden koji je, na iznenađenje svih, odustao od nastupa posle odrađenog većeg dela priprema. Mogli bi da naprave problem mnogim selekcijama, ali i vrlo lako da se ‘raspadnu’ i brzo završe učešće.

FOTO: YouTube

Individualno, Kanada ima fantastične pojedince, ali timski… Na pripremama se pokazalo da zvezde ove selekcije još uvek moraju da rade na stvaranju timske hemije i uigravanja akcija. Nekoliko je tu NBA asova, poput Korija Džozefa i Kema Birča, ali i sjajnog plejmejkera Barselone Kevina Pengosa. Već u prvom kolu igraju protiv ‘kengura’ i to će biti njihova najvažnija utakmica za plasman dalje.

Zabavljali su se svetski mediji prethodnih nedelja pisanjima o Senegalu i činjenici da dugo nisu uspevali da pronađu selektora i značajno su kasnili sa početkom priprema. Na kraju je ‘palicu’ preuzeo Mustafa Gaj, u čijem će timu nama najinteresantniji biti košarkaš Crvene zvezde Mohamed Faje. Na prvenstvu se nalaze zasluženo, ali je jako teško očekivati da mogu da ostvare makar i jednu pobedu.

RASPORED 1. KOLA:

Subota:

Angola – Srbija 09.30
Poljska – Venecuela 10.00
Rusija – Nigerija 10.30
Iran – Portoriko 10.30
Filipini – Italija 13.30
Obala Slonovače – Lina 14.00
Argentina – Južna Koreja 14.30
Španija – Tunis 14.30

Nedelja:

Kanada – Australija 09.30
Novi Zeland – Brazil 10.00
Turska – Japan 10.30
Dominikanska Republika – Jordan 10.30
Senegal – Litvanija 13.30
Grčka – Crna Gora 14.00
Češka Republika – SAD 14.30
Francuska – Nemačka 14.30

SVI OSVAJAČI MEDALJA NA SP:

 

Tekst pripremili: Darko Noveski, Stefan Smuđa, Aleksandar Ilić

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter