Nakon iznenadne objave borda Evrolige da će od naredne sezone doći do promene formata takmičenja, odnosno načina na koji se timovi kvalifikuju, oglasila se i ABA liga.
Navijači abaligaša danas su dobili iznenadnu vest da od naredne sezone nacionalni šampionati više neće biti kvalifikacioni, a to se posebno tiče naših timova koji učestvuju u regionalnoj ligi. 

Na sajtu regionalnog takmičenja objavljena je izjava potpredsednika regionalne lige Domagoja Čavlovića.


U naredne dve godine šampion ABA lige će imati sigurno mesto eliti. Evroliga je uvela niz novina, između ostalog promenila i sistem raspodele mesta, po kome više ne postoji direktan plasman iz domaćih liga, pa tako ni iz ABA lige. Ipak, i u novom sistemu, ABA je dobila čvrste garancije da će kroz sistem raspodele tri vajld karte imati mesto u Evroligi. Na nama je sada zadatak da zajedničkim radom ligu podignemo na viši nivo, da opravdamo poverenje i izborimo se za još bolji status naših klubova –  naveo je Čavlović.

Podsetimo i na šta se odnose ključne promene u Evroligi… Dakle, 18 licenci počev od 2020. godine biće raspoređeno na potpuno drugačiji način.  U saopštenju je navedeno da će šampion ABA lige imati prednost pri dobijanju ove specijalne pozivnice, jer se u njoj ne nalazi nijedan klub sa A licencom.