0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: KK FMP

HS INTERVJU – MATIC REBEC: Voleo bih da na kraju sezone pređem u Zvezdu, zbog Vlade sam došao u FMP!

Objavljeno: 04.01.19 u 12:00

Kao veliko pojačanje slovenački internacionalac stigao je letos u ekipu iz Železnika.

Svojim dobrim igrama Rebec je opravdao uloženo poverenje.

Ovaj dvadesettrogodišnjak kao veoma mlad igrač debitovao je u seniorskoj košarci. Kako sam kaže to mu je pomoglo da očvrsne, pa je tako dobrim igrama za Helios, Rogošku i Krku sebi kupio kartu za odlazak na Evropsko prvenstvo 2017. godine. Slovenija je na tom turniru stigla do istorijskog zlata, što je značilo i priliku za novi angažman za plejmejkera. Tako je i bilo, on odlazi u ruski Janisej iz kog se vraća u Sikst Primorsku i na kraju stiže u redove ‘pantera’.

Kako si zadovoljan prvim delom sezone?

– Mislim da smo dosta dobro odigrali, pobedili neke ključne utakmice, ali do kraja ima mnogo mečeva. Do završetka sezone moramo da vežemo još nekoliko pobeda, kako bi ostvarili naš cilj, a to je opstanak u ligi, ali ja mislim da smo tim koji može da bude na sredini tabele.

U jednom momentu ste bili blizu pozicija koje vode u plej-of, a onda su usledili porazi, kako je to uticalo na atmosferu u ekipi?

– Izgubili smo nekoliko poena razlike od Olimpije u Ljubljani, isto tako kod kuće od Moranara i protiv Partizana bili smo blizu. O tome ne razmišljamo više, te utakmice su iza nas. Mi sada samo gledamo napred. Ne možemo da se vratimo na te poraze koji su bili na par poena. Sigurno da nije lako kada se tako nešto dogodi, ali posle nema nazad. Treba što pre ‘namsetiti glave’ za naredne utakmice i to je to.

(VIDEO:YouTube/ABA liga j.t.d.)

 Ove sezone ste jedna od mlađih ekipa i igrate bez velikih pritisaka, da li je to šansa za ‘opuštenost’ u igri?

– Pa onako. Da li ima pritiska ili ne, to je teško pitanje. Mislim da gde god da igrate treba da se pobeđuje, jesmo mladi i bez iskustva, ali zato imamo energiju.

Deluje da ti nije trebalo mnogo vremena da se navikneš na FMP?

– Moram da kažem da su me veoma lepo primili svi igrači i u klubu, tako da mi nije bilo teško da se brzo uklopim. Sa druge strane ja znam šta mogu da dam timu i verovao sam u sebe kada sam ovde dolazio.

 Panteri su i prethodnih sezona pratili tebe, šta je presudilo da sada potpišeš ugovor?

– Imao sam neke opcije, možda sam čekao nešto još, ali na kraju je ispao FMP. Sigurno da je ABA liga dobro praćena, a i uz to postoji moja želja da idem u Zvezdu, tako da je to cela priča i zato sam se odlučio da ovde dođem. Veliki faktor je bio i trener Vlada Jovanović koji me je nazvao, kao i Čović i objasnio kakva je situacija u klubu. Znao sam ga od pre, čuo sam kakav je trener i kakav ima odnos sa igračima i to je bio presudni faktor zbog kog sam došao u FMP. Sa Vladom je odlično raditi, drugačiji je od ostalih trenera. Sa igračima ima veoma dobar odnos, i upravo je on bio razlog mog dolaska ovde.

FOTO: KK Mega Bemax / Ivica Veselinov

 Da li je onda igranje Evrolige sa crveno-belima u narednoj sezoni tvoj cilj?

– Sigurno je da mi je cilj da odem u Crvenu zvezdu, i da je to velika želja. Sa druge strane ne opterećujem se time. Ako ne odem na kraju sezone u Zvezdu, mislim da se posle ABA lige otvara mnogo drugih prilika. Ne opterećujem se time i koncentrisan sam samo na utakmice. Videćemo na kraju sezone kako stvari stoje i šta je i kako.

 Prethodne sezone igrao si Drugu ABA ligu kakav je po tvom mišljenju kvalitet tog takmičenja?

– Dobro je sa jedne strane da postoji ta druga liga, ali sa druge strane mislim da je velika razlika između prve i druge lige. Dobra je za te manje klubove, ali je opet dosta slabija, ali u svakom slučaju to podiže kvalitet košarke na ovim prostorima.

 FMP igra dosta brzo ove sezone, da li je to stil koji upravo igračima poput tebe leži?

– Jeste, kada smo pričali pre nego što sam došao, Vlada mi je rekao kako će biti. Prija mi ovakav stil igre, igramo brzo sa dosta tranzicije i to je dobro.

 Šta se dešava kada je u pitanju tvoj šut i zbog čega nema onih dalekih trojki po kojima si prepoznatljiv?

– Ne znam (smeh). To se dešava u trenutku, dosta igramo brzo, tako da nema puno prilika da uzimam veliki broj šuteva iz daljine.

(VIDEO.YouTube/ABA liga j.t.d.)

 Kako komentarišeš loš rezultat tvog nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo?

– Znamo svi kakva je situacija i da pojedini klubovi ne puštaju najbolje igrače, i tako je u većini selekcija. Nemam šta da kažem, mi smo izgubli sve šanse za plasman, ali ćemo do kraja ići na pobede i igrati sto posto. Ove kvalifikacije dale su šansu nekim novim igračima. Konkretno na mojoj poziciji su Goran Dragić i Luka Dončić, pa nema uvek toliko prostora i sada mi koji smo dobili priliku moramo da iskorstimo to.

 Kakva sećanja imaš na isotorijski uspeh i zlata na Evropskom prvenstvu i koja je utakmica bila najteža?

– Imali smo izuzetno dobru hemiju. Svi smo znali koju imamo ulogu u timu, niko nije ništa radio na svoju ruku. Tu je Kokoškov imao veliki uticaj da svakome podelili zadatak i da dobro odigramo, pa na kraju slavimo. Možda je četvrtfinale bilo najteže, u polufinalu i finalu smo bili dosta opušteniji.

 
 
 
View this post on Instagram

One year ago on this day history was written. #happyanniversary

A post shared by Matic Rebec (@maticrebec) on

 Da li pratiš utakmice zemljaka u NBA?

– Pratim ih naravno i čujem sa Lukom. Vidimo svi kakve partije on ove sezone pruža. Dragić takođe igra odlično, ali je sada nažalost morao na pauzu zbog povrede i želim da se što pre vrati na parket. Mislim da je Luka prvi kandidat za ‘ruki godine’ i mislim da to i zaslužuje, pogotovo ako njegova ekipa izbori plasman u plej-of. On dokazuje koliko je Evroliga dobra, odlično je igrao ovde i isto tako sada igra tamo. Bogdanović, Bjelica i svi ostali koji su dobro igrali u Evroligi sada dobro igraju i u NBA i potvrđuju ovo što sam rekao.

 Kako je došlo do rastanka sa timom iz Rusije i napuštanja VTB lige?

– To je bilo na Evropskom kada sam čekao klub i tada je stigla ponuda iz Rusije koju niasmo mogao da odbijem. Tamo gde sam ja bio, bilo je baš daleko, razlika u vremenskim zonama, daleka putovanja i sve ostalo stvaralo mi je velike probleme. Pored toga, uloga u timu bila mi je od osam do deset minuta i to je to. BIli su plaćeniji igrači u timu koji su morali da igraju i onda sam se oko Nove godine dogovorio da sa njima da je bolje da se raziđemo.

 Koji rivali su ti bili najteži u dosadašnjem delu sezone?

– Sigurno su to bili Zvezda i Budućnost, pošto se vidi da su dosta ispred drugih ekipa, ali i Cedevita je tu. Kada su igrači u pitanju to su Regland, Pulen i Nemanja Gordić.

  Još jedan Slovenac igra u Beogradu, ali za Partizan, da li se čuješ sa njim?

– Ne družimo se preterano, jer nemamo baš mnogo vremena za to, pogotovo on. Ima dosta putovanja zbog Evrokupa, dva treninga dnevno, ali smo se čuli kada sam došao i sada pre utakmice.

FOTO: KK Partizan

 Da li ti je bio problem da se navikneš na Srbiju?

– Lepo su me primili i ja sam se dobro navikao na ovaj grad. Baš mi je lepo u Beogradu, malo je drugačije od Slovenije i to mi je dobro

 Šta je ono po čemu ti je posebno interesantan grad, da li je to kuhinja, mesta za provod…

– Kuhinja je odlična zaista. Kada je provod u pitanju ima dosta dobrih mnesta za izlazak, ali moram uvek na umu da imam zbog čega sam ja ovde i šta je na prvom mestu. Posle utakmice kada pobedimo to i proslavimo i to je to.

 Da li postoji neki srpski igrač čija ti se igra dopada sada ili ranije kada si počinjao.

– Postoji, Miloš Teodosić. Zaista je sjajan.

 Sa kim se najviše družiš iz ekipe?

– Sa svima sam dobar. Možda malo više sa Apićem sa kojim sam i cimer, Lazarevićem, Jeremićem koji mi je komšija, Bursaćem i Strahinjom Stojačićem, ali on nije vise tu.

 Na terenu veoma dobro izgleda saradnja Apića i tebe, šta je to što vas ‘veže’?

– Da, odlično se razumemo i veoma brzo smo našli zajednički jezik. On konstanto pruža neverovatne partije. Dobro smo se uklopili on i ja. Svaka mu čast na igri ove sezone, a ako do kraja nastavi u ovakvom ritmu, mislim da će sigurno dobiti ponude od nekih evroligaških timova.

FOTO: Zadar / Zvonko Kucelin

 Za kraj šta bi poželeo našim čitaocima povodom praznika koji dolaze?

– Sve najbolje želim pratiocima HotSport – a u novoj godini.

Sve informacije iz sveta sporta možete najbrže saznati na HotSport instagram profilu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter