Veliku polemiku u košarkaškoj javnosti u Evropi podigla je odluka Evrolige da promeni sistem takmičenja od 2020. godine.

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović se potrudio da navijačima približi novonastalu situaciju. On je u razgovoru za Sport klub poručio da odluka nije neočekivana.


– Što se tiče Crvene zvezde odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja  Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige,  nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu -počeo je Čović.

Predsednik Zvezde je potom objasnio koji je krajnji cilj Evrolige. 

– U dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava ići će se u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu. Sve to govori da Evroliga formira sistem koji će biti paralelan sistemu FIBA. Razlog za to je veoma prost – FIBA se godinama ne snalazi u vremenu i prostoru. Glavni razlozi za to su kadrovi u FIBA i organizacija FIBA, gde je FIBA Svet svela kontinentalne FIBA na kancelarije i stavila ih u potpunu finansijsku zavisnost“.

Zvezda, podvukao je Čović, nema razloga za brigu, baš kao ni njeni navijači.

– Crvena zvezda je spremna za ove promene. Mi studiozno bavimo trendovima evropske košarke. Ne mislim da je umanjen značaj ABA lige jer ne zaboravite – iz ABA lige se ide u Evroligu, kao što se iz ABA lige ide u Evrokup – zaključio je Nebojša Čović.

Foto: KK Crvena zvezda