Srpski sportisti otputovali su za Minsk, gde će se od 21. do 30. juna održati druge po redu Evropske igre.

Boje Srbije braniće 66 takmičara u 12 sportova, a među njima I basket 3×3 reprezentacija.


Marko Dugošija, Nikola Vuković i Lazar Rašić iz ekipe Zemun uz Marka Ždera iz tima Novi Sad imaće priliku da sezonu koja im je veoma dobro krenula na klupskom planu nastave i u nacionalnom timu. Basketaši će na teren već prvog dana, a rivali u grupi A će im biti Andora, Poljska i Rumunija.

Ovo takmičenje biće dobra provera za predstojeće Olimpijske igre koje su na program narednog leta, a srpski basketaši nadaju se uspehu u prestonici Belorusije.

– Ambicije su uvek iste, šampionske! Potrudićemo se da u svakom novom meču budemo bolji I kako turnir bude odmicao da podižemo nivo igre. Iako na turniru učestvuju selekcije poput Italije, Slovenije, Poljske, Litvanije i Letonije, naš cilj je da pokažemo da dolazimo iz zemlje košarke, zemlje šampiona, rekao je Marko Dugošija.

Srpski basketaši u sjajnoj atmosferi dočekuje početak Igara, posle osvojenih turnira sa klubovima.

– U Minsk putujemo u odličnom raspoloženju, pogotovo posle osvojenog čelendžera u Mongoliji, ali i uspeha Ždera sa Novim Sadom. Nastup za reprezentaciju je nešto posebno, što inspiriše i motiviše. Zbog toga sa nestrpljenjem očekujemo da istrčimo na teren i da damo sve od sebe kako bi na pravi način predstavili Srbiju na ovom takmičenju. Osećamo veliku podršku pred ove Igre i nadamo se da ćemo moći da se odužimo medaljom.

Svečana ceremonija otvaranja Evropskih igara održaće se na stadionu Dinama, a čast da nosi zastavu imaće Marko Ždero, koji će biti I kapiten basket 3×3 reprezentacije.

– Insistirali smo da Ždero bude kapiten, što zbog iskustva i znanja, tako i zbog broja titula koje ga svrstavaju u grupu najtrofejnijih basketaša na svetu. Sve nam to uliva sigurnost. Ždero će nositi zastavu na otvaranju i čast nam je što ćemo biti pored njega na svečanoj ceremoniji, zaključio je Dugošija.

Basketaši će takmičenje početi utakmicom protiv Rusije u grupi A, dok će u ovom delu turnira igrati I protiv Andore, a potom I Poljske. Ukoliko izbore plasma u eliminacionu fazu, ‘orlovi’ će na teren I drugog dana.