1
AdmiralBet ABA Liga

HS ANALIZA – ‘PITANJE OD MILION DOLARA’: Kako za dva dana naći zamenu za Perperoglua? (FOTO)

Objavljeno: 16.04.19 u 14:10

Crvena zvezda će u trećem meču finalne serije ABA lige u sredu od 19 časova gostovati Budućnosti, a pred Milanom Tomićem je možda i najdelikatniji zadatak ove sezone – kako do sutra pronaći zamenu za Stratosa Perperoglua?

No, pre nego što pređemo na konkretne mogućnosti, prvo moramo da prođemo kroz ono što je Perperoglu donosio igri Crvene zvezde.

Grk je u finalnoj seriji na dva meča ubacio ukupno 24 poena (sedam u prvoj, 17 u drugoj utakmici), uz tri skoka, te po jednu asistenciju, ukradenu, izgubljenu loptu, iznuđen faul i jedan napravljen, ali je njegov doprinos gledano kroz prizmu stvari koje statistika ne pokazuje bez konkurencije najveći u čitavom timu Milana Tomića. Jednostavno, Perperoglu je služio kao prava Tomićeva produžena ruka, general na parketu i košarkaš koji je neretko ove sezone kada je bilo neophodno preuzimao odgovornost i hladnokrvno rešavao situacije u korist svoje ekipe.

FOTO: STARSPORT

Upravo zato njegovo odsustvo moglo bi da se oseti znatno više u odnosu na odsustvo Džoa Reglenda. Tomić je uspeo da Reglendov izostanak nadomesti kroz Dejana Davidovca Filipa Čovića, pa se postavlja pitanje – ko bi mogao da bude Zvezdin „kec iz rukava“ u nastavku serije protiv aktuelnog vladara Jadrana na poziciji tri?

Kej Si Rivers

FOTO: STARSPORT

Iako tiho, Rivers je protiv Budućnosti ubacio tek poen manje od Perperoglua (sedam u prvoj, 16 u drugoj utakmici), uhvatio je tek jednu loptu ali je zabeležio i sedam asistencija, dve ukradene, jednu izgubljenu loptu za prosečno nešto manje od 16 minuta na parketu. Iako nije oduševio od dolaska na Mali Kalemegdan, Rivers svakako jeste košarkaš koji u svom arsenalu poseduje dovoljno kvaliteta da Perperogluov izostanak „zamaskira“ u meri neophodnoj kako bi crveno-beli u naredne tri utakmice ostvarili bar jednu pobedu. Pogotovo jer i Riversa krasi osobina košarkaša koji izuzetno voli loptu u rukama.

Marko Kešelj

FOTO STARSPORT

Kešelj je poslednji put nastupio u 19. kolu protiv Mornara koji je odigran 9. februara. Bivši košarkaš Olimpijakosa bi mogao da dobije ulogu koju je Rivers imao u prethodna dva duela, mada je veliko pitanje da li je Tomić spreman da rizikuje i osloni se ka igrača koji je već duže van takmičarskog ritma. Ipak, ne bi bilo toliko iznenađenje ukoliko bi se našao među 12 košarkaša koji će sedeti na klupi dvorane „Morača“ u opremi za utakmicu.

Dejan Davidovac

FOTO: STARSPORT

Iako malo verovatno, pogotovo zato što Reglend nije spreman, a s obzirom na to da je Davidovac uz Čovića gotovo perfektno odradio organizaciju igre Crvene zvezde, ali bi upravo Davidovac mogao da predstavlja još jedno rešenje na pozicji tri. Gledano, žarkonski rečeno, košarkaški „skilset“, Davidovac je možda i najpribližniji Perperogluu. Ipak, Zrenjaninca u dresu Zvezde verovatnije očekuje uloga koju je imao u dosadašnjem toku finalne serije, a u kojoj je, uostalom, i pružio najbolje partije. 

Ognjen Dobrić

FOTO: STARSPORT

Nebrojeno puta do sada Dobrić je pogađao važne trojke, pokazao je da mu ruka ne drhti kada je važno. Izborio se u finišu sezone za ozbiljnu ulogu u rotaciji, a ono što je fascinantno jeste podatak da u finalnoj seriji još uvek nema promašaj iz igre! Ukupno je za dva šutirao 7/7, za tri 2/2, dok je od pet slobodnih bacanja pogodio četiri.

Ko od njih četvorice?

Već smo naveli da je teško očekivati da će Davidovac biti prebačen sa pozicije jedan na krilo, pogotovo jer bi u tom slučaju teret pao na pleća Filipa Čovića Nemanje Nenadića, dok je mogućnost da Marko Kešelj dobije ozbiljniju ulogu od potencijalnih nekoliko minuta izuzetno niska.

Najizvesniji scenario jeste da najveću odgovornost na poziciji tri preuzme Kej Si Rivers, uz podršku Ognjena Dobrića i kapitena Branka Lazića, od kog se očekuje da pre svega u odbrani bude „sidro“ tima. To bi ujedno značilo i da će se Tomić na ovom meču osloniti na deset igrača:

FOTO: STARSPORT

Filip Čović, Dejan Davidovac, Mohamed Faje, Branko Lazić, Bili Beron, Ognjen Dobrić, Majkl Odžo, Maik Cirbes, Kej Si Rivers, Boriša Simanić

Kada su u pitanju preostala dva mesta, s obzirom na to da Džo Reglend neće biti u sastavu na klupi će se naći Nemanja Nenadić, dok bi ono nastalo povredom Perperoglua moglo da pripadne Marku Kešelju, ukoliko Tomić odluči da zadrži istu fizionomiju tima, ili Dušanu Ristiću, mladom centru koji bi mogao da pomogne kao još jedna opcija na poziciji pet.

0
0

1 Komentara

  1. Imate loše pretpostavke. Stratosa menja Radanov kao jedini preostali spoljnji igrač sa klupe. Igrao je protiv future u prvoj utakmici i počistio neke faktore sa terena. Šta će Tomiću Kešelj da proba šut pa ako pogodi ok. Bitniji je igrač rotacije na spoljnjim pozicijama a Radanov bi mogao da iskoristi svoju priliku i pokaže kakav je talenat u njemu. Uostalom mi svi znamo da je veliki talenat koji samo treba da eksplodira ako mu se pruži prilika. Ovo je ta prilika.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter