0
AdmiralBet ABA Liga

Kosarka ABA League season 2015-2016 Crvena Zvezda v MZT Skoplje Uros Lukovic (L) and Marko Lukovic Beograd, 02.01.2016. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

‘BRATSKA’ ABA LIGA: Takmičenje koje može da se podiči velikim brojem braće u timovima

Objavljeno: 27.05.19 u 16:54

U današnjem sportu postoji dosta zanimljivih primera gde su rođena braća igrala zajedno, ali i onih drugih gde su nastupali jedan protiv drugog.

To nije mimoišlo ni košarkaše sa ovih prostora koji su sa velikim uspehom nastupali ili još nastupaju u ABA ligi, najkvalitetnijem regionalnom sportskom takmičenju. Čak sedmorica braće su igrali zajedno u istom klubu, ili su bili ljuti rivali na parketu.

Za Budućnost su nastupali Sead i Suad Šehović, za Zadar Ivan i Marko Ramljak, dok su u MZT-u zajedno igrali Uroš i Marko Luković, a kuriozitet su braća Aranitović. Petar je igrao za Partizan, dok je Aleksandar branio boje najvećeg rivala Crvene zvezde, a upravo je on 2017. godine prešao u redove crno-belih. Pored navedenih, treba istaći Uroša i Vladimira Lučića, prvi je u ABA ligi branio boje Radničkog, Krke i MZT-a, dok je Vladimir sve vreme nosio dres crno-belih. Ognjen i Nemanja Jaramaz su takođe menjali klubove. Interesantno je da su obojica igrali za Partizan i Megu, ali nikad nisu igrali zajedno. Tu su i Slovenci Erazem i Domen Lorbek, članovi ljubljanske Olimpije, a ne treba zaboraviti ni Marija i Antu Delaša.

Uroš Luković ističe da mu je čudno kad igra protiv Marka i da uvek ima nekih bockanja kad se završi duel.

– Kad smo igrali zajedno u nekom klubu, to je nekako bilo i ok. Navikneš se na to, trenirate, i tu nema ništa čudno. Ali mnogo interesantnije je kada igrate jedan protiv drugog. Nas dvojica smo dosta puta bili na suprotnim stranama, i tada jedan drugog “prozivamo”. Naravno u to se uključe i roditelji, pa jedan navija za mene, a drugi za brata. I tako se menjaju. To nadmudrivanje traje kratko, posle sve po starom. Čak smo i ove sezone igrali jedan protiv drugog, mi smo gostovali Igokei – istakao je Uroš Luković.

Bez dileme najveća zvezda među braćama je Erazem Lorbek koji je imao blistavu karijeru nastupajući za Fortitudo, Malagu, CSKA, Beneton, ali najveću karijeru je ostvario u Barseloni za koju je igrao čak pet sezona. Tu je i Vladimir Lučić, koji sa velikim uspehom nastupao za Partizan, kao i Bajern iz Minhena, gde je već nekoliko godina jedan od najboljih igrača nemačke ekipe.

Najpoznatija braća košarkaši na Starom kontinentu danas su verovatno Pau i Mark Gasol, dok španci mogu da se podiče i tandemima Alonfso i Felipe Rejes, Vili i Huanćo Ernangomez. Letonci imaju Dairisa i Davisa Bertransa, Rusi Mihaila i Dimitra Kulagina, Slovenci Gorana i Zorana Dragića, a Grci braću Adetokumbo

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter