3
Košarka

KOŠARKAŠKI VREMEPLOV: Kako je Vujoševićeva Zvezda napustila Niš, zašto je Danilović obukao pogrešan dres i šta se desilo sa peharom?

Objavljeno: 19.02.19 u 12:10

Duško Vujošević vodio je  decenijske ratove protiv Crvene zvezde, ali jedan kratak period bio je takođe trener Crvene zvezde. Kup u Nišu doneo je mnoge anegdote i zanimljivosti, neke od njih vam donosimo u tekstu ispod.

Crvena zvezda poražena je od Partizana u neverovatnoj triler završnici o kojoj će se još mnogo dugo govoriti u srpskoj, ali i javnosti regiona. Košarkaši Zvezde nakon meča odbili su da prime srebrne medalje, već su se povukli u svlačionicu i nakon meča vanrednu konferenciju za medije održali u hotelu.

Najtrofejniji trener u istoriji Partizana Duško Vujošević u izjavi beogradskim medijima govorio je o detalju iz 2015. godine, kada je Partizan posle dugo vremena izgubio dominaciju u srpskoj košarci, naterao svoje igrače da pred punim ‘Pionirom’ i zvezdašima aplaudira igračima Crvene zvezde na osvojenoj titulu.

– Ne sećam se dobrog tog finala. Ali, prosto. Onaj ko izgubi teba da ima snage da to podnese. Mislim da je sasvim normalno i sportski da ekipa bez obzira na rezultat ostane i primi medalju koju je osvojila. Zato sam to i uradio tada – poručio je Vujošević.

U nastavku teksta vratićemo se malo u prošlost, kada je Duško Vujošević jedan kratak period prešao u ekipu Crvene zvezde. Nakon što je Moka Slavnić napustio Zvezdu, a na klupu Partizana došao Željko Obradović, Vujošević je odlučio da se oproba i na ‘Malom Kalemegdanu’. Na završnici kupa SR Jugoslavije 1992, igrom slučaja, takođe odigranom u Nišu. Vujoševićeva Zvezda igrala je protiv Bosne. Partizan, koji je samo desetak dana kasnije igrao na F4 Evrolige u Turskoj, igrao je protiv Rabotničkog

Potajnu nadu Nišlija da će u svom gradu prvi put gledati “derbi” razbila je ekipa Bosne pobedom nad Crvenom zvezdom u polufinalu. Boban Janković je postigao 40 poena, dok je Nebojša Ilić dao 36, ali je i to bilo premalo da Crvena zvezda, koju je sa klupe predvodio Duško Vujošević, pobedi ekipu Bosne. Sarajlije su slavile sa 106:101. Na drugoj strani, Partizan je očekivano lako izašao na kraj sa skopskim Rabotničkim rezultatom 91:78. U borbi za trofej crno-beli nisu dozvolili iznenađenje. Savladali su sarajevske “studente” sa ubedljivih 105:79.

U Nišu je predviđeno da se odigra i meč za treće mesto, ali crveno-beli to nisu želeli. Naime, nakon poraza u polufinalu Vujošević je pokupio igrače, napustio hotel ‘Ambasador’ u kome su bili smešteni učesnici turnira i vratio se za Beograd. Već od naredne godine meč za treće mesto prestao je da se igra. 

Ta sezona bila je puna kurioziteta, jedan od njih je i da je prelazni pehar ostao u vitrinama Jugoplastike koja ga nije poslala za Niš, te su organizatori dva dana pred turnir napravili novi pehar u fabrici stakla u Prokuplju. Košarkaši Bosne stigli su vojnim avionom dva sata pred polufinale.

Jedna od anegdota dolazi i iz redova osvajača kupa. Crno-beli su se za ovaj meč spremali u hotelu ‘Ambasador’, svi košarkaši obukli su belu opremu, a samo je Saša Danilović na megdan Bosni došao u crnoj. Ekonom Partizana Nikola Tomašević je ekspresno otišao do hotela i ‘rešio’ problem.

Saša Danilović je te večeri Bosni ubacio 26 poena i bio najbolji na terenu. Dok je niška publika mogla da gleda igrače koji su samo nedelju dana kasnije osvojili titulu prvaka Evrope. 

(Foto: Sport)

0
0

3 Komentara

  1. A hala Čair u to vreme nije imala zglobne obruče, pa su za potrebe finalnog turnira pozajmljeni od gimnazija „Bora Stanković“ i „Svetozar Marković“, čiji su učenici to kupili za potrebe škola sopstvenim novcem…Kako nisu bili ažurni u vraćanju istih, morali su vlasnici sami da ih otmu iz hale.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter