1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

KRK: Zvezda izbegla katastrofu, Dinamik podlegao pritisku – crveno-beli u polufinalu! (FOTO)

Objavljeno: 15.02.19 u 21:22

Košarkaši Crvene zvezde posle preokreta i velikog mučenja uspeli su da savladaju sjajni Dinamik i plasiraju se u polufinale Kupa Radivoja Koraća – 75:70.

Crvena zvezda, koja će na završnom turniru nastupiti bez Majkla Odža, Mohameda Fajea, kao i Kej Si Riversa, na ovom meču konačno je mogla da računa na kapitena Branka Lazića.

Četa Milana Tomića je utakmicu otvorila konfuznim napadom, tačnije nesporazumom Maika Cirbesa i Bilija Berona, Dinamik je sa druge strane prve poene postigao preko Glišića.

Uzvratio je Reglend trojkom nakon promašaja Berona i skoka Cirbesa u napadu, ali je u narednom napadu Dinamika napravio faul nad Glišićem tokom kog je košarkaš Dinamika pogodio koš, pa je Dinamik stigao do novog vođstva, a na Glišića se nadovezao Petar Rakićević, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, svojom prvom trojkom na utakmici, da bi Glišić novim poenima doneo prednost 9:5, a posle nekoliko propuštenih prilka da se poentira na obe strane Veslać je jednu kontru okončao polaganjem, pa je trener Zvezde Milan Tomić već posle četiri minuta igre morao da zatraži tajm-aut.

FOTO: STARSPORT

Urodio je minut odmora plodom pošto je Beron pogodio trojku, ali je Danilo Ostojić uzvratio na isti način već u sledećem napadu, a na „+8“ povećao je Ostojić.

Dvojkom Bilija Berona Zvezda je stigla do svog 10. poena na meču, a prva četvrtina okončana je rezultatom 19:13, pošto su obe ekipe pogodile po još jednu trojku – Vulikić za 19:10, a Davidovac za 19:13.

Upravo košem Davidovca sa linije za slobodna bacanja Zvezda je smanjila na 19:14, Dinamik je preko Savkovića došao do sedam poena viška. Mogao je Stratos Perperoglu da smanji, ali nije pogodio zicer, što je Rakićević kaznio za „+9“.

Konačno je Zvezbda postigla koš iz igre u drugoj četvrtini nakon što se Dušan Risitć lepo snašao ispod koša Dinamika, a posle greške u pasu Jankovića Dobrić je ostao sam na šutu za tri poena i primakao svoj tim na „-4“, 23:19.

FOTO: STARSPORT

Nastavio je Milan Tomić da traži dobitnu petorku, pa je Marka Kešelja na poziciji četiri zamenio Perperoglu, a Zvezda je dodatno prišla Dinamiku nakon faula Ostojića nad Ristićem i pogođenog jednog slobodnog bacanja centra crveno-belih.

Seriju Zvezde prekinuo je Glišić svojim osmim poenom na meču, ali su crveno-beli uspeli da se približe na samo dva poena minusa zahvaljujući pogocima Davidovca i Cirbesa sa linije penala.

No, uzvratio je Rakićević nakon skoka u napadu i odveo Dinamik na „+5“. Očajno je Zvezda šutirala, tek sedam pogodaka od 27 pokušaja, sa druge strane Dinamik je pogodio šest pokušaja više, te je trojkom Đerića razlika ponovo porasla na osam poena. 

Dinamik je do kraja poluvremena uspeo da tu prednost poveća na 12 poena preko Beslaća, da bi konačnih 39:30 posle prvih 20 minuta postavio Ognjen Dobrić pogođenom trojkom.

Nije Zvezda preterano bolje ušla u drugo poluvreme, promašili su nekoliko prilika da smanje razliku, dok je sa druge strane Glišić nastavio da briljira, pogodio je prvo trojku, pa zatim i koš pod faulom, ali nije pogodio i dodatno slobodno bacanje.

FOTO: STARSPORT

Sa druge strane Boriša Simanić je vezao dve trojke, ali je Glišić nastavio sa izuzetnom partijom pogodivši prvo polaganje, a potom i trojku na asistenciju Kutlešića za u tom momentu maksimalnih „+13“ u korist Dinamika, pa je Milan Tomić ponovo morao da zatraži tajm-aut.

Pokušao je Tomić nižom petorkom sa Borišom Simanićem na poziciji centra da malo ubrza igru, što je rezultiralo dobrom sekvencom Davidovca koji je vezao pet poena i primakao Zvezdu na osam poena minusa, 51:43.

Agresivna odbrana crveno-belih urodila je plodom pošto su se igrači Milana Tomića odbranili, a najlepši trenutak na meču videli smo posle Kutlešićeve „krađe“ lopte Davidovcu i kontre Dinamika, kada je Dobrić sa leđa blokirao Glišića.

Nije Zvezda uspela da iskoristi taj trenutak, Davidovac je promašio trojku, pa je Dinamik preko Savkovića ponovo došao do deset poena viška. Posle poena Berona uspeli su crveno-beli da se odbrane, ali je pokušaj Reglenda da uposli Simanića osujećen, a Vulikić trojkom preko ruke, a potom i pogođenom dvojkom Dinamiku vratio prednost od 13 poena na ulasku u poslednji minut treće četvrtine.

Nadu Zvezde da može do preokreta u životu održao je Simanić trojkom, pa je Dinamik u poslednjih deset minuta ušao sa 58:48. 

Još jedan primer opšte konfuzije u redovima Zvezde viđen je na samom početku poslednje četvrtine, kada je Cirbes poslao neshvatljivo lošu loptu ka Beronu. Ipak, snašao se Zvezdin Amerikanac, dobro je reagovao i Perperoglu, da bi u nastavku akcije Beron pogodio trojku u primakao Zvezdu na minus od sedam poena.

FOTO: STARSPORT

Usledio je nešto duži napad crveno-belih posle dobre odbrane, dva promašena pokušaja za tri poena Berona, dva skoka u napadu Cirbesa, i prilazak na „-5“ posle prodora Čovića, a trojkom Dobrića prišli su igrači Zvezde na dva poena zaostatka.

Seriju je prekinuo Beslać sa linije za slobodna bacanja. Sa istog mesta Maik Cirbes je, nakon skoka u napadu, bio polovičan, pa je na 6:45 rezultat glasio 60:57 u korist Dinamika.

Promašaj Đerića, skok Kešelja i faul Rakićevića poslali su Filipa Čovića na liniju za slobodna bacanja, odakle je i on poput Cirbesa bio polovičan, ali je „grešku“ ispravio sjajnom odbranom, ukradenom loptom Rakićeviću, a iz tog napada crveno-beli su moglo do izjednačenja, no Maik Cirbes nije iskoristio zicer posle pasa Čovića. Novu priliku ekipi sa Malog Kalemegdana doneo je Beron iznudivši faul u napadu, ali Čović nije uspeo da pogodi trojku. 

Na njegovu nesreću jeste Kutlešić sa druge strane, pa je u završnih pet minuta Dinamik ušao sa pet poena prednosti, 63:58.

FOTO: STARSPORT

Pogotkom za tri poena Davidovac je Zvezdu vratio na dva poena minusa, usledila je dobra odbrana ali i izuzetno loša organizacija napada Berona, pošto je malo nedostajalo da mu Đerić preseče pas. Ipak, lopta je završila u autu, pa su crveno-beli dobili priliku da organizuju napad iz kog je Kešelj promašio trojku, ali je skok u napadu i faul Glišića Borišu Simanića poslao na liniju za slobodna bacanja. Bio je siguran Simanić oba puta, pa je rezultat glasio 63:63.

Odbranili su se crveno-beli, ali je Davidovac iz tranizicije promašio trojku, dok je sa druge strane Kutlešić posle skoka u napadu pogodio za dva.

Preuzeo je odgovornost Bili Beron, vezao četiri poena posle prodora i na 1:20 pre kraja utakmice crveno-beli su stigli do vođstva, 67:65. 

Nije se predavao Dinamik, Vulikić je trojkom doneo prednost svojoj ekipi, uzvratio je Simanić sjajnim rolingom i lepim košem, ali je podjednako atraktivno Vulikić preko ruke Simanića još jednom vratio prednost Dinamiku na 36 sekundi pre kraja.

Usledila je akcija crveno-belih, lopta je stigla do Dobrića, koji je uspeo da se probije ka košu, gde je Beslać bez ikakvog razloga napravio nesportski faul, pa su sa linije za slobodna bacanja preko Dobrića košarkaši Zvezde stigli do 71:70 na 24 sekunde pre kraja. 

Nakon izvođenja lopte sa strane Đeriću je dosuđen faul na 19 sekundi pre kraja, Beron je pogodio oba slobodna bacanja, a Vulikić nije uspeo da trojkom donese izjednačenje. Lopta je stigla do Berona, koji je sa linije za slobodna bacanja doneo crveno-belima pet poena viška, pa je bilo jasno da su igrači Zvezde uspeli da se izvuku i ipak plasiraju u polufinale, gde će sutra igrati protiv Mega Bemaksa.

A koliko je Milan Tomić bio nezadovoljan pokazuje i komentar posle meča da li će analizirati narednog rivala, Mega Bemaks:

– Ma kakva Mega… Analiziraćemo našu igru.

Ranije danas, Mega Bemaks je nakon preokreta savladala ekipu Borca iz Čačka.

Kup Radivoja Koraća, četvrtfinale:

Crvena zvezda – Dinamik 75:70 (13:19, 17:20, 18:19, 27:12)
dvorana: Čari
gledalaca: 3.000

Crvena zvezda: Simanić 13, Reglend 3, Lazić 2, Cirbes 3, Beron 21, Čović 3, Kešelj 0, Davidovac 13, Dobrić 13, Perperoglu 1, Ristić 3.

Dinamik: Beslać 7, Rakićević 10, Đerić 3, Ostojić 5, Glišić 23, Vulikić 13, Malidžan 0, Janković 0, Kutlešić 5, Savković 4, Stepanović 0, Slijepčević 0.

četvrtak:
FMP – Sveti Đorđe 112:58
Partizan – Novi Pazar 102:72

petak
Mega Bemaks – Borac 73:69
Crvena zvezda – Dinamik 75:70

subota, polufinale:
17.00 Partizan – FMP
21.00 Crvena zvezda – Mega

 

 

 

0
0

1 Komentara

  1. Milane Tomiću jedan savet vezbajte pikenrol, dal je moguče da je Zvezda jedina ekipa u aba ligi koja ne zna da odigra pikenrol. Centar i plej moraju da pricaju i da vezbaju to na treningu.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter